KONICA MINOLTA И UNIVERSAL ROBOTS ОРГАНИЗИРАХА ПЪРВОТО ПО РОДА СИ ИЗЛОЖЕНИЕ ЗА АВТОМАТИЗАЦИЯ И РОБОТИ

| 9 ноември 2023

Тенденции за Индустрия 5.0, колаборативни роботи и видеоаналитични решения за по-ефективно производство бяха във фокуса на събитието „Фабриката на бъдещето“ на Universal Robots и Konica Minolta.


На 25 октомври 2023 година в Палата 7 на Пловдивския панаир се проведе първото по рода си изложение за колаборативни роботи и технологии за автоматизация за Индустрия 5.0. Събитието с тема “Фабриката на бъдещето“ събра над 200 посетители, специалисти в областта на роботизацията и производството, както и различни доказани професионалисти – над 20 изложители от България и чужбина. 

Организатори на събитието бяха Коника Минолта България, датският лидер в автоматизацията - Universal Robots, и екип Роботизация, част от Konica Minolta - DX Solutions Development Centre. 

 

Събитието “Фабриката на бъдещето” включваше две паралелни сесии - презентационна част и дискусионен панел с изявени в сферата лектори. В специално изградената за събитието експо зона посетителите имаха възможността да се докоснат до най-новите технологии за автоматизация и колаборативни роботи от последно поколение.  

"Българските производствени компании са готови да въвеждат автоматизация и ние сме щастливи, че можем да отговорим на техните нарастващи нужди. Заедно можем да намерим най-доброто решение за предизвикателствата, пред които са изправени." заяви Елена Дречева, управляващ директор на Коника Минолта България по време на откриването  на събитието. „Благодарим, че ни уважихте днес  със своето присъствие. Успехът на днешното събитие ни дава основание да го превърнем в традиция и през следващите години. Ако се радваме на такъв успех, ще превърнем събитието в традиция и през следващите години“. Тя благодари на Universal Robots за партньорството и за възможността да бъде реализиран подобен форум. 
 

Емил Янков, мениджър „Бизнес развитие“ на Тракия икономическа зона, Пловдив, разказа за развитието на „индустриалното сърце“ на България. „Със своето стратегическо местоположение, районът осигурява достъп до всички важни транспортни коридори. Проектът включва 6 зони, специализирани в различни индустриални области. Те са се превърнали в производствен дом за над 180 компании, с над 3 млрд. евро привлечени инвестиции, които осигуряват работни места на повече от 70 000 човека“, посочи инж. Янков. 

Лушан Диакону, Мениджър „Бизнес развитие“ Балкани и Адриатика от Universal Robots сподели: “Искаме да създадем свят, в който хората работят с роботи, а не като роботи”. Той разясни разликите между конвенционалните и колаборативните роботи, изтъквайки многобройните предимства за бизнеса при интеграцията на коботи в производството.


 
quotation marks

Коботите на Universal Robots са обявени за колаборативни роботи номер 1 в света. Те осигуряват надеждност, 100% безопасност при работата и в пъти по-добра производителност. Свеждат риска от грешки до минимум и се отличават с ненадмината прецизност и цялостна оптимизация на производствените операции.

Лушан Диакону

Мениджър „Бизнес развитие“ Балкани и Адриатика от Universal Robots

 

Г-жа Кристел Книйп, член на Борда на директорите на датската компания Nordbo Robotics, представи вариации на разработените роботизирани решения за повърхностна обработка. „Системата обединява няколко елемента. Благодарение на ползотворното сътрудничество с нашите партньори от Universal Robots и Mirka сме в състояние да предоставим цялостно автоматизирано решение за по-бърза, лесна и гъвкава повърхностна обработка“, подчерта г-жа Книйп.  

Интересна бе презентацията и на Антон Крантев, Ръководител Екип Интелигентни видео решения, Коника Минолта България, който представи различните типове видеоаналитичните решения FORXAI Video Vision, базирани на AI и смарт видеонаблюдение и тяхното приложения в производствени компании. Той показа различни примери от практиката на вече внедрените технологии.

quotation marks

Стартирайте своята трансформация за Индустрия 5.0 чрез повишаване нивото на автоматизация за постигане по-висока ефективност, редуциране на брака в производството, анализ на проблеми без необходимост от човешка намеса, подобрена свързаност, комуникация и оптимизация на разходите. А колаборацията между коботи и решения, базирани на изкуствен интелект, доведе именно до тези резултати.

Антон Крантев

Ръководител Екип Интелигентни видео решения, Коника Минолта България

 

Д-р.т.н. Бахадур Ибрахимов, ръководител „Производство и роботика“ в развойния център за иновативни решения на Коника Минолта Европа, разкри детайли за линията високотехнологични коботи, резултат от колаборацията между Konica Minolta и Universal Robots, които автоматизират управлението на цветовете и тестването в производството на различни продукти. Той представи FORXAI Cobot – автоматизирана система за контрол на качеството с базирана на AI технология за машинно зрение и CoboSpecim - автономно и колаборативно решение от най-ново поколение за прецизно тестване и инспекция на повърхности с помощта на хиперспектрална камера.

В експо зоната посетителите разполагаха с възможността да  обсъдят най-актуалните тенденции в роботиката и автоматизацията директно с Universal Robots, Konica Minolta и техните партньори, да разберат как колаборативните роботи могат да повишат ефективността на производството, да намерят решение за предизвикателствата, свързани с недостига на квалифицирана работна ръка, и да  обменят полезен опит и добри практики с български и международни компании.  

Сред изложителите на „Фабриката на бъдещето“ се откроиха водещи компании като Солтех, Бетелгиус, Schunk България, Soldar, Ultraflex Power Technologies България, Gimatic България, Nord Modules, Smooth Robotics и др. Те представиха различни решения и приложения на колаборативните роботи като пробиване и заваряване, боядисване и полиране, палетизиране (pick and place) и др. Два автономни мобилни робота MiR обикаляха изложбената зала и маневрираха между посетители и изложители, доказвайки, че мястото им е именно във фабриката на бъдещето.