Колаборативни роботи - революция в производството

| 28 ноември 2023

Ако смятате, че роботите ще заместят хората на работното място, помислете отново.


Има нов тип роботи, които са проектирани да работят с хора, а не срещу тях. Те се наричат ​​коботи или колаборативни роботи и променят лицето на производството. Това беше и темата на нашето неотдавнашно събитие в Пловдив – Фабриката на бъдещето, организирано съвместно с Universal Robots. На него показахме многобройните възможности и приложения, които колаборативните роботи предлагат на индустрията.
 
Коботите от Индустрия 5.0 се различават от традиционните индустриални роботи по това, че са по-компактни, по-умни и по-безопасни. Те могат да  взаимодействат схората-  техни колеги и съответно да коригират действията си. Те също могат да се учат от човешката обратна връзка и да се адаптират към нови ситуации. Тяхното предназначение не е да поемат работните места на хората, а да ги подобряват. Могат да се справят със задачи, които са твърде опасни, скучни, мръсни или скъпи за човешка намеса, докато хората се съсредоточат върху по-сложните и творчески аспекти на работата.

Колаборативни роботи предлагат много предимства за производството, като например:

  • Повишена производителност и качество: Коботите могат да изпълняват задачи по-бързо, по-точно и по-последователно от хората, намалявайки грешките и брака. Те могат да работят и денонощно, без умора или скука.
  • Намалени разходи и рискове: Коботите обикновено са по-евтини и по-лесни за инсталиране, управление и поддръжка от традиционните роботи. Те могат също така да намалят рисковете от наранявания и злополуки за хората, както и разходите за обезщетения и застраховки.
  • Подобрена гъвкавост и иновации: Коботите могат лесно да бъдат препрограмирани и преразпределени към различни задачи и места, в зависимост от нуждите на производството. Те могат също така да дадат възможност на хората да усвоят нови умения и да изследват нови възможности, насърчавайки култура на иновации и сътрудничество.

Коботите вече се използват в различни производствени сектори, като например:

  • Асемблиране: Коботите могат да помагат на вашите служители при сглобяването на части и компоненти, като например в автомобилната и електронната промишленост. Коботите могат да се справят с деликатни и прецизни задачи, като завинтване, запояване и заваряване, докато хората могат да инспектират качеството и ефективността на процеса.
  • Обработка на материали: Коботите могат да имат задачи в преместването и сортирането на материали, като например в логистиката, складирането и опаковъчната индустрия. Те повдигат и транспортират тежки и обемисти предмети, като палети, кутии и каси, докато хората могат да наблюдават и контролират инвентара и дистрибуцията.
  • Инспекция и тестване: Коботите имат отлични сензори при инспектиране и тестване на продукти, като например във фармацевтичната, хранително-вкусовата и химическата промишленост. Използвайки сензори и камери за откриване на дефекти и аномалии, като пукнатини, течове и замърсяване, хората могат да проверяват и коригират несъответствията.

Колаборативните роботи не са просто мимолетна тенденция, а трайна трансформация в производството. С напредването на технологията те ще стават по-сложни и гъвкави, интегриращи се с други технологии, като изкуствен интелект. Също така ще се разширят до нови индустрии и приложения, създавайки нови възможности и предизвикателства за сътрудничество между човек и робот.

 

Свържете се с нас