Прогнози за производствената печатна индустрия за 2022 г

| 16 февруари 2022

Прогнози на Konica Minolta.

Коментар от Олаф Лоренц, старши генерален мениджър на отдел "Дигитална трансформация", Konica Minolta Business Solutions Europe

Светът на производствения печат никога няма да получи привличащо вниманието определение като други технологични сектори, например изкуствен интелект (AI) и интернет на нещата (IOT), но продължава да се развива като ефективен инструмент за комуникация.



Докато навлизаме в новата година, виждаме, че ускорената автоматизация, по-широкото използване на различен вид обогатяване, продължаващият ръст на онлайн поръчките на печат и развитието на уеб магазини са сред ключовите двигатели на растежа. Това, което можем с увереност да предвидим дори в тези все още безпрецедентни времена, е, че неудържимата тенденция от аналогово към цифрово производство ще продължи.
 

Печатът е жизненоважна част от бизнес комуникацията

Ще продължи да расте търсенето на цялостен производствен процес от начало до край с повече решения „всичко в едно“, както и необходимостта от производствени устройства, които се нуждаят от по-малко оператори и от такива с все по-ниско ниво на квалификация. А печатът ще продължи да играе жизненоважна роля в междуканалните комуникации, включително и в развиващи се области като роботика, интернет на нещата, AI и мобилни устройства.

Развитието на печатната технология означава, че тя се използва извън графичните и опаковъчните приложения. Все по-често се използва в области като интериорен дизай напримев. Текстилната, стъклената и керамичната индустрии, електрониката, автомобилостроенето и транспорта, науките за живота и биомедицината са част от областите области, в които далновидни принтери може да се стремят да влязат.


Подпомагане на марките да задоволят променящите се изисквания на собствените си клиенти 

Марките все повече ще използват дигитални решения, за да осигурят повече ангажираност и по-голям интерес към своите продукти – всичко това в по-устойчива среда. Бързата реакция, гарантирана от високо автоматизирани системи, произвеждащи малки количества, е начин за успех, подпомагайки марките да задоволят бързо променящите се изисквания на собствените си клиенти.
 

Опростяване на производството с цел да се отговори на изискванията за бърза реакция

Адаптирайки стратегиите и тактиките към факторите, влияещи върху конкуренцията и с очакванията на клиентите, е от съществено значение, като в същото време трябва да се опрости производството, за да се отговори на изискванията за бърза реакция от страна на все по-претенциозната клиентска база. Софтуерът също е решаващ компонент в желанието за повишена рентабилност.
 

Един от нашите големи софтуерни успехи е с един от нашите клиенти, L’Oréal, за онлайн кампания, използваща нашата платформа за автоматизация на маркетинга Markomi. Печатът очевидно е от решаващо значение за информираността на потребителите, но софтуерните възможности позволяват дефинирането, сегментирането, планирането и проследяването на мултимедийни маркетингови кампании, като например за глобалния козметичен гигант, които също включват приложения за печат.

Прочетете повече

Преоткрийте възможностите с ангажиращи решения за етикети и опаковки

Виждаме отблизо как собствениците на марки търсят иновативни и ангажиращи решения за печат за търговски и индустриални приложения. Със специализирана глобална поддръжка, предоставяна на локална база в целия свят, ние работим в тясно сътрудничество с нашите клиенти и марки в партньорски подход и продължаваме да им помагаме да преоткриват възможностите за печат.

 

Ръстът на електронната търговия е определяща тенденция по отношение на бъдещето за продължаващото развитие на производството на дигиталните опаковки и етикети и това ще има голямо влияние за търговските печатници. Ще им се наложи да могат да реагират бързо и да разработват специфични за електронната търговия дизайни на опаковки, които решават присъщите предизвикателства на пощенската дистрибуция, а не тези на търговията на дребно. Версионирането и персонализирането също се увеличават.

Открийте нашите решения за вашите опаковки

Дигиталните технологии се налагат


Всички тези тенденции са примери за това защо дигиталният печат сега се разглежда като технология на избор за толкова много различни приложения и на толкова много различни пазари. Дигиталната ще продължи да се утвърждава над конвенционалната технология. Търговските печатници са принудени да разширят своите предложения за дигитален печат, тъй като традиционните офсетови/флексо обеми ерозират с течение на времето.

Това е тема, която преминава през анализ от експерти от индустрията. „Трансформацията от аналогов към цифров печат продължава, като пандемията Covid-19 ускорява промяната, тъй като времето за излизане на пазара и бързината на поръчките стават все по-важни“, се казва в доклада на Smithers „Бъдещето на печата до 2030 г.“ [1]. “През 2015 г. дигиталните методи представляват 13,3% от глобалната пазарна стойност на печат и 2,3% от площта за печат, като по-голямата част е от печат на графични книги, книги и етикети. До 2030 г. секторът на цифровите опаковки ще нарасне значително: делът на дигиталните технологии в стойността ще бъде 23,1% и ще представлява 6,3% от обема на печат. Стойността е наградата за компании, които възприемат технологията.”

 


 

Цифровият печат се разширява в повечето приложения за печат с по-висок марж на печалба, вкл. и при етикетите и опаковките. Отчетът [2] посочва, че печатът, базирен на тонер и мастиленоструйните системи се предлагат в много форми, с месечен работен цикъл, вариращ от еквивалента на няколко хиляди A4 на месец до стотици милиони.
 

Отговаряне на изискванията на развиващия се печатен пазар

В Konica Minolta с основание се гордеем с това, че сме класирани на второ място за 2020 г. за пазарен дял в Западна Европа за доставки на производствени принтери/MFP с 22,2%-ов дял, според Western Europe Production Cutsheet Printer MFP Market Share, Growth Opportunities in Inkjet на IDC [3]. Нашият флагман от най-висок клас AccurioPress C14000 [4] отпечатва със 140 страници A4 в минута е изкаран на фокус, защото е с 40% по-бързо от всяко друго базирано на тонер устройство от Konica Minolta.

„Konica Minolta продължава да произвежда продукти, които да отговарят на изискванията на развиващата се пазарна среда“, се казва в доклада [5].
 
Значителният пазарен потенциал за мастиленоструен печат е предмет на най-новият доклад [6] казват че в световен мащаб мастиленоструйният печат по стойност ще нарасне с 41 милиарда долара до 118,3 милиарда долара (53%) за петгодишен период до 2024 г., което стои зад решението да пуснем нашата цифрова цветна UV мастиленоструйна листова B2+ преса AccurioJet.



От oфициалния старт на продажби [7] на DRUPA през 2016 AccurioJet се превърна в естествен мост между офсетовия и цифровия печат. Konica Minolta AccurioJet KM-1e (evolution) беше представен през лятото на 2020 г. и продължава да помага за стимулиране на тенденциите в преминаването от офсетов към дигитален печат.
 

Дигиталното обогатяване е ключов двигател на растежа

Дигиталното обогатяване също продължава да бъде ключов двигател на растежа на пазара на производствен печат и в същото време печеливш начин за доставчиците на печатни услуги, търговските и вътрешните печатни отдели да се откроят от конкуренцията. Частичното UV покритие може да се използва за подобряване на четирицветните дигитални и офсетови отпечатъци с изключителни 3D ефекти, които предоставят различно преживяване.

Техниките за дигитално обогатяване помагат на доставчиците на печатни услуги да издигнат креативността на ново ниво – и да увеличат премията, която начисляват за продукти, според друго проучване [8]. Една от причините за това може да е, че опаковките със специален печат и подобрения имат повече от 46% по-високо качество на възприятието. Също така, опаковките с фолио например увеличават степента на привличане на вниманието до 2,5 пъти в сравнение със същата опаковка без довършителни операции, които могат да я отличат. [9]

И като цяло, обогатяването на печата прави продуктите победители сред конкурентите: колкото по-дълго хората се фокусират върху даден артикул, толкова по-вероятно е да го изберат и да му дадат по-висока оценка. [10]
 
За да предоставим всички възможни предимства на своите клиенти, ние продължаваме да укрепваме партньорството си с MGI Digital Technology (MGI).

Решения за обогатяване
Като глобален доставчик на технологии с местна структура на услугите, ние все още виждаме значителни възможности през следващите години за дигитален печат с нашите тонер и мастиленоструйни технологии в рамките на търговските и промишлените пазари.

Всички осъзнаваме, че продължаващата ситуация с Covid-19 създаде безпрецедентни предизвикателства, но срещите лице в лице се възобновяват и усещането за нормалност се завръща. Но ние ще продължим да изграждаме нашето онлайн присъствие, тъй като помагаме да оформяме идеи за нашите клиенти в партньорски подход – независимо от „комуникационния канал“.

Нашият ангажимент да предоставяме възможно най-доброто обслужване на всички наши клиенти остава и ще продължим да работим усилено в името на удовлетвореността на нашите клиенти.
[1] Page 20, Smithers ‘Future of Print to 2030
[2] Page 58, Smithers ‘Future of Print to 2030
[3] IDC, Western Europe Production Cutsheet Printer MFP Market Share, Growth Opportunities in Inkjet (doc # EUR147997821 , June 2021)
[4] Product details of the C14000, Konica Minolta website
[5] IDC, Western Europe Production Cutsheet Printer MFP Market Share, Growth Opportunities in Inkjet (doc # EUR147997821 , June 2021)
[6] Konica Minolta Facts and Figures
[7] Website story - Konica Minolta officially launched KM-1 at drupa 2016
[8] Website story - Embellishment, Transform Your Printing with Digital Varnish Technology
[9] The foil & specialty effects association (FSEA); whitepaper: “The impact of high-visibility enhancements on shelf presence: A second study”
[10] Aradhna Krishna, Luca Cian, Nilüfer Z. Aydinoglu: “Sensory Aspect of Package Design”, 2017


* Photo by Luba Ertel on Unsplash