ASK THE EXPERT: AccurioPro Flux с Label Impose - печелившата комбинация за производителите на етикети

| 14 ноември 2022

AccurioPro Flux е софтуерно решение, което помага за организирането, автоматизирането и оптимизирането на работните процеси на всяка печатница - от началото до края.


Независимо дали става въпрос за автоматизация на предпечатната подготовка, за редакция на печатни задания или за създаване на web-to-print портал, правилният продукт е AccurioPro Flux. Част от новата версия на AccurioPro Flux е и Flux Label Impose - софтуерен инструмент за автоматизация на етикетното производство. Работейки безпроблемно с пресите AccurioLabel, Flux Label Impose идеално допълва етикетната машина на Konica Minolta!

Попитахме Методи Тошкин, Консултант Продажби Производствен Печат, какви са пазарните трендове при автоматизацията на работните процеси, в частност в етикетното производство и как решенията, които Konica Minolta предлага, предоставят безспорни конкурентни предимства на бизнеса.


Методи, според теб какви са пазарните тенденции, с които всеки производител на етикети трябва да се съобрази, за да може успешно да върви напред?

Пазарните трендове, които се оформиха стабилно в последните години са в няколко основни посоки: повече задания, но в по-къси тиражи; желание за все по-представителни и обогатени етикети (ламинат, УВ лак – цялостен или частичен, допълнителни цветове, многослойни етикети, златно, сребърно фолио и т.н.), които да направят продуктите на крайния потребител по-разпознаваеми и атрактивни на пазара, и разбира се, натискът за конкурентна цена. Наред с това виждаме европейските изисквания за зелен преход, рационално използване на енергийните ресурси, дигитализация на производствата и по-нисък въглероден отпечатък. Вървят и други процеси като инфлационен натиск, поскъпване на електроенергията, дефицити при материалите за производство.
Наблюдава се и тенденция за скъсяване на веригите за доставки, вследствие на по-високи транспортни разходи и нестабилност в някои региони, което отваря нови възможности за източноевропейските производители.
Всичко това неизбежно налага промяна в инвестиционните намерения на компаниите, в чиито портфолиа присъства печатането на етикети. Те трябва бързо да дигитализират процесите си, за да отговорят адекватно на новите предизвикателства.


Какви са решенията, които Konica Minolta предлага на своите партньори и клиенти, за да може да удовлетворят тези нови пазарни изисквания?

Konica Minolta е компания, чиито фокус е дигитализирането на редица индустрии, сред които е и печатът. Компанията е надежден партньор, който предлага цялостни решения за оптимизиране на печатния процес, и в частност този на етикети. Коника Минолта предлага цифрови печатни машини като AccurioLabel 230, която е позиционирана в сегмента на малките до средни тиражи, а много скоро в продажба ще е и AccurioLabel 400 – много по-производителна машина с допълнителен бял цвят за печат върху прозрачни медии, която поради по-високата скорост, ще бъде решение и за по-дългите тиражи.
Софтуерното решение, което Коника Минолта предлага на своите клиенти за оптимизация на печата на етикети е AccurioProFlux с Label Impose. До скоро това бяха 2 софтуерни продукта, но днес вече са обединени, като Label Impose е опция към AccurioProFlux и по този начин, клиентите получават 2 в 1 система за монтаж на листови и ролни задачи.


Чисто практически какви са ползите за операторите и собствениците на печатници конкретно от модула Flux Label Impose?

AccurioProFlux e много интуитивен и лесен за усвояване софтуер. Той има 3 нива с различни като количество функционалности – Essential, Professional и Ultimate. В зависимост от своите нужди и сегмент, и разбира се бюджет, всяка компания може да избере своето ниво – от базова функционалност до предефиниран електронен магазин с web-to-print възможност. Flux Label Impose е достъпна опция още при Essential нивото. Предимствата, които Label Impose дава на етикетните печатници, са много, но аз ще изброя някои от основните:
  1. Лесна работа – drag and drop импортиране на задачите
  2. Лесно подреждане на етикети по дължината и ширината на печатаемото поле, задаването на отстояния от края на листа и между тях
  3. Лесно експортиране на щанцовите  контури за производство на щанц форми  
  4. Лесно поставяне на марки за последващо облагородяване и щанцоване
  5. Лесно поставяне на променливи данни, различни типове индивидуален  баркод и т.н.
  6. Строен и подреден списък със задачи, с възможност за няколко работни места, лесен контрол на мениджърско ниво по отношение на изпълнението, както и проследяване на поръчката от влизането ѝ до склада и доставката ѝ на крайния клиент.
 
Може ли накратко да обобщите за какъв тип компании е подходящо подобно софтуерно решение и каква е съвместимостта с технологии на външни доставчици?

AccurioProFlux с Label Impose е подходящо решение за всички компании, които се занимават с дигитален печат на етикети и/ или листови задачи, както и в комбинация на дигитален и други методи на печат, независимо от тяхната големина. За всички конкретни нужди, както вече споменах, имаме конкретно ниво - от един оператор до 12 работещи едновременно в обща платформа. Софтуерът е съвместим с голям брой печатащи дигитални машини на различни доставчици. AccurioProFlux с Label Impose може да изпълнява функции на основен или допълващ workflow инструмент в компании, притежаващи различно печатно оборудване.


Дигиталната трансформация навлезе в професионалния печат и вече е факт. Защо си заслужава дори по-консервативните печатници да инвестират в софтуерни решения като AccurioPro Flux и каква алтернатива остава за тези, които са скептични към дигитализацията на работните процеси?

Дигитализирането на предхождащите печата процеси като дизайн, предпечат и монтаж отдавна вече е факт. Computer-to-film технологията вече замира, Computer-to-plate в момента е доминираща технология, но последният етап Computer-to-print все повече печели терен. С понижаването на цената на печат, увеличаването на формата и относителната лекота при печата и при усвояване на технологията, дигиталните машини стават предпочитани от компаниите. Те са по енергоефективни, по-лесни за обслужване, нямат нужда от макулатури за настройка, както и от квалифицирани оператори. Именно тук AccurioProFlux с Label Impose се явява мост и инструмент в тази трансформация, като обединява функции като монтаж, предпечат, печатащ софтуер и workflow инструмент. Възможността един единствен оператор да получи дизайнерските файлове и да ги превърне в готови етикети с помощта на този софтуер и дигитална машина с довършителен модул е наистина феноменална промяна при  производството на етикети. Компаниите, които инвестират в такъв процес, ще увеличат  финансовия си резултат, вследствие на снижени разходи и ще отговорят адекватно на тенденциите. Скептичните относно дигитализацията на производството на етикети компании,  от друга страна, ще загубят конкурентно предимство и впоследствие, за съжаление, ще отпаднат от състезанието.