Трансформацията на печатния бизнес: Стратегии и иновации от Konica Minolta

| 13 май 2024

Йоан Георгиев заема ключовата позиция на Мениджър Бизнес развитие „Индустриален печат“ в Коника Минолта България. Той съчетава академичните си знания от сферите на информационните технологии и икономиката с три десетилетия професионален опит в полиграфията. Преминава през различни роли - от работа в предпечатно студио и творчески отдел на водеща международна рекламна агенция до маркетинг позиция във фармацевтична компания. В последните двадесет години, преди да се присъедини към Коника Минолта България, Йоан е част от екипа на една от първите и много големи дигитални печатници в България, където натрупва богат опит и развива дълбоко разбиране за цифровите технологии за печат.


Каква е текущата стратегическа посока на Konica Minolta в областта на индустриалния печат и как тя се вписва в глобалните цели на компанията?

Стратегията на Konica Minolta е насочена към разработване и интегриране на последните? дигитални технологии, което ни позволява да отговорим на динамично променящите се пазарни условия и специфичните нужди на клиентите. Това съответства на нашата ангажираност към иновациите, които подпомагат устойчивия растеж и развитието на нашите клиенти. Прогнозите на Smithers, че цифровият печат ще надмине аналоговия в следващите три години, подчертават важността на нашия стремеж да изпреварваме тенденциите и да предоставяме най-новите технологии на клиентите си.
 
В какво се изразяват иновациите при разработването на нови решения и продукти за индустриалния печат?

В Konica Minolta иновациите са основен двигател при разработването на продукти и услуги във всички бизнес направления на компанията. Усилията ни в индустриалния печат включват разработването на широка гама от решения, които обогатяват печатния процес и повишават добавената стойност за нашите клиенти. Пример за това са нашите мастиленоструйни системи AccurioJet KM-1. В допълнение нашите технологии за обогатяване на печата чрез добавяне на специални ефекти от лак и фолио, както и нашите дигитални ролни решения позволяват на клиентите да разширят своите производствени възможности и да навлизат на нови пазари.
 
В какво се изразяват основните предимства на AccurioJet KM-1e в сравнение с другите дигитални решения на пазара?
Konica Minolta извежда печатното производство на съвсем ново ниво със серията дигитални мастиленоструйни системи AccurioJet KM-1. Зад тази революция стои дълга история на проучвания, тестове и усъвършенстване на използваните повече от 40 години мастиленоструйни технологии на Konica Minolta, които променят печатния пазар.
Още с официалното представяне от страна на Konica Minolta на дигиталната пълноцветна B2+ LED UV мастиленоструйна преса AccurioJet КМ-1е, тя се превръща в естествен мост между офсетовия и дигиталния печат.
Основната полза от AccurioJet KM-1e остава предлагането на безкрайни възможности за разширяване на бизнеса. С инвестиция в AccurioJet KM-1 много компании успяват да печелят поръчки, които или биха загубили, или не са могли да изпълнят ефективно в миналото, откриват нови и различни вертикални пазари и разширяват своите предложения към съществуващите си клиентиблагодарение на предимствата, които индустриалната система предлага. Някои от основните характеристики, които могат да се посочат са:
 
 • Поддържани формати медии - използването на B2+ субстрат дава възможност за проекти с по-голям формат, като гарантира 20% повече производителност от конкурентните преси, съответно намаляване на разходите и оптимизация на целия производствен процес.
   
 • Висока скорост на печат с висока резолюция – реалната резолюция на печат е от 1200 x 1200 dpi, която дори може да надмине качеството на офсетовия печат. Скоростта е от 3000 листа в час на пълен формат.
   
 • Стабилно качество на изображението и невероятен детайл   - патентованата технология на Konica Minolta Dot Freeze™ позволява „замразяване“ на капките мастило при контакт с материалите, което води до стабилност на цвета и отлични резултати, готови за последващи довършителни процеси.

AccurioJet KM-1e - флагманът на Konica Minolta
 
 • Широк спектър от субстрати - AccurioJet KM-1e дава възможност за печат с качество с постоянна стабилност върху широка гама от субстрати, включително различни видове пластмаси,  прозрачно и полупрозрачно фолио, фолирана хартия, метализирани носители, платна и синтетични основи. Системата поддържа медии с дебелина от 0.06 мм до 0.6 мм, като това разширява обхвата на потенциални приложения (опаковки, табели и др.).
   
 • Оптимизация на ресурси - автоматизираните процеси позволяват един оператор да управлява целия производствен процес. Липсата на печатни форми премахванеобходимостта от предварителна подготовка на пресата между заданията и освобождава значителни ресурси, които могат да се пренасочат в дейности, носещи нови бизнес възможности. Всичко това в комбинация с различните предварително инсталирани режими за оптимизация на разхода на мастило и възможността да се изчисли реалния му разход за дадения тираж преди самото му отпечатване, дори ако той се състои от много странични файлове. Тези, както и много други инструменти, допринасят за допълнителната точност при оптимизация и калкулация на разходите.
   
 • По-широко цветово пространство - освен всичко друго цветовата гама е с 68% по-широка от офсетовата CMYK гама, което позволява да се отпечатват дори трудно съпоставими PMS (Pantone Matching System) цветове с четирицветен процес. Качеството и стабилността на цветовете на КМ-1е са преминали тестовете и са отличени с FOGRA53 сертификат. Цветовите профили позволяват точно съвпадение с тиражи от офсет или флексопечат?. Покритието е на над 85% от Pantone spot цветовете. Това дава възможност за печат на изделия в къси тиражи, като това не е било възможно преди това или е било възможно само с офсет или флексо технология.
Как технологията за обогатяване на печата на Konica Minolta и MGI се интегрира в портфолиото на компанията?

В днешно време към печатните продукти има все повече изисквания за уникалност. Уви, само с различни от стандартните промазани и непромазани медии това не може да бъде постигнато. Също така персонализирането на продукта отново не е достатъчно. И тук идва мястото на решенията за облагородяване.

Единственото ограничение е въображението. С възможностите за поставяне на частичен лак и фолио, продуктите придобиват истински и непоправим блясък и индивидуалност. Чрез технологията, която предлагаме, е възможно лесно да бъдат поставени множество ефекти – от частичен лак до тактилен печат, фини текстури или пък гладки, огледални повърхности и др.

Дигиталното производство на пазара на етикети и опаковки също е във възход. Как Konica Minolta отговаря на тази тенденция и какви са предложенията на компанията в тази област?

Печатът на индустриални приложения също е в условията на дигитална трансформация. Тъй като пазарът е зависим от потребителските нагласи, брандовете се стремят да отговарят възможно най-бързо. Това довежда до по-голям асортимент, който трябва да се поддържа, къси серии с промоционални продукти, тестване на нови продукти в кратки тиражи. Също така се наблюдава увеличение на броя малки, бутикови производители на крафт продукти – от хранителни до козметични. Това изключително многообразие може да бъде вместено в производствените планове на производителите на опаковки само и единствено чрез въвеждането на цифрови процеси – печатни, за облагородяване и дори за довършване. По този начин се елиминира производството на множеството печатни форми и инструменти за довършване.

Konica Minolta може да отговори на търсенето, както с печатни дигитални ролни системи за печат, така и с модулна система за облагородяване и довършване. За довършването на продукцията се доверяваме на партньорите ни от датската компания GM.

В портфолиото си имаме две цифрови печатни решения – за производители, които тепърва навлизат в печата на етикети и за тези, които имат нужда от цифрово производство на средномесечни обеми над 100-150 км.

Това са системите AccurioLabel 230 и AccurioLabel 400. Първата е четирицветна, дигитална машина с максимална скорост 23,4 м/мин, ширина на ролата 330 мм, възможност за печат на различни медии на хартиена или синтетична основа. При нужда от поставяне на допълнителен цвят или бяла подложка имаме възможност за инсталация на флексо модул инлайн.

AccurioLabel 400 е най-новото ни предложение, което освен скорост (до 39,9 м/мин), предлага и допълнителна секция за бял цвят. Полагането на бялата подложка става на един пас и постига изключителна плътност. В новата ни система е вградена и системата за контрол на качеството IQ-520, която следи плътността по време на печат и осигурява постоянно високо качество и цветова консистентност.

Една от премиерите на drupa 2024 ще бъде и модулната система за облагородяване MGI 3DWEB 400. Голямата разлика с предишната версия на 3DWEB е в това, че е възможно използването на два печатни модула, чрез които поставянето на частично фолио и лак става на един пас. Това е още една стъпка в оптимизацията на процеса.

Можете ли да споделите повече информация за продуктите и услугите в портфолиото на индустриалния печат, които Konica Minolta планира да представи на drupa?

Щандът на Konica Minolta зала 8B на Messe Düsseldorf е един от най-големите на водещото световно изложение за печатни технологии drupa (от 28 май до 7 юни 2024 г.) На изложението ще бъдат демонстрирани технологични нововъведения, които ще трансформират бизнеса на нашите клиенти.

AccurioJet 60000 - следващото поколение B2 високоскоростна UV мастиленоструйна преса

Konica Minolta ще покаже за първи път  AccurioJet 60000, който допълнително подобрява качеството и функционалността на AccurioJet KM-1 и KM-1e, които се използват по целия свят от пускането на серията през 2016 г. за различни приложения за печат върху различни хартии и синтетични материали. AccurioJet 60000 увеличава производителността с висока скорост от 6000 листа/час и подобрява автоматизацията и работния процес. Използвайки HS-UV (High-definition, Single-pass UV) мастило, то поддържа високо качество на изображението и възпроизводимост на гланца, които се доближават до офсетовия печат, докато високо ниво на стабилност на цветовете се постига лесно.

AlphaJET – интегрирана линия от печат и облагородяване

AlphaJET е първата в света изцяло дигитална B1+ индустриална фабрика за печат, частично или цялостно UV лакиране и топъл печат. Дигиталната фабрика  изпълнява всички процеси, необходими за печат на опаковки, от мастиленоструен печат до облагородяване и последваща обработка, всичко това в една стъпка. Това значително съкращава времето за обработка, намалява заеманата площ и отпадъците и осигурява чиста работна среда.

Сред останалите акценти са решения, които включват оптимизация и автоматизация на работните процеси.

Модулът за управление на качеството IQ-501 гарантира изключителна точност и ефикасност на печатния процес, като минимизира необходимостта от ръчна намеса. Компанията също така въвежда нови приложения за своите индустриални мастиленоструйни системи, подкрепени от усъвършенствани сензорни технологии и IoT платформата FORXAI. Тези иновации позволяват автоматизация на производствените линии и оптимизация на работните процеси, като същевременно намаляват времето за престой и повишават производителността.

Освен това с нови решения за печат върху различни видове материали, Konica Minolta разширява приложенията на своите мастиленоструйни технологии в индустриалните сектори, отговаряйки на нуждите на разрастващите се пазари и подкрепяйки клиентите в устойчивото развитие на техните бизнеси.

Konica Minolta продължава да се фокусира върху социалните и екологични предизвикателства, като предлага иновации, които могат да се видят на изложението и които помагат на печатните компании да намалят загубите и да оптимизират своите вериги за доставки, допринасяйки за ефективност и по-малко въздействие върху околната среда. Това са мака част от технологиите, които посетителите на изложението могат да видят на щанда ни.
 
Каква е спецификата на българския пазар на индустриален печат и как Коника Минолта България отговаря на уникалните нужди на своите клиенти, като се утвърждава като предпочитан партньор на локално ниво?

Въпреки значително по-малките мащаби на българския пазар, той се води от същите фактори, които движат глобалните пазари на печат - бързо време за реакция, намалени тиражи, но в по-голяма разновидност, изискване за облагородени продукти, персонализация.

Коника Минолта България е разпознаваем и предпочитан партньор сред клиентите за професионален печат. Партньорският подход е една от основните причини за лидерското ни място на българския пазар. Безкомпромисното ниво на обслужване, висококвалифицираните специалисти на всички нива, гарантираното време за реакция, гъвкавите финансови условия и различни инициативи, с които се стремим да подпомагаме нашите клиенти, са причина за високото им ниво на удовлетвореност, което е най-голямата ни награда.  

И накрая, може ли да споделите успешен казус на клиент на Konica Minolta в България, който илюстрира как вашите решения за индустриален печат помагат на бизнеса да расте и развива?

С гордост мога да споделя, че клиентите в България, които използват индустриални решения са над 20. От единични ролни инсталации, които снабдяват бутикови производители с етикети на ролка, през множеството инсталации на системи за облагородяване с технология на MGI, до една от най-големите инсталации на индустриални технологиии – тази в печатница ДАРС. ДАРС  са един от изявените производители на етикети и опаковки с висока добавена стойност – проекти с частичен лак, обемно фолио, буклет етикети, картонени опаковки от метализирана медия – във всички тези проекти са замесени индустриални решения на Konica Minolta – печат на AccurioJet KM-1e, облагородяване на MGI 3D Evo, облагородяване на ролни етикети на MGI 3D Web. Тези сътрудничества ясно показват как печатните ни технологии позволяват на клиентите да откриват нови пазарни възможности и да подобряват своите продуктови предложения, което в крайна сметка стимулира техния растеж и успех на силно конкурентния пазар.


*Интервюто е публикувано в бр. 2/2024 на сп. "Полиграфия“, въпросите зададе Екатерина Николова