Фокус върху успеха - AccurioJet KM-1e

| 16 юли 2021

Офсетово качество от дигитална машина


СЪВРЕМЕННИ ТЕНДЕНЦИИ НА ПЕЧАТНИЯ ПАЗАР – ДИГИТАЛНИ СРЕЩУ КОНВЕНЦИОНАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

Еволюцията на дигиталния печат е забележителна, а в свят след пандемията от коронавирус, пазарният му дял ще продължи да нараства в много сектори, включително в индустриалния, опаковъчния и търговския. Печатниците ще бъдат принудени да разширяват предлаганите от тях услуги в областта на дигиталния печат, тъй като традиционните офсетови и флексо обеми ерозират с течение на времето. Дигиталните технологии позволяват достъп до много функции, които клиентите на търговския печат, опаковките и промишлеността търсят - оптимизирано откъм разходи производство, все повече поръчки с по-ниски тиражи и по-кратки срокове и необходимост от персонализация. С тези функции идва потенциалът за реинженеринг на веригата за доставки, а именно да се елиминират загубите, да се ускори времето за пускане на пазара и да се изведат нови категории продукти.
 
МАСТИЛЕНОСТРУЙНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ – ИСТИНСКИЯТ ДВИГАТЕЛ ЗА РЪСТА НА ДИГИТАЛНИЯ ПЕЧАТ
Докладът на Smithers Pira „Бъдещето на дигиталния срещу офсетов печат до 2024 г.“ сочи очакван ръст на стойността на мастиленоструйния печат с над 53% за пет години (2019-2024 г.) – скок с 41 млрд. долара до 118,3 млрд. долара в целия свят за разглеждания период. Според доклада има няколко причини за ръста на мастиленоструйните технологии. „Най-значимият фактор е развитието на иновативна и здрава „single-pass“ технология за мастиленоструен печат. Това води до висока производителност и нарастващи приложения. Тези подобрени възможности позволяват на мастиленоструйните системи да разширят своя дял на пазара с повишена производителност и по-ниска стойност на притежание." Подобрените печатащи глави също са фактор за нарастването на дяла на мастиленоструйните технологии, като Konica Minolta е подчертана като един от производителите на оригинално оборудване, които са усъвършенствали ново поколение печатащи глави, предназначени за single-pass печат.


ACCURIOJET КМ-1Е– ЛОГИЧНАТА СТЪПКА КЪМ ДИГИТАЛИЗАЦИЯ НА ПЕЧАТА

Konica Minolta извежда печатното производство на съвсем ново ниво със серията дигитални мастиленоструйни системи AccurioJet KM-1е. Зад тази революция стои дълга история на проучвания, тестове и усъвършенстване на използваните повече от 40 години мастиленоструйни технологии на Konica Minolta, които променят печатния пазар.
Още с официалното представяне от страна на Konica Minolta на дигиталната пълноцветна B2+ LED UV мастиленоструйна преса AccurioJet КМ-1е, тя се превръща в естествен мост между офсетовия и дигиталния печат, като предлага и всички предимства на дигиталните технологии.
Основната полза от AccurioJet KM-1e остава предлагането на безкрайни възможности за разширяване на бизнеса. Много водещи търговски печатници, компании за директен мейлинг, вътрешни печатни отдели в големи дружества, издателски компании се възползват от предимствата на AccurioJet KМ-1е в резултат на широкото многообразие на поддържаните медии и оригиналните LED UV мастиленоструйни технологии на Konica Minolta. Възможностите за по-широк спектър от видове субстрати с различно тегло, по-добро качество и значителна оптимизация на производствените разходи - всичко това се се предлага от една преса - KM-1e. Притежателите на AccurioJet KM-1e успяват да печелят поръчки, които или са загубили, или не са могли да изпълнят ефективно в миналото, откриват нови и различни вертикални пазари и разширяват своите предложения към съществуващите си клиенти.
 
  1. Поддържани формати медии - гаранция за по-голяма ефективност
Използването на B2+ субстрат дава възможност за проекти с по-голям формат, като гарантира 20% повече производителност от конкурентните преси. Големият размер на листа B2+ позволява повече страници на лист, отколкото която и да е друга дигитална технология. Това означава, че заданията се изпълняват по-бързо с по-малко листове и се постига по-печеливш резултат.
Форматите на AccurioJet KM-1e, предоставят повече възможности за оптимизиране на монтажите, съответно намаляване на разходите и оптимизация на целия производствен процес.
 
  1. Висока скорост на печат с висока резолюция
AccurioJet KM-1 печата с реална резолюция от 1200 x 1200 dpi, която дори може да надмине качеството на офсетовия печат, без печатни форми, без подготовка и отпадъци. Всичко това се случва със скорост от 3000 листа в час на пълен формат.
 
  1. Стабилно качество на изображението и невероятен детайл
AccurioJet KM-1e се възползва от уникалната, патентована технология на Konica Minolta Dot Freeze™, която е преодоляла едно от основните предизвикателства на мастиленоструйния печат - неконтролирано нарастване на мастилената точка (Dot Gain), което намалява качеството на печат и възможностите за работа с различни субстрати. Уникалната технология „замразява“ капките мастило при контакт с материалите, което води до стабилност на цвета и отлични резултати, готови за последващи довършителни процеси. Това позволява оптимизация на целия работен поток и съкращаване на времето между печата и довършителните дейности, което пести време и средства.
AccurioJet KM-1 постига високо качество, без да променя структурата на повърхността на хартиения носител.


  1. Широк спектър от субстрати
Предлаганото от AccurioJet KM-1e качество с постоянна стабилност дава възможност за печат върху широка гама от субстрати. При това не само върху хартиени, но също и върху различни видове пластмаси,  прозрачно и полупрозрачно фолио, фолирана хартия, метализирани носители, платна и синтетични основи - всички с безкомпромисно качество. Специално разработените UV мастила позволяват печат върху непорьозни и синтетични субстрати.
Системата поддържа медии с дебелина от 0.06 мм до 0.6 мм, като това разширява обхвата на потенциални приложения (опаковки, табели и др.).
 
  1. Оптимизация на ресурси
На практика, с KM-1e не е необходимо време за подготовка и за съхнене на отпечатъците. Автоматизираните процеси позволяват един оператор да управлява целия производствен процес. Липсата на печатни форми, премахване необходимостта от предварителна подготовка на пресата между заданията освобождават значителни ресурси, които могат да се пренасочат в дейности, носещи нови бизнес възможности.
Всичко това в комбинация с различните предварително инсталирани режими за оптимизация на разхода на мастило и възможността да се изчисли реалния му разход за дадения тираж преди самото му отпечатване, дори ако той се състои от много странични файлове. Тези, както и много други инструменти, допринасят за допълнителната точност при оптимизация и калкулация на разходите.
г/м2
  1. По-широко цветово пространство
Освен всичко друго цветовата гама е с 68% по-широка от офсетовата CMYK гама, което позволява да се отпечатват дори трудно съпоставими PMS (Pantone Matching System) цветове с четирицветен процес.
Качеството и стабилността на цветовете на КМ-1е са преминали тестовете и са отличени с FOGRA53 сертификат. Цветовите профили позволяват точно съвпадение с тиражи от офсет или флексо. Покритието на над 85% от Pantone spot цветовете. Това дава възможност за печат на изделия в къси тиражи, като това не е било възможно преди това или е било възможно само с офсет или флексо технология.
 
ПРИЛОЖЕНИЯ НА КМ-1е
Отмина времето, когато печатните специалисти мислеха за високоскоростния мастиленоструен печат като много подходяща алтернатива за директна поща и транзакционни документи. Днешната мастиленоструйна технология е способна на много повече.
  1. Книги и корици за книги: Мастиленоструйните преси с широки размери на листа и автоматични функции за двустранен печат гарантират, че книгите и кориците за книги, дори и фото книгите, могат да бъдат произведени бързо, лесно и професионално. Печатът на книги се е развил много през последните няколко години. Фокусът върху качеството е по-висок от всякога, особено по отношение високо стабилно възпроизвеждане на цветовете върху по-голямо разнообразие от основи. И всичко това за по-малко разходи и точно навреме. Някои компании се ориентираха много бързо. Например полската Totem.com.pl осъзна, че е време да замени тонер базираните си системи и да премине към мастиленоструйната система на Konica Minolta, за да отговори на тези нови изисквания.
  2. Плакати и календари: Качеството на цветовете, гъвкавостта при субстратите и по-големият размер на листа на дигиталните мастиленоструйни преси B2 + правят плакатите и календарите идеални продукти за тази технология.
  3. Променливи данни за печат на пощенски картички / директна поща: С помощта на цифровата технология могат да се създават персонализирани печатни издания, подходящи за всякакви транзакционни документи, промоционални игри и други.
  4. Листовки, менюта, поздравителни картички: Печат върху хартии, с покритие и без покритие, за уникални и трайни листовки, менюта и поздравителни картички.
  5. Приложения в хранителната промишленост: Широки опции от носители, включително синтетични субстрати, отварят вратата за голямо разнообразие от опаковки. AccurioJet KM-1е  е одобрен от FDA за недиректен контакт с храни.
  6. Търговски маркетинг: Мастиленоструйните преси с размер на листа B2 + могат да отворят нови възможности - брошури с три и четири сгъвки, папки, плакати, POS материали, рекламни табели и други. Широката гама от субстрати, като напр. текстурирани и художествени хартии, предоставя изключителна творческа гъвкавост.
  7. Презентации и опаковки: Възможностите за печат върху голямо разнообразие от субстрати - до 0,6 мм едностранно и 0,45 мм в двустранен режим на печат предлагат богат набор от приложения и в този сегмент.
  8. Етикети: Отпечатването върху самозалепващи медии може да предложи достъп до голямото разнообразие в етикетния пазар.
  9. Синтетика: Използването на UV технологията и печатът върху непорьозни основи като PVC, Teslin, Tyvek, PET и друга синтетика, както и други нетрадиционни субстрати като фолио, лен, платно и каменна хартия гарантират безгранични възможности за предоставяне на нови продукти и приложения.
  10. Реклами и маркетинг материали: Възможността за печат върху прозрачни и метализирани субстрати дава възможност да се достигне дори до най-взискателните и търсещи висока добавена стойност клиенти. Което открива нови бизнес хоризонти.
*Материалът е публикуван в бр. 3/2021 на сп. "Полиграфия“ с гл. редактор Екатерина Николова