Убедени ли сте в сигурността на вашите печатни устройства?

| 14 юни 2023

Ако вашите принтери можеха да говорят, представете си тайните, които биха могли да споделят. Въпреки че тези устройства са проводникът между цифровия и физическия свят, когато организациите обсъждат информационната сигурност, сигурността на печата не винаги получава нужното внимание. Точно като лаптопи, мобилни телефони, сървъри и т.н., принтерите са ИТ устройства, които са интегрирани в мрежата и представляват потенциална цел за атака.


През май Quocirca – водеща глобална агенция, специлизирана в пазарни проучвания и изследования, с фокус върху  съвместяването на печатни и дигитални технологии в полза на бъдещото работно място – публикува своя отчет за сигурността на печата Global Print Security Landscape 2023, пълен със статистики, които трябва да подействат като призив за бизнес общността, за да съсредоточат вниманието си върху състоянието на сигурността на печата.

Горепосоченият докладът предполага, че 61% от организациите, влезли в проучването, са имали загуба на данни в резултат на несигурни практики за печат през последните 12 месеца. Това е стряскаща статистика, подсилена от факта, че средната цена на такива загуби на данни се оценява на 632 000 британски лири (~ 736 000 евро) до почти три четвърти милион паунда (~ 873 000 евро). Тези суми биха били трудни за преглъщане за голямо предприятие, но за SMB ефектът може да бъде катастрофален.

Предизвикателството със сигурността на печата и неговата инфраструктура е двойно – защита на устройствата и защита на данните и документите, които извеждат.
 
Принтерите са сред първите устройства, добавени към първоначалните новосъздадени ИТ мрежи, и докато появата на цифровата трансформация на работното място през последните години видя огромно увеличение на броя на мрежовите устройства, съчетано с повишен фокус върху защитата на данните и поверителността (особено GDPR), за много организации сигурността на печата и сигурните решения за печат не са приоритет, поне до този момент.

Това отчасти може да се дължи на наследеното възприемане на принтера като технология. Тези устройства са непоклатими в офис средата от десетилетия. Кой помни настолните компютри със зелен екран и матричните принтери през 90-те? Дълго време това беше устройството, което стоеше само в ъгъла на стаята и шумно вършеше работата (за щастие те са почти безшумни в наши дни!). Днес принтерите често са мощни многофункционални устройства (MFP), с възможност за сканиране, печат, копиране, факс и др. Поради тази причина Konica Minolta кръщава своите устройства „bizhub“, за да отрази значението им в интелигентното вързано работно място.

Друга уважавана група анализатори, KuppingerCole, съобщи през 2020 г., че т.нар. "крайни точки", свързани с интернет, са подложени на 1,5 атаки в минута в световен мащаб. Може темата да е засегната многократно, но си струва да повторим, че ИТ инфраструктурата на една организация е толкова силна, колкото е силна нейната най-слаба връзка. Това беше подчертано още през 2017 г., когато хакер с името „ stackoverflowin“ хакна 150 000 принтера, за да подчертае уязвимостите в сигурността на печата. Напомняне дойде през октомври миналата година, когато се съобщава, че екипът за сигурност на CyberNews е успял да получи достъп до 27 944 принтера по целия свят и да "принуди засегнатите устройства да отпечатат ръководство в пет стъпки за това как да защитите своя принтер.

Може би не е изненадващо, че само 11% от организациите с между 250 и 499 служители и 27% с 500 до 999 служители отговарят на Quocirca, че нямат пълно доверие в сигурността на своята печатна инфраструктура.
 

Добрата новина е, че сигурността на печата и сигурните решения за печат са основни приоритети за производителите, които непрекъснато вграждат нови функции за сигурност, функционалност, която помага за спазването на най-добрите практики вътрешно (сигурният печат на Konica Minolta включва услуги като bizhub SECURE, който предлага защита с парола и криптиране на данни на MFP на Konica Minolta) и предпазва от външни заплахи като вируси и злонамерен софтуер (устройствата на Konica Minolta също могат да се възползват от водещия софтуер на BitDefender).

Друга иновация през последните години е появата на облачния печат.Тези услуги могат да позволят на организациите да опростят своите печатни операции и да модернизират своята печатна инфраструктура в отговор на променящите се работни практики, гъвкавостта на работната сила, като в същото време подобряват защитата на данните и сигурността на документите благодарение на функционалности като Follow-me-Print/Secure Print.

Печатът и принтерите продължават да бъдат мощни средства за работа, но като всеки друг аспект на офис средата могат да представляват риск, ако не се управляват правилно. Така че тези, които нямат пълно доверие в сигурността на своята печатна инфраструктура, могат да си зададат въпроса защо е така и да вземат мерки още днес. А ако сте уверени, трябва да се убедите, че това доверие не е погрешно. Одитът на сигурността (включително преглед на решенията за защитен печат) никога не е лоша идея и ако не разполагате с необходимия експертен опит, помислете дали да не се възползвате от специализираните знания на вашия доставчик или доставчик на услуга за управляван печат.
 

Научете повече за това как можете да увеличите сигурността на вашия печат, като се свържете с нашите експерти.