Защо темата за киберсигурността на системите за видеонаблюдение е важна?

| 3 февруари 2022

Защитете системите си за сигурност срещу кибератаки с Mobotix Cactus Concept

С настъпилите драстични промени в бизнес дейността на различните индустрии, дистанционната работа, празните офис помещения и необходимостта от предоставяне на отдалечен достъп за работа, системите за видеонаблюдение се превърнаха в потенциална лесна мишена за злонамерени атаки от хакери. В миналото това беше рядко, поради затворения характер на системите тогава, но днешните модерни видеокамери са като компютри със софтуерни приложения, свързани към мрежата. Някои системи за видеонаблюдение са достъпни извън корпоративната мрежа без да бъдат сигурно защитени, което допринася за повишения риск от кибератаки към дадена организация.


В отговор на тези предизвикателства Konica Minolta и Mobotix  инвестират в разработването и популяризирането на смарт системи за видеонаблюдение сред експертите по сигурност и ИТ мениджърите, които отговарят на най-високите изисквания за киберсигурност. Mobotix e компанията - лидер сред производителите на системи за видеонаблюдение с фокус върху киберсигурността и разработва единствената по рода си стратегия Mobotix Cactus Concept. Името на концепцията не е избрано случайно, основава се на аналогия с кактусите, които са изключително устойчиви, адаптират се и са невероятно издръжливи при всякакви метеорологични условия, имат забележителен скрит потенциал и ползи. MOBOTIX системите за смарт видеонаблюдение са сред най-надеждните в света. Базирайки се на уникална концепция за децентрализирана технология, те включват изключително ефективни мерки за защита срещу хакерски атаки и притежават X.509 сертификати за най-високо ниво на криптиране. Решенията на Mobotix  извеждат киберсигурността като приоритет на всеки етап от процеса – от дизайна и производството до инсталацията и пускането в експлоатация на своите системи за смарт видеонаблюдение. Доказателство за това са многобройните сертификации като например – Secure by default, извършени тестове за пробиви на хардуера и софтуера от SySS на регулярна база. Цялостно криптиране е вградено в системата по време както на употребата, така и на управлението.

Често се казва, че една мрежова система е толкова стабилна, колкото най-слабото й звено и Mobotix отбелязва, че всички модули от системата за видеонаблюдение – камера, съхранение, кабели, Video Management system, са устойчиви. Това, което отличава решенията на Mobotix е, че компанията разработва собствен софтуер за системите си за видеонаблюдение. Този иновативен подход предоставя редица предимства по отношение на сигурността. Контролирайки цялата верига за разработка на софтуерни приложения, MOBOTIX решенията са по-малко уязвими, защото не зависят от слабостите на технологичните решения на трети страни.

MOBOTIX ‘Cactus Concept’ защитава всеки елемент в системата за видеонаблюдение от кибератаки преди да е твърде късно!

MOBOTIX камерите разполагат със специално защитена файлова система, което означава, че ако камерата е открадната или хакната, видеозаписът в нея не може да бъде достъпен  без администраторски права, защитени чрез  специален процес на конфигурация. Всички записи от камерата са допълнително криптирани в SD картата на всяка камера. Следващата стъпка е сигурната комуникация между устройството и мрежата, която гарантира, че цялата информация, която се обменя между MOBOTIX камерата и другите устройства в мрежата може да бъде криптирана, за да се осигури интегритет и конфиденциалност. 

 


Защо Cactus Concept?

Целта на Mobotix Cactus concept е да имплементира цялостна стратегия за киберсигурност като повиши информираността сред потенциалните и настоящи клиенти на MOBOTIX относно защитата на информацията в мрежови системи за видеонаблюдение, да им представи детайли относно нарастващия риск и да им покаже ефективен подход за превенция.
 
Цялостна концепция за сигурност
 
Когато хакери атакуват дадена мрежа, за да достъпят изображения или видео записи в една камера, камерата обикновено не е единствената цел на атаката. Какво се случва, когато се опитват да източат данни от мястото, където се съхраняват записите от камерата? А колко безопасни са индивидуалните връзки срещу шпионаж или манипулация? Необходимо е цялостно криптиране без никакви пропуски в системата, от източника на изображението през кабелите и съхранението на данни до системата за управление на видеото на компютърна на потребителите. Както е при кактусите, където всяка част е покрита с остри бодли, така и всички модули (камера, памет, кабели, VMS) в системата на MOBOTIX има дигитални „бодли“, които защитават от неоторизиран достъп.
 
Изключителна издръжливост
 
За разлика от повечето растения, кактусите могат да живеят до 200 години. Решенията на Mobotix също са изключително издръжливи, над 80,000 часа или над 9 години.

Устойчиви при екстремни условия, без необходимост от поддръжка
 
Кактусите оцеляват при условия, в които другите растения не биха издържали. Освен, че са устойчиви, използват много малко нутриенти за оцеляването си. Точно като решенията за сигурност на Mobotix, които се отличават с минимална консумация на енергия и минимални изисквания за поддръжка.
 


Пригодени за условия с големи температурни амплитуди, водоустойчиви
 
Най- голямото семейство кактуси Opuntia вирее от Южна Канада до Северна Аржентина, както и на изток от Карибите до островите Галапагос на запад. Успешно са разпространени и в  Средиземноморието, Южна Африка и Австралия. Растат при различни климатични условия и надморска височина до 4,700 метра. Някои видове са и студоустойчиви и биха издържали зима в Централна Европа. Устояват на дъжд, слънце, сняг и бури. Същото важи за камерите на Mobotix.
 
Скрит потенциал
 
Ползите на някои видове кактуси Opuntia могат да се проследят назад в историята. Използвани са като съставка с доказани качества в козметични и лекарствени продукти. Скритият им потенциал е изумителен. Подобно на камерите на Mobotix, които имат вградени аналитики и разнообразие от приложения заедно с отлично качество на изображението и дълъг живот.
 
Впечатляваща цялостна концепция
Никой не може да доближи кактус по видими причини.  Точно като решенията на Mobotix, чиято концепция и изпълнение ги превръща в трудно уязвими за хакерски атаки