Интервю с Николета Ангелова, Юрисконсулт

| 24 ноември 2023

В настоящата серия от интервюта в чест на 150-та годишнина на Konica Minolta ви запознаваме отблизо с хората, които въплъщават нашите ценности. Това са хората, които не просто стоят зад успеха на компанията, те са неразделна част от нашата визия за бъдещето.


Представяме ви Николета Ангелова, Юрисконсулт. Тя е част от Коника Минолта България вече повече от единадесет години и е пословична със своя позитивизъм, отговорност и силна отдаденост в работата. 

Николета ни разказва какво я прави щастлива на работа, кои са любимите ѝ традиции в Konica Minolta и каква е "рецептата" за успешен и сплотен екип. 

Помниш ли първия си работен ден в Коника Минолта България? Разкажи ни за началото.

Разбира се, помня го, беше само преди 11 години и 10 месеца. Помня всеки колега, страхотната атмосфера и футуристична визия на офиса. Когато се присъединих към компанията, бяхме около петнадесет човека. Към момента екипът наброява над осемдесет души!

Имах възможността да съм част от цялостната трансформация на бизнеса. Самата аз успях да трансформирам своите знания и умения във времето и да израсна в компанията. Интересен факт, който говори сам по себе си е, че над 60% от служителите в момента на моето присъединяване продължават да са част от екипа и до днес.

Компанията премина както през благоприятни, така и през предизвикателни за бизнеса моменти. Независимо от всичко Коника Минолта България винаги пази енергията на лоялен партньор, далновиден бизнес играч, налагащ нови тенденции и предлагащ комплексни персонализирани технологични решения.

През цялото това време имам много поводи за гордост, както лични, така и с постиженията на компанията. Една от любимите ми традиции e от предходния ни офис, където при всяка по-голяма сделка имахме камбана, която търговецът сключил сделката биеше от щастие. Така празнувахме заедно успехите от съвместно положените усилия.

Konica Minolta е компанията богата на традиции, но и всекидневните нови преживявания не липсват. Новаторството в компанията е продиктувано от стремежа за постоянно подобряване, което само по себе си прави работата едно непрекъснато приключение и възможност за израстване.

Какво те прави щастливa на работа?

Човек сам се прави щастлив на работа. Когато си отговорен, решителен, имаш позитивни идеи, обичаш да помагаш, работата винаги спори и можеш да разчиташ на дългосрочна удовлетвореност. В трудните моменти знам, че мога да разчитам на колегите ми, както от човешка, така и от професионална гледна точка. През по-голямата част от времето споделяме идеи и работим в колаборация, защото никой проект сам по себе си не може да бъде изпълнен индивидуално. Това ми носи нови знания и положителен заряд.

Щастлива съм от ведрата обстановка, страхотната ни гледка, вълнуващите проекти, интересните клиенти, заплетените казуси, доверието между екипа. Обикновено човек слага на везната предимствата и недостатъците, за да може да оцени удовлетвореността си от работа или друг вид значимо за него действие. В моя случай, везната е почти изцяло наклонена в полза на предимствата, което е достатъчно обстоятелство, за да съм сигурна, че се чувствам щастлива на работа. За мен работата е място, на което прекарваме толкова голяма част от живота и не бих се поколебала да търся щастието си. Тайната зад това, че съм част от екипа на Коника Минолта България повече от единадесет години се крие във факта, че компанията не спира да се променя, да търси съвършенство, както и да ме кара да чувствам принадлежност към тази обща ценностна система.

quotation marks

Тайната зад това, че съм част от екипа на Коника Минолта България повече от единадесет години се крие във факта, че компанията не спира да се променята, да търси съвършенство, както и да ме кара да чувствам принадлежност към тази обща ценностна система.

Николета Ангелова

Юрисконсулт

Какво обикновено ти се случва в един работен ден?

Все още не съм влязла в клуба на “5 AM“ и не успявам да стана с първата аларма, но в момента, в който се събудя, съм готова за пълноценен и прекрасен работен ден. Обикновено денят ми започва с прочит на любимите ми медии и теми, след което запретвам ръкави и се захващам със задачите по същество. Работният ми ден е динамичен, изпълнен със задължения, които обикновено съм подредила предварително. Обичам реда и дисциплината, затова въпреки хектиката, предизвикателствата и ad hoc задълженията, целта ми е винаги да действам стегнато и приоритизирайки ангажиментите.

Във времето до обяд работя върху най-належащите и изискващи повишено внимание задачи, защото тогава се чувствам по-продуктивна. Абсолютно всеки работен ден имам взаимодействие с колегите от различни екипи. В Konica Minolta работим в кросфункционални екипи, с оглед идентифицирането и адресирането на основните проблемни точки и решения по работното трасе. В контекста на екипна работа, определено в отношенията ни са налице емпатия, отговорност, доверие и ефективност, което води до положителни преживявания и добре свършена работа. Работната ни среда е много добра, постигаме страхотни резултати, това респективно води до работни дни, изпълнени с енергия и мотивация.

Какво е за теб Konica Minolta?

Втори дом и семейство. Следвайки японската философия, Konica Minolta притежава ценното умение да превръща служителите си в ангажирани, чувстващи принадлежност хора, които се стремят към съвършенство и фокус. Това е напълно приложимо за българското дружество, част от глобалната компания, която присъства в над 140 държави.

В никоя друга страна по света няма толкова много столетни компании, колкото в Япония. И много от тях са семейни, но не и малки, тоест има унаследяване, доразвиване и прогрес в бизнес отношение. Фактът, че всички тези компании са оцелели толкова дълго време, се дължи и на една японска особеност - растежът не е основен приоритет на японците. Вместо това съществува огромно чувство за отговорност към служителите и общността, които са помогнали на компанията да стане успешна.
 
 
Кой е твоят супер талант?

Да нямам конкретен супер талант. Малките умения, усилия, преживявания и постижения са по-голяма драгоценност от супер талант!

Вярвам в източната философия, която проповядва промяната към по-добро или непрекъснато усъвършенстване. Ако може да се открои като талант, то талантът ми е да съм спокойна дори когато обстановката е нажежена, да взимам лесно решения и да ги следвам до край. Не се отказвам.
 
Каква е рецептата за силния и добре работещ екип?

Щипка търпение, лъжичка емпатия, поръсваме приятелски чувства и емоции. Накрая добавяме добър лидер, който вдъхновява хората си и води чрез личния си пример.

 
Коя от ценностите на Konica Minolta резонира най-силно с твоята лична ценностна система? Защо?

Отдаден и отговорен. Работя със страст и силна воля за добре свършена работа и отлични резултати. От най-дребното и незначително задължение до най-важните казуси.
 
По какво атмосферата в Коника Минолта България се различава от друго работно място?

Коника Минолта България е семейство на много добри професионалисти, които не се страхуват от провалите и знаят как да постигат успехите. Рискът винаги е оценен по най-добрия възможен начин, умеем да се учим от грешките и да взимаме най-доброто от всяка ситуация.

Вътрешните ни процеси и портфолио се развиват постоянно. Това е ясен признак за усилията ни в комбинация с цялостната корпоративна стратегия за устойчиво развитие, с цел предоставяне на най-доброто на нашите клиенти. Всяка година се провежда проучване за ангажираност на служителите, в което Коника Минолта България заема челни позиции. В нашия офис-дом си имаме доверие, не се съдим за действията си, отворени сме за идеи и сме готови за работа при всяка възможност. Тази атмосфера и модел на управление е от жизненоважно значение за устойчивостта и потенциала за растеж на бизнеса, както и за привличане на най-добрите служители.

В Konica Minolta сме водени от това да даваме форма на идеите. Коя беше идеята, на която ти вдъхна живот и беше успешно реализирана? 

За щастие всяка идея в компанията е добре дошла, респективно ценните идеи срещат и своята реализация. Имах възможността да участвам в реализацията на една иновативна за времето си идея, а именно дигитално електронно подписване.

Това е процес с изключителна важност, особено в момент на чести законодателни промени и липса на практика по въпроса. Идеята се обективизира с внедярването на цялостен процес за управление и електронно подписване на договори, и други процеси включващи облачно електронно подписване.

Като пример за идея, на която съм вдъхнала живот, мога да дам пример с трансформацията на офис пространството ни в град София.

Сигурна съм, че реализиразнето на още много идеи предстои, както ежедневни въздействащи върху работата на целия екип, така и по-мащабни идеи, даващи отражение върху цялостния бизнес на компанията.