Интервю с Николай Андреев, Консултант продажби Производствен печат

| 18 декември 2023

В настоящата серия от интервюта в чест на 150-та годишнина на Konica Minolta ви запознаваме отблизо с хората, които въплъщават нашите ценности. Това са хората, които не просто стоят зад успеха на компанията, те са неразделна част от нашата визия за бъдещето.


Срещаме ви с Николай Андреев, Консултант продажби Производствен печат. Николай ни разказва за най-интересните си моменти в компанията, за тайните от света на печата и за това с какво атмосферата в Коника Минолта България се различава от всяко друго работно място.


Помниш ли първия си работен ден в Коника Минолта България? Разкажи ни за началото.

Първият ми работен ден беше точно на 8-ми март преди три години. Атмосферата в офиса беше доста приповдигната покрай празника на жената, имаше цветя за всяка дама и всички бяха много приветливи и усмихнати. 

Колегите ми ме посрещнаха топло и още от самото начало се почувствах част от екипа. Първите ми впечатления бяха, че ще работя с високо квалифицирани професионалисти, от които мога да науча много за сферата, в която искам да се развивам - а именно печатната индустрия.

Прекият ми ръководител ни заведе на обяд с целия екип и това определено бързо разчупи ледовете помежду ни. В последващите дни и седмици ме очакваха обучения по специалността, onboarding за ценностите и целите на компанията глобално, както и по-близко запознаване с процесите на работа.


Какво те прави щастлив на работа?

Обстановката на работа! Мога да кажа, че съм от хората, които не мразят понеделниците и ходят с желание и настроение на работа всеки ден. Атмосферата в офиса е много приятелска, всеки е приет такъв, какъвто е и ежедневно има забавни моменти.

Но отвъд забавните моменти, истината е, че в Коника Минолта работим доста усърдно, постоянно преследваме нови цели и надскачаме миналогодишните си постижения. Успехът от осъществените проекти е това, което запалва огъня в мен и ме прави щастлив на работа. Радвам се когато видя, че съм допринесъл за успеха на даден клиент.

Друг много важен фактор, който ме прави щастлив на работа е екипът ми. Винаги има към кого да се обърна, имаме си доверие и разчитаме един на друг.


Разкажи ни забавна история от Коника Минолта България, която продължава да те усмихва и до днес?

Трудно ми е да опиша само една конкретна забавна история, тъй като имам много такива. Работата ни е толкова динамична, че понякога стават комични моменти, но бързо се справяме с тях по професионален начин.

Най-забавната ми история е свързана с участието ми в Exchange Masters  - програма, в която на разменни начала с колеги от различни държави сменяме работното си място за две седмици. Аз бях част от българския екип, който бе изпратен в офиса в Бърно, Чехия, а колеги - чехи дойдоха в София.

Това бяха две седмици, изпълнени с изключително забавни ситуации, които и до днес ме карат да се усмихвам. Но още повече - целият натрупан опит допринесе да усетя ценностите на Коника Минолта в глобален мащаб.

Какво обикновено ти се случва в един работен ден?

Започвам деня със сутрешно кафе и закуска в компанията на екипа. Винаги пием кафето си заедно и даваме положителен старт на деня, обсъждайки последните новини от света на печата. 

В началото на всеки ден се чувам с клиенти, с които работим над различни проекти и планирам кого да посетя. Започвам да се подготвям за бъдещите срещи, защото работата ми е свързана с това да познавам перфектно дейността на клиента, както и най-иновативните технологиите на пазара.

Ежедневието ми ме среща с коренно различни хора, разнообразни идеи и това ме обогатява, дава ми нова перспектива и ме учи постоянно на нови неща, които пък след това имам поле за изява да приложа.


Какво е за теб Коника Минолта?

За мен Коника Минолта е място, което свързвам с моето развитие. Чувствам се приет и уважаван, да го кажем накратко- чувствам се на мястото си.

Тук имам достъп до най-добрите технологии спрямо индустрията, в която имам желание да се развивам. Тук намирам отношение, смисъл и поглед към бъдещето.

Кой е твоят супер талант?

Успявам да намеря стимул за всяко ново предизвикателство, пред което се изправям. И то винаги с усмивка.

Вярвам, че моят талант идва от способността ми да намирам общ език с всеки човек, с който се срещам, което е ключово при работата с клиенти. Моят начин на работа както с клиентите, така и с колегите е свързан с персонализирания подход към всеки един човек. Това, което работи при един, ще бъде грешно при друг и обратното. 


Коя от ценностите на Коника Минолта резонира най-силно с твоята лична ценностна система? Защо?

Customer centricity. Защото това пряко кореспондира с моите ежедневни дейности и смятам, че успявам да го постигам, а и резултатите го показват!


По какво атмосферата в Коника Минолта България се различава от друго работно място?

В компанията имам възможността свободно да изразявам позицията си по най-различни въпроси и усещам подкрепа от колегите си. Както споменах, екипът ни е много силен. Всеки намира своето място и бива приет за това, което е. Тук е важен отборния дух, но се насърчава и уникалната индивидуалност на всеки един човек. Мисля, че тъкмо това е формулата за добре работещия екип.


В Коника Минолта сме водени от това да даваме форма на идеите. Коя беше идеята, на която ти вдъхна живот и беше успешно реализирана?  

Една от най-големите ми реализирани идеи е проект, свързан с производствената дейност на клиент. Конкретният клиент искаше да произвежда персонализирани чаши за кафе, като аз успях да вдъхна живот на тяхната идея благодарение на решенията, които Коника Минолта предлага.