Интервю с Георги Спасов, Ръководител екип Акаунт мениджъри

| 16 ноември 2023

В настоящата серия от интервюта в чест на 150-та годишнина на Konica Minolta ви запознаваме отблизо с хората, които въплъщават нашите ценности. Това са хората, които не просто стоят зад успеха на компанията, те са неразделна част от нашата визия за бъдещето.


Представяме ви Георги Спасов, Ръководител екип Акаунт мениджъри. Той е един от най-дългогодишните членове на екипа на Коника Минолта България. Започва пътя си в компанията преди 12 години. Вдъхновява със своя целеустремен дух и с таланта си винаги да намира най-доброто решение за клиента.

Георги ни разказва интересни моменти от богатия си опит в Konica Minolta - за атмосферата в самото начало, за предизвикателствата по пътя, забавните ситуации и за рецептата за успешен екип.


Помниш ли първия си работен ден в Коника Минолта България? Разкажи ни за началото.

Първият работен ден в Коника Минолта България стартира със задължителното двуседмично обучение в централния офис в гр. София – запознах се със всички колеги, които бяха 19 на брой към тогавашния момент (моя договор е номер 19). Посрещна Мартина Граматикова (тогава Direct Sales Manager) и ме запозна с екипа. Помня всеки един все едно беше вчера, а част от колегите са все още в компанията и до ден днешен. Тогава не предполагах какво пътеществие ще бъде Konica Minolta за мен!

Започнах обученията си в корпоративната е-learning платформа, както и продуктовите обучения относно технологичните решенията, които компанията предоставяше тогава. Стартът ми в Коника Минолта България бе като търговец корпоративни клиенти за регион Пловдив. 2 седмици по-късно се запознах и с Иван Чомаков, който беше първият сервизен инжeнер в офиса в гр. Пловдив. Беше нещо ново и много вълнуващо за мен – нямах идея какво да очаквам и бях изключително впечатлен от топлото посрещане и вниманието, което получих.

Какво те прави щастлив на работа?

Финализирането на сделките, от преговорите до подписването на договорите – това е моето „гориво“, това ме зарежда изключително много и буквално в професионален план „за това живея“. Когато имам различни казуси и задачи съм на 1000% концентриран и нямам търпение да дойда на работа и да намеря правилния подход към всеки един от тях.

Истински удоволетворен съм когато видя как хората в екипа ми израстват професионално, придобиват нови умения и повече увереност в себе си. Радвам се че имам възможността да бъда част от този процес. Когато видя, че съм успял да запаля пламакът в очите им - ето това ме прави истински щастлив.

Разкажи ни забавна история от Коника Минолта България, която продължава да те усмихва и до днес?

Забавните моменти са част от ежедневието в Коника Минолта България. Атмосферата в офиса предразполага всеки да бъде себе си и това добринася за доброто настроение. Имам натрупани много забавни истории през годините, последната за която се сещам е от преди три месеца:
 
Среща с колега от Коника Минолта Гърция и гръцка компания, която иска машини за българското си дружество. На срещата сме: аз - Георги Спасов, George Kamaras, George Mitrou, George Solidakis, George Gkotsopoulos и … Станимир Христов.
На въпросa “George, can I ask you something?” беше много интересно към кого е и кой да отговори.Какво обикновено ти се случва в един работен ден?
 • Започвам със сутрешно кафе
 • Проверявам сутрешни мейли за да видя дали имa нещо спешно, на което трябва да отговоря
 • Разговарям с екипа за предстоящи през конкретния ден срещи, оферти и казуси. Винаги има някакъв вълнуващ проект, над който работим.
 • Подкрепям и помагам при нужда на екипа в изготвянето на ценови оферти за конкретни случаи
 • Участвам в срещи с клиенти съвместно акаунт мениджърите от екипа ми
 • Редовно организирам индивидуални "one-to-one" срещи с всеки от акаунт мениджърите в екипа, по време на които те споделят техните предизвикателства, казуси и си даваме обратна връзка за това как можем да работим по-добре. 
 • Често участвам в срещи по различни приоритетни проекти, в които са ангажирани колеги от различни функционални области.

Какво е за теб Konica Minolta?

За мен Konica Minolta не е просто „Едно страхотно работно място“ и „най-добрата компания, в която съм работил“. Не бих могъл да бъда част от компанията вече 12 години, ако разсъждавах по друг начин. 

Кой е твоят супер талант?

Способността да остана спокоен, когато напрежението е на максимум и да се адаптирам към промените светкавично.

Каква е рецептата за силния и добре работещ екип?
 
 • Професионалисти, които уважават различната гледна точка
 • Подкрепящ стил на мениджмънт
 • Конкретна, специфична и навременна обратна връзка
 • "Open and honest" отношение към хората
 • Среда, в която хората не се страхуват да грешат и взимат уроци от грешките си
 
Коя от ценностите на Konica Minolta резонира най-силно с твоята лична ценностна система? Защо?

"Open and Honest" или казано на български да бъдеш открит и честен в действията си. Смятам, че така се печели доверие и се поддържа висока скорост и в работата и в живота.

По какво атмосферата в Коника Минолта България се различава от друго работно място?

Тъй като съм толкова дълго в Коника Минолта България, вече почти съм забравил какво е работата в друга компания...Тук няма лицемерие, не спорим за ненужни неща. Концентрираме се върху силните страни във всеки един от нас и се стремим да ги надграждаме. Ако нещо не се получи като очакваното не търсим виновни, а намираме решения и продължаваме напред.

В Konica Minolta сме водени от това да даваме форма на идеите. Коя беше идеята, на която ти вдъхна живот и беше успешно реализирана? 

През дългите години в компанията съм бил инициатор на много идеи, свързани както с работните процеси, така и с конкретни решения, които да подобрят ежеднивието на колегите и клиентите. Някои от идеите, които ми идват на ум са:
 • Развитието на идея за ваучеромат от софтуер за раздаване на ваучери, до цялостно stand alone VSS устройство.
 • По време на миналогодишното издание на талантската ни програма, от която бях част – заедно с колегите ми дадохме идея за промяна на процеса и нова роля в едно от портолиата ни. Тази идея беше приета и е на път да бъде финализирана.