Интервю с Пламен Манов, Старши билинг администратор

| 19 януари 2024

В настоящата серия от интервюта в чест на 150-та годишнина на Konica Minolta ви запознаваме отблизо с хората, които въплъщават нашите ценности. Това са хората, които не просто стоят зад успеха на компанията, те са неразделна част от нашата визия за бъдещето.


Пламен Манов, Старши билинг администратор е част от екипа на Коника Минолта България от цели 11 години. През това десетилетие, Пламен учи много както за бизнеса, така и за себе си. 

В интервюто той ни разказва какво му харесва на работното място, защо спортът е толкова важен за него и как бягането на дълги разстояния го е научило на търпение, отдаденост и резистентност, както в живота, така и в ежедневната работа.


Помниш ли първия си работен ден в Коника Минолта България? Разкажи ни за началото.

Първият ми работен ден беше преди цели 11 години, но въпреки това си го спомням добре. Бях запознат с дейността на Коника Минолта още преди да постъпя на работа в компанията и се вълнувах да продължа професионалното си развитие точно тук.

Първият ми работен ден премина в стандартните за времето си процедури обвързани с хартиена документация - пристигнах и подписахме трудовия ми договор на хартия. Днес това се случва напълно дигитално. Като наблюдавам новопостъпилите колеги, виждам колко много са се развили нещата за едно десетилетие - днес имаме напълно трансформиран state-of-the-art onboarding процес, всеки колега има индивидуални срещи с мениджмънт екипа и встъпва плавно в процесите на работа.

Аз самият бях доста топло посрещнат от екипа и по-специално от Нина Пeпелянкова, която започна да ме обучава в процесите по фактуриране. Още от самото начало разбрах, че попадам в екип пълен с професионалисти, които разбират много добре от работата, която вършат. Това от своя страна ми помогна да навляза бързо в работните процеси.


Какво те прави щастлив на работа?

Това, което ме прави щастлив на работа, са всичките истории и моменти, които съм натрупал през годините. Чувството за стабилност и принадлежност. През тези 11 години в Коника Минолта израстнах и като човек, и като професионалист.

Едно от най-важните неща за мен, което ме прави щастлив на дневна база, е спортът. Радвам се, че компанията ми дава достатъчно гъвкавост, за да мога да върша работата си и същевременно с това да имам възможността да се отдам на голмята си страст.

Това, което ме прави щастлив е също така фактът, че мога да вдъхновявам хората около себе си да водят по-балансиран начин на живот.


Какво обикновено ти се случва в един работен ден?

За радост, в Коника Минолта началото на работния ден не е фиксирано, и за мен то започва в 9:30. Това обаче не означава, че ще спя до късно, а че ще имам повече време за тренировки преди работа. Обикновено това значи поне час бягане.
 
Когато няма домашни, въглехидратни благинки с повод или без, които изникват регулярно в кухнята в офиса, обикновено денят започва с обсъждане на задачите с най-висок приоритет и техните специфики, след което се преминава към изпълнението им. За по-късните часове на деня обикновено си оставям по-рутинните задължения, миксирани с множество интеракции с клиенти и колеги от различно естество. 
Въпреки че на някой може да му прозвучи монотонно, за жалост е трудно да се пресъздаде ежедневната атмосфера в пълната ѝ пъстрота.

Спрямо това в какъв момент от месеца се намираме имам и различни задачи спрямо финансовото планиране и отчитане. В началото на месеца правим репорти на резултатите, по средата на месеца се занимаваме с фактуриране, а към края - с мониторинг. 

Същевременно с това имам и разнообразни задачи с различно естество, които внасят колорит в ежедневието ми. Работният ден за мен приключва малко след 18:30, когато всъщност започва и втората тренировка за деня или в залата, или в басейна.

Какво е за теб Konica Minolta?

Коника Минолта за мен е повече от работа. Все пак, тук съм прекарал повече от десетилетие и съм изживял самия растеж на компанията на българския пазар.

Коника Минолта е място, което ми е дало поле за изява в много области - занимавал съм се с най-различни дейности, които не са изцяло свързани с областта на финансите и това неимоверно ми е помогнало да се развия като човек не само професионално, но и личностно. Занимавал съм се с най-разнообразни задачи, включително GDPR и организация на офис инициативи.

Всичко това ми е помогнало да надградя себе си и да бъда по-устойчив във времето. Колкото повече нерешими предизвикателства преминаваш, толкова повече придобиваш увереността, че всичко е постижимо с капка търпение.

Кой е твоят супер талант?

Моят супер талант бих казал, отново идва от дисциплината, която спортът ми е дал. Това е именно търпение, резистентност и отдаденост. Това да успея да остана фокусиран за продължителни периоди от време, е нещото, което съм пренесъл от личната си страст в работния процес.

Спортът много развива и много дава. Бягал съм по 5 часа без да спирам и това ми е помогнало да развия качества, които са ми изключително ценни и на работното място. Еднообразиетото не може да ме пречупи. А това е изключително ценно качество при работа свързана с администрирането на финансови операции.

Каква е рецептата за силния и добре работещ екип?

Добре сработеният екип е от умни и разсърждаващи индивиди. Аз имам щастието да работя в изключително интелигентен екип от професионалисти, които си разбират добре от работата. Това само по себе си е предпоставка да си имаме доверие.  Когато знам, че другите разбират от работата си не е нужно да проверявам дали нещо е наистина свършено.

Доверието - можем да разчитаме много един на друг. Не е нужно да проверявам дали нещо наистина е свършено. 

Важна част за добре работещия екип е той да бъде ръководен от лидер с голяма експертиза. Човек, който има добри познания спрямо дейността на всеки един от екипа и който обединява и вдъхновява хората.

Коя от ценностите на Konica Minolta резонира най-силно с твоята лична ценностна система? Защо?

Accountable - отговорност в това, което правим и как го правим. Това е свързано силно и с личните ми цели и приоритети и се радвам, че мога да го развивам и в ежедневната си работа.


По какво атмосферата в Коника Минолта България се различава от друго работно място?

В отдела има хора с многогодишен опит в компанията, които разбират много добре бизнеса. Това дава усещане за стабилност. Има насъбрана много експертиза и това прави работата много приятна. 

Интересното тук, е че хората от българския екип имат глобални познания за това относно какво се случва в компанията като цяло. Имат наблюдения към целия бизнес и знаят как функционират всички отдели, което улеснява работата на всички.

В Konica Minolta сме водени от това да даваме форма на идеите. Коя беше идеята, на която ти вдъхна живот и беше успешно реализирана?  

Бил съм инициатор на различни видове оптимизации спрямо процесите по фактуриране в компанията, като направимер SQL репортинг. Малките идеи са много важни в изграждането на голямата картина.

Все пак смятам, че най-големите ми идеи тепърва предстоят и имат поле за реализация. Мечтата ми е да бъда този, който да промени спортната култура в компанията. Много бих се радвал, ако повече хора се превърнат в активно спортуващи и грижещи се за здравето си.

Погледнато от тази страна може да се каже, че за нови идеи винаги има място и време. Надявам се единствено да намеря съмишленици по пътя на това компанията да бъде изпълнена с хора, които са активни и водят здравословен начин на живот.