5+1 причини, поради които мастиленоструйната технология е (екологично) по-интелигентното решение

| 3 август 2023

С дигиталния мастиленоструен листов печат вие сте на страната на екологичната безопасност. Ниска консумация на енергия, извличане на мастило от хартията, подкрепено със сертификат или избягване на вредни за околната среда химични съединения - с дигиталния мастиленоструен печат вие сте на екологично безопасната страна. Добавете към това качество на печат, което листовият офсет предлага, и сте отлично подготвени за бъдещето – особено що се отнася до устойчивостта.


Съвременният мастиленоструен печат е един от най-бързо развиващите се печатни процеси. До 2032 г. според Smithers Pira повече от 3/4 от общия обем дигитален печат ще бъде произведен на мастиленоструйни системи. Но какво прави тази технология за печат толкова специална за печатниците и за собствениците им? Качеството на печат, стабилността на цветовете и гъвкавостта са някои от аспектите, които правят дигиталните мастиленоструйни системи толкова атрактивни: от няколко години тези системи постигат същото или дори по-високо качество от офсетовите процеси. А мастиленоструйните преси печелят точки и по отношение на екологичните проблеми, например чрез по-ниска консумация на енергия.  

Нека да разгледаме нашата B2+ листова серия AccurioJet KM-1e, за да видим как модерните мастиленоструйни системи могат да ви помогнат да постигнете целите си за устойчивост, да защитите околната среда и в същото време да произвеждате икономично.  

Все повече и повече печатници пренасочват производството си от офсет към дигитално - поради обективни (икономически) причини. Възможността за хибриден печат чрез интегриране на KM-1e в съществуващи процеси, усъвършенстваната автоматизация, опцията за използване на по-големи размери на листа и работата с широка гама от субстрати отварят пред собствениците на AccurioJet KM-1 съвсем нови възможности. И всичко това служи и на екологичната устойчивост. Така че, ако имате колебания относно цифрова мастиленоструйна технология, помислете над следващите 5+1 причини: 

 1. Ниска консумация на енергия.
  Поради своя принцип, дигиталният печат не изисква никакви печатни форми, които трябва да бъдат експонирани по енергоемък начин. Благодарение на прецизния контрол на изхода при мастиленоструйната технология, няма нужда от търсене на съвпадение на цветовете между устройствата, което значително съкращава подготовката за печат. Освен това, благодарение на LED втвърдяването, няма нужда от време за изсъхване, което позволява автоматичен двустранен печат с най-високо качество. Всичко това взето под внимание води до спестяване на енергия до 50% в сравнение с аналоговите преси. В допълнение, техническите подобрения позволяват значително да се намали консумацията на енергия на KM-1e в сравнение с неговия предшественик - с до 40% за по-кратки тиражи.   

 2. Използване на рециклирана хартия
  По-добре от всяка друга печатна технология, цифровият мастиленоструен печат може да се случва и върху рециклирана хартия. 
  За разлика от мастилените системи на водна основа, KM-1e предоставя първокласни изображения с ясен текст и високо качество на линията дори върху трудни субстрати. 

 3. Сертифицирано извличане на мастилото
  Премахването на мастилото е ключовият процес за екологично отговорно рециклиране на хартия. 
  Важни етапи на процеса при обезмастиляването са отстраняването на пигментите на мастилото от хартията, фрагментирането на мастилото в определен размер и отстраняването от целулозата. Само след завършване на обезмастиляването хартията може да бъде подадена за рециклиране. Нашата серия KM-1e е единственото решение за дигитален печат B2 на пазара със сертификат за премахване на мастило INGEDE за хартии с покритие, което включва дори рециклирани материали. Това означава, че печатници от всякакъв мащаб могат да направят голяма екологична крачка. Нашата система премина всички тестове на Международната асоциация на индустрията за рециклиране на хартия с отличие. Освен това е важно да се подчертае, че мастилото от серията KM-1e не съдържа минерално масло.  

 4. Редуцирана консумация
  При класическите стандартни мастиленоструйни процеси отпечатаното изображение често трябва да бъде защитено с лак, за да се увеличи трайността му. 
  Нашата усъвършенствана мастиленоструйна технология прави това ненужно и по този начин се спестява използването на спомагателни материали. Друг аспект: процесът на дигитален печат от край до край е в състояние значително да намали използването на субстрати. Благодарение на изключителната стабилност на цветовете и консистенция на всеки лист в тиража, отпадъците са сведени до минимум.    

 5. Без летливи органични съединения (VOC)
  Процесът на печат KM-1e не произвежда никакви летливи органични съединения (VOC), които могат да имат последици за здравето. В допълнение, този процес на печат изисква малко вода и никакъв алкохол. 
  Елиминирането на вредните вещества в процеса на печат е важно не само от екологична гледна точка. Това също така позволява по-модерни и печеливши приложения. Например, KM-1e има международен сертификат "
  Suitability as a Toy" от немския TÜV Rheinland. По този начин организацията за тестване потвърждава, че отпечатъците, произведени на системата, отговарят на всички национални и международни стандарти за безопасност на играчките.  

Това вече са 5 добри причини, поради които може да се заключи, че модерната мастиленоструйна система е екологично по-интелигентното решение.  

И все пак купувачите или агенциите за печат често са скептични, когато става дума за екологична оценка на базираните на мастило технологии. Причината се крие в предразсъдъците, които датират от времето на старите аналогови технологии и са свързани с обичайния там процес на втвърдяване. „UV“ просто не звучи като екологична съвместимост. И така, ето още една причина в полза на цифровия мастиленоструен печат:  

Съвременното втвърдяване със светлина се е развило значително. Вместо съмнителни лампи с живачни пари, сега се използват LED лампи за UV втвърдяване. Тези LED лампи вече не излъчват активна светлина под 235n и изискват само част от енергията. Благодарение на затвореното производствено помещение на серията KM-1e също няма UV излагане на обслужващия персонал. Следователно съвременната LED технология е екологична и безопасна. 
 

LED-базираната мастиленоструйна система се характеризира с устойчиви производствени процеси и екологично чисти компоненти. В бъдеще този печат ще продължи да се приема като екологичен процес поради високата му устойчивост. Можете да използвате LED-UV печат безопасно, без да застрашавате персонала или околната среда. Благодарение на UV мастилото без разтворители можете да подобрите печатните си процеси, без да се притеснявате от отделянето на вредни вещества във въздуха.  

 

Научете повече за това как можете да увеличите сигурността на вашия печат, като се свържете с нашите експерти.