Измерване на цвета при твърди храни
Измерване на цвета за разработка, контрол на процесите и контрол на качеството на хранителни продукти
Потребителят „яде с очите си“, така че подобряването на консистентността на продуктите и разработването на вълнуващи и реалистични продукти с цвят ще помогне на производителите да конкурират продуктите си на рафта и да подобрят потребителското възприятие за качеството на продукта.
Несъответствията в цвета могат да навредят на възприятието за марката и да доведат до повече отпадъци.
Измервателните уреди на Konica Minolta се използват широко в хранителната индустрия, в лаборатории, при входящ контрол, в линията или за контрол на качеството на практически всички твърди храни – хляб, месо, сирена, паста, сладкиши и др.
Нашите решения помагат на организациите да произвеждат последователни и визуално атрактивни продукти, и генерират ценни данни, които помагат да се спестят разходи, да се намалят отпадъците и да се подобри качеството на продуктите.
Цветовите данни могат да се използват като инструмент за контрол на производствения процес и като индикатор за вкус, свежест или влошаване с течение на времето или при промяна на температурата.
Измервателните уреди на Konica Minolta се използват широко в хранителната индустрия – в развойни лаборатории, при входящ контрол, по време на производствения процес или за контрол на качеството на почти всички видове твърди храни, като хляб, месо, сирене, паста, сладкиши и др.
Нашите решения помагат на организациите да произвеждат последователни и визуално привлекателни продукти и да генерират ценни данни, които помагат да се намалят разходите, отпадъците и да се подобри качеството на продуктите.
През последните години възможностите за автоматизирана инспекция и измерване значително нараснаха.
Чрез компанията SPECIM, част от групата на Konica Minolta, предлагаме на нашите клиенти лабораторни и производствени хиперспектрални системи, които изпълняват различни задачи в хранителната индустрия – като откриване на чужди тела, анализ на съдържание на мазнини, сортиране, покритие на топинг и проверка на опаковки.
Ползи
Намаляване на отпадъците и бракуваната продукция, която не отговаря на спецификациите
- Спестяване на време чрез автоматична оценка (прием/отказ) или класифициране на цветовете по предварително зададени индекси
- Подобряване на качеството и създаване на по-последователен и визуално привлекателен цвят на продукта чрез специфициране и контрол в производствения процес
- Повишаване на безопасността чрез вградена проверка за наличие на кости, дървесина и други чужди тела
- Опростяване на контрола на качеството
- Генериране на приложими данни за процесен контрол
- Измерване на количествени данни за параметрите на продукта
Instruments
Приложения
Измерване на месо и риба
Хомогенни продукти като патица или пиле могат да бъдат измервани чрез 8 mm отвор на CR-400, използвайки оптично или акрилно стъкло за защита на измервателната зона. CR-410 с 50 mm отвор е по-подходящ за нехомогенни продукти като мраморизирано месо или риба.Ако е необходимо, може да се използва софтуер за създаване на потребителски индекс за по-лесно и обективно сортиране или класификация, значително по-бързо от визуална оценка или цветови таблици.
Измерване на хляб и хлебни изделия
Производителите на хляб и хлебни изделия могат да използват уреда BC-10 Plus, предназначен за тази цел, с 8 mm отвор за измерване на цветови стойности по скалата BCU (Baking Contrast Units) или L*a*b* директно на устройството. Този компактен и лесен за използване инструмент осигурява контрол на процесите и качеството, базиран на реални данни.
Измерване на бисквити
Бисквити или подобни продукти като оризовки, които имат по-голяма повърхностна текстура или нехомогенност, могат да бъдат измервани с помощта на CR-410. Големият измервателен отвор позволява осредняване на стойностите върху по-голяма площ и предоставя по-точни цветови данни, които по-добре съответстват на човешкото възприятие.