Измерване на цвета на прахообразни, зърнени, гранулирани продукти и бобови
Просто, повторяемо и проследимо измерване на цвета на зърнени храни, бобови култури, прахообразни и гранулирани продукти.
Независимо от формата и размера си, цветът на прахообразни продукти, гранули, зърна или бобови култури може да бъде измерен точно и последователно. Измерването на цвета позволява на производителите да контролират процесите чрез данни за цвета, които характеризират продуктите – както в естествено състояние, така и по време на обработки като печене или смесване – и да гарантират постоянство в крайния продукт.
Измервателните уреди на Konica Minolta предлагат широка гама от висококачествени и достъпни решения, които подпомагат организациите в изграждането на системи за управление на цветови данни за развойни лаборатории, производствен контрол и управление на качеството – чрез комбинация от усъвършенствана технология, удобство и достъпна цена.
Нашите преносими колориметри могат да използват специална преса за прахообразни проби или държач за кювети, за да се постигне еднакво представяне на пробата. В кафената индустрия клиентите могат да се възползват от специално проектиран държач за проби и CR-410C Coffee Meter, в който по подразбиране е зареден индексът на SCAA (Speciality Coffee Association of America).
Нашите настолни уреди предлагат универсално решение за лаборатории, осигурявайки голям диаметър на измерване за проследими и повторяеми данни за цвета, които съответстват на човешкото възприятие, и опции за различни форми на проби.
Данните за цвета предоставят основа за подобряване на последователността, оптимизация на процесите, намаляване на отпадъците и продукцията извън спецификация.
Екипът на Konica Minolta предлага глобална мрежа от местни търговски и сервизни центрове, за да гарантира, че клиентите ще получат максимална стойност от своето решение за измерване.
Клиентите могат да се възползват от експертизата на нашия екип и гъвкавия софтуер, за да създават собствени индекси, цветови толеранси или опростени системи за контрол (pass/warn/fail).
Предимства
Намаляване на отпадъците и разходите
- Подобрена последователност
- Оптимизация на процесите
- Задаване и поддържане на реалистични работни толеранси
- Подобрено възприемано качество
Инструменти
Приложения
Use case: Контрол на качеството на хранителни съставки
Компанията BART Sp. z o.o. внедрява колориметъра CR-5 за измерване на цвета на хранителни оцветители като куркума и спирулина на прах. С помощта на софтуера SpectraMagic™ NX, данните от измерванията могат да се визуализират и експортират в PDF отчети, което улеснява качествения контрол и проследимостта.
Use case: Измерване на кафеени зърна и гранули
Кафеените продукти могат да се измерват със специализирания CR-410C, който включва адаптиран държач за проби и подвижна платформа, осигуряващи точни и повторяеми измервания на различни форми кафе – цели зърна, смляно кафе или гранули. Уредът работи със зареден по подразбиране SCAA индекс, което позволява на операторите бързо и лесно да извършват QC проверки. Така се оптимизира процесът на изпичане на кафе и се гарантира най-добрият вкус за клиентите.
Измерване на прахообразни млечни продукти
Чрез колориметрите CR-400/410 и специалната приставка за пресоване на проби операторите могат бързо и повторяемо да вземат проба от прахообразен продукт. Достатъчно е прахът да бъде пресован в твърда и равна повърхност и да се измери през оптично стъкло, за да се получат надеждни данни за цвета. Софтуерът SpectraMagic™ NX2 позволява използването на шаблони за автоматично извеждане на резултатите по клиентски индекси или стандартни показатели като степен на жълтеене или белота.
Измерване на леща и бобови култури
Използвайки горния измервателен порт на CR-5 и специалния аксесоар за петриеви панички, операторът може да напълни паничката с леща, боб, грах или други подобни продукти и да извърши измервания на цвета за нуждите на QC или процесен контрол. Големият 30-милиметров диаметър на измерване усреднява цвета върху по-голяма площ, осигурявайки по-повторяеми резултати, които съответстват на човешкото възприятие. Пробите трябва да се запълват до еднаква дълбочина, а някои продукти може да изискват допълнително смесване за получаване на представителна средна стойност.