PrintSpiraton - големият финал

| 30 март 2023

На 27.03.2023 г. бе обявен победителят в конкурса "PrintSpiration". PrintSpiration е съвместна инициатива на Коника Минолта България и Българска Дизайн Група (БДГ) и представлява конкурс за корица на първото издание на Дизайн Годишника на БДГ, което ще събере най-добрите български дизайни в различни категории в периода 2019 - 2022 г.


PrintSpiration - конкурсът

Конкурсите за дизайн предоставят възможност на креативните личности да илюстрират своите идеи, провокират ги да разказват истории в картини и да мечтаят. Корицата на книга е платформа, която позволява на дизайнерите да демонстрират своите умения в създаването на цялостна концептуална рамка, която да е представителната "опаковка" на включеното съдържание.

Обявеният в края на 2022 г. съвместен конкурс на Коника Минолта България и Българската дизайн група (БДГ) имаше една основна цел - да облече първият Дизайн Годишник на БДГ със силно въздействаща корица, обогатена с лак и фолио, която да подари едно незабравимо сетивно преживяване на всеки, който държи в ръцете си първото издание на книгата, събрала най-добрите български дизайни.

Задачата е предизвикателна, т.к. освен графичен проект участващите трябваше да представят и проект за обогатяване на печата, което да се осъществи с технологията MGI JetVarnish. Един от етапите на конкурса включваше и провеждане на уъркшоп, на който на живо бе представен начинът за подготовка на файлове за 2D/3D лак и/или фолио, както и MGI системата в действие, за да се запознаят дизайнерите с всички възможности, които технологията им предоставя, преди да започнат да творят.

28 талантливи артисти от цялата страна предоставиха своите проекти. Всички 48 неповторими дизайна бяха отпечатани на AccurioPress C4070 и обогатени на MGI JETVARNISH 3DS + iFoil, за да се открои и усети идейната концепция. Зад всяка корица стои цялостен поглед вдъхновяваща идея и уникален почерк. 6-членното жури, сформирано от трима представители на Коника Минолта България и 3-ма членове на Българската Дизайн Група имаха нелеката задача да  оценят предложенията въз основа на тяхната оригиналност, креативност, съответствие със съдържанието на книгата, както и заложените идеи за обогатяване на печата. След обсъждане, ясни критерии и обективни аргументи беше отсъдено и първото място в конкурса, което остана в тайна до церемонията по награждаването.
 

Обявяване на победителите

На 27.03.2023 г. в иновативния хъб „Резонатор“ с повече от 50 гости се проведе събитие по награждаване на победителите в конкурса „PrintSpiration”. Събитието бе открито от Маргарит Ралев, основател на Българската Дизайн Група, който приветства гостите с "Добре дошли" и разказа повече за дизайн годишника на Българската Дизайн Група, както и обяви намерението си да продължи успешното партньорство с Коника Минолта България.

Основателят на БДГ Маргарит Ралев откри събитието


От своя страна Елена Дречева, изпълнителен директор на Коника Минолта България, благодари на всички включили се дизайнери и заяви: „Благодарим на Българската Дизайн Група, че ни гласува доверие и ни предостави възможността да се докоснем до таланта на младите хора, които са бъдещето на България. Причината, поради която се обединихме около създаването на този конкурс, е изборът на корица, която да включва MGI технологията за обогатяване на печата, която може да превърне всеки ваш дизайн в истински шедьовър. Тази наша първа обща инициатива с Българската Дизайн Група обаче отвори много хоризонти за още общи проекти. Това е само началото …
 

Елена Дречева - изпълнителен директор на Коника Минолта България благодари на младите таланти на България

В края на официалната част Маргарит Ралев обяви и победителят в конкурса – Емил Димов, който със своя проект, включващ оригинална българска шевица, спечели сърцата на журито. Историята на Емил е изключително интересна, т.к. той не е професионален дизайнер. Любовта му към изкуството и авантюристичният му дух го подтикват да се включи в конкурса. Основният акцент в работата му е многоцветната оригинална българска шевица, останала като наследство от неговата баба, шевица, която илюстрира богатството и цветността на българската душевност. Използваните цветове фолио, както и премерените елементи в лак помагат любовта към българското да завладее сетивата. Гърбът на корицата имитира обратната част на извезаната тъкан, което със сигурност допринася за завършеност на идеята.

Специална награда взе Александра Милева, чийто талант, професионален подход и внимание към детайла не останаха незабелязани. Смелата типография, местоположението на графичните елементи, нестандартната идея за полагане на акцентите с обогатяване отличиха работата ѝ. Александра участваше и с втори дизайн, където полагането на лак бе основният инструмент на изразяване, който също бе сред фаворитите.


Другата почетна награда отиде при Николай Петрусенко, който със стилен дизайн, включващ сребърно фолио на черна основа, също привлече вниманието на журито. Николай бе уловил същността на заданието, като същевременно бе запазил изчистен и минималистичен дизайн.



Победителите в конкурса с Елена Дречева и Маргарит Ралев

След официалната част гостите имаха възможност да разгледат отблизо всички 48 постъпили дизайна, както и обогатени мостри и готови подукти, любезно предоставени от компании, които работят с технологията за обогатяване на печата MGI на Konica Minolta. Журналисти от уважавани медии, професионалисти в света на полиграфията и млади представители на арт-общността имаха възможност да открият пресечните точки на своите възгледи относно бъдещето на печата и съвременните течения в дизайна. За доброто настроение и приятните разговори помогнаха  прекрасният музикален фон, артистичната атмосфера и авторските коктейли на Event Barman.  



 


Проектът на Емил Димов


Дизайните на Алекс Милева


Стилната корица на Николай Петрусенко