Иновативно решение за печат върху велпапе от Konica Minolta - PKG-675i

| 15 февруари 2021

Дигиталната мастиленоструйна преса с мастила на водна основа отваря врати за краткосрочни и персонализирани задания за печат върху картонени опаковки, като помага да се обслужват бързо развиващите се сектори като електронната търговия напр.

Konica Minolta обяви пускането на нова цифрова мастиленоструйна преса за гофрирани опаковки. PKG-675i позволява на печатниците, производителите на опаковки и собствениците на марки да се възползват от решение за високоскоростно, качествено и лесно производството на опаковки при поискване, съответстващо на тенденцията към по-персонализиран печат на опаковки.


PKG-675i е висококачествено мастиленоструйно устройство, което може да изпълнява краткосрочни и персонализирани задания за печат върху велпапета и сгъваеми кашони, плоски или предварително изрязани, бързо и икономично. За производителите на опаковки той също предлага перфектно решение за създаване на бързи макетни дизайни на опаковки, като помага за подобряване на времето за пускане на пазара и намаляване на отпадъците. Типичните приложения са къси тиражи на гофрирани опаковки за продукти за лични и битови нужди и преработени храни, където кутията е необходима за защита, популяризиране и доставяне на продукта.
 
Днешният пазар на опаковки е силно засегнат от COVID-19 и много от промените вероятно ще останат дългосрочни. Oбщите обеми опаковки от велпапе са намалели през 2020 г., но очакванията са те да се върнат на предходните си нива заедно с международната търговия. Въпреки това, в начина, по който се продават и разпространяват стоките, настъпват големи промени, с тенденция към преминаване от готовите за продажба на дребно продукти към поръчки по пощата, дистрибутиране, интернет и електронна търговия.
 
Изследванията на Smithers [1] показват, че пандемията е ускорила търсенето на опаковки за електронна търговия с две до три години в сравнение с прогнозите преди COVID. Глобалният пазар на опаковки за електронна търговия е струвал над 49 милиарда долара през 2020 г., а Смитърс казва, че 80% от тази стойност е за велпапе опаковки.
 
Едоардо Котичини, старши мениджър "Професионален печат", Konica Minolta Business Solutions Europe GmbH заявява:
"Ръстът на електронната търговия е една от определящите тенденции в опаковъчната индустрия и това ще има голямо въздействие за сектора на гофрираните опаковки. По-специално представителите на този сектор трябва да могат да реагират бързо и да разработват специфични за електронната търговия дизайни на опаковки, които да решават присъщите предизвикателства на пощенското разпространение. Версионирането и персонализирането също се увеличават. Създаването на висококачествени продукти в къси тиражи и индивидуализирани партиди е най-доброто приложение за дигиталния мастиленоструен принтер PKG-675i."
 
Произведен от партньора на Konica Minolta MTEX ​​NS и базиран на пет печатащи глави Memjet® CMYK, които му позволяват да постигне ширина на печат от 1067 мм, PKG-675i отпечатва богата графика върху гофриран картон с 1600 x 1600 dpi. С минимална предпечатна подготовка, продуктите на поискаване могат да се произвеждат с висока разделителна способност при скорости до 18 метра в минута. Принтерът се предлага с Caldera RIP и използва мастила на водна основа, които са одобрени от FDA за непряк контакт с храни.
 
Елой Ферейра, изпълнителен президент и основател на MTEX ​​NS заявява:
"Сътрудничеството с Konica Minolta ще има значителни ползи за клиентите. През последното десетилетие MTEX ​​NS е изградила силна репутация по отношение на качество и иновации, като непрекъснато разширява своите услуги и глобално присъствие в над 40 държави от пет континента. Тази технология ще осигури перфектно решение за създаване на бързи макетни дизайни на опаковки, като спомогне за подобряване на времето за пускането им на пазара и намаляване на отпадъците в производството на сгъваеми кашони и гофрирани опаковки."

 
[1] „Състояние на опаковъчната индустрия 2020“ - Smithers