Коника Минолта България и Graphcom Гърция демонстрираха възможностите на MGI в SKAG International

| 6 март 2020

Статията е публикувана за пръв път в Тhedigitalprint.info с автор Деси Тодорова


Коника Минолта България и GRAPHCOM Гърция организираха MGI Demo Day @SKAG International – посещение на най-големия производител на тетрадки на Балканите – гръцката компания SKAG. SKAG International е също най-големият производител на папки, класьори, бележници и други канцеларски материали. Основана през 1956г. в Атина, тя и до днес е 100% гръцка семейна фирма, управлявана от три поколения – баща, син, внук от фамилията Скагиас.


Поводът за посещението беше иновативната MGI технология – MGI JETvarnish 3D Evo – оборудване за облагородяване на печатната продукция и успешното ѝ приложение в бизнеса на гръцкия производител. Машината е решение за чатичен UV лак и  горещо фолио за 2D / 3D ефекти за листове с формат B1+ и по-малки. 

Посещението започна с презентация на домакините – Коника Минолта Бизнес Солюшънс България, GRAPHCOM Гърция и компанията SKAG International.



Собственикът Костас Скагиас (син) разказа за подобренията в производствения процес след внедряването на машината и отговори на всички технологични въпроси на гостите за процеса на работа, създаването на нови продукти и пазарните възможности, до които е довело внедряването на това оборудване. Любопитен факт например е, че капацитетът на облагородяващите процеси е толкова голям, че освен за собствени нужди, SKAG International започват да предлагат нова услуга за печатници, рекламни агенции и собственици на брандове. Самата компания инвестира в създаването на собствени нови продукти – нови корици, тетрадки с добавена реалност, опаковки, рекламни материали и други.


Продуктите на SKAG могат да бъдат намерени в над 35 страни на всички континенти, като основни международни пазари са в Югоизточна Европа, Средиземноморието, по-голямата част от ЕС и Близкия изток. Още през 1972г. преди да се заговори за екология, компанията доброволно включва вертикални методи за рециклиране в производството си. Компанията има персонал от 100 души и е носител на множество награди.


JETvarnish 3D Еvo отговаря на нуждите на гръцкия производител за частично UV лакиране и 3D ефекти (с дебелина от 3 до 232µ), използвани върху продукти като тетрадки, папки и бележници, както за големи, така и за малки тиражи. Възможността за създаване на релеф и различни видове ефекти чрез гланц – предимството на дигиталната технология за облагородяване на материали с променливи данни и къси тиражи, позволява на SKAG International да предложат на клиентите си и услуга до поискване.



Комбинацията с полагането на топъл печат добавя още нови възможности за разработка на нови продукти – опаковки, плакати, календари, различни рекламни и арт материали. Без изработка на клишета, в дигитални тиражи – от 1 до безкрай брой отпечатъци. Процесът и за лака, и за фолио ефектите е изцяло дигитален, но машината работи както с с отпечатъци от дигитални, така и от офсетови машини.


Машината има интелигентен скенер AIS, който използва изкуствен интелект, за да напасне автоматично лака и топлия печат върху предварително напечатани листове. Системата се грижи за управлението на инкджет главите и контрол на всеки лист от тиража. Тя позволява и производство на персонализирани продукти. С помощта на алгоритми за синхронизация патентованата AIS система коригира неточности, допуснати при първоначалния офсетов или цифров печат и ламинирането.


„Бизнесът с папки, класьори и тетрадки, който е основата на компанията SKAG, намалява заради намаляването на хартиените документи от една страна, и заради застаряването на населението в Европа от друга. Затова и ние мислим 10 години напред като внедряваме нови продукти, с които да надградим бизнеса си и да увеличим мащабите си. MGI Jet varnish 3D Evo е част от тази промяна и нов път в развитието ни. “ – сподели за Printguide.info Тео Скагиас, финансов директор и трето поколение собственик на SKAG International.


„За да създаваме нови и иновативни печатни продукти, дизайнерите ни трябва да познават всички възможности на оборудването MGI. Затова и ние инвестираме много в тези познания – обучаваме ги, пътуваме заедно на изложения и демонстрации на машините на нашите доставчици и заедно се стремим да създаваме дизайн, който използва пълния капацитет на технологията.“ – сподели Костас Скагиас, второ поколение собственик на SKAG International.



За Graphcom Гърция – един от големите доставчици на печатно оборудване и материали за графичната индустрия в Гърция. Компанията има офиси в Сърбия и Албания, както и клиенти в Кипър и България. Продава на гръцкия пазар марките MGI, Xante, OKI, HP, Caldera, Sign Tronic, MacTac, Nazdar и други.