Дигитализация и добавена реалност на поточната линия: Konica Minolta пуска AIRe Lens в Европа

| 2 ноември 2018

AIRe Lens

Konica Minolta пусна на пазара AIRe Lens - ново преносимо решение за добавена реалност (AR). Смарт очилата са проектирани, така че да използват предимствата на дигиталните технологии, за да улесняват работата в промишлените предприятия, дигитализирайки ръководствата за поддръжка. AIRe Lens са разработени специално за индустриални приложения, предлагайки трайност, комфорт и високо оптично качество.


През октомври 2018 г., Konica Minolta пусна на пазара AIRe Lens - ново преносимо решение за добавена реалност (AR). Смарт очилата са проектирани, така че да използват предимствата на дигиталните технологии, за да улесняват работата в промишлените предприятия, дигитализирайки ръководствата за поддръжка. AIRe Lens са разработени специално за индустриални приложения. Те предлагат трайност, комфорт и високо оптично качество, изисквани за цял ден в производствени условия, където прецизността и безопасността са от първостепенно значение. Благодарение на това решение, крайните потребители получават техническа информация и насоки стъпка по стъпка, като същевременно остават мобилни и със свободни ръце, което позволява новите процеси да бъдат по-ефективни.

"Докато дигитализацията оформя и подобрява много процеси в индустрията, за работниците на поточната линия често не може да направи нищо. Техните работни процеси се основават основно на хартия, което ги прави неефективни, тъй като имат нужда ръцете им да са  свободни, особено при сглобяването на сложни и обемисти машини ", обясни Zdeněk Vrbka, програмен мениджър Smart Glasses, Konica Minolta Business Innovation Centre Europe. 

Решението е направено така, че да насочва операторите стъпка по стъпка през работния процес, като задачи по сглобяване, поддръжка или осигуряване на качеството. Очилата могат да се контролират чрез прости жестове или натискане на бутон. Те са изградени в оптимална комбинация от здрав дизайн, малко тегло, лекота на използване и високо оптично качество. Седемчасовата сменяема батерия издържа пълна работна смяна в производствено предприятие. Използването на очилата подобрява производителността, намалява разходите за обучение и подобрява качеството като намалява грешките и трудовите злополуки. Технологията може да се използва и в по-сложни процедури за поддръжка. "AIRe Lens са идеално разработени, за да подпомагат работниците, изпълняващи тези задачи, като опростява производствените процеси и значително намалява разходите за обучение и надзор", допълва Vrbka.

За да отговори адекватно на нуждите на своите клиенти в индустрията, Konica Minolta разработи софтуера с разбиране към ежедневната работа и тества приложението на продукта с партньори като Siemens Brno, където получи много положителни резултати.

„В завода на Siemens успяхме да постигнем резултати, които надминаха очакванията на клиента. Необходимото време за работа беше намалено с до 42%, а необходимостта от супервайзър, който да наблюдава процеса, беше намален с 89%.“, каза Zdeněk Vrbka, програмен мениджър Smart Glasses, Konica Minolta Business Innovation Centre Europe

Тествайки AIRe Lens в Siemens Мюлхайм, Германия, за приложения за осигуряване на качество, Julian Melsbach, ръководител на проекта в Siemens, беше особено впечатлен от високото ниво на гъвкавост, което се осигурява на работниците, носещи това решение.

” Обратната връзка от страна на операторите беше много положителна, не само по отношение на мобилността и лекото тегло на това решение, но и по отношение на позицията и високата прозрачност на лещата, която позволява много по добро виждане в сравнение с други смарт очила. Поради това устройството може да бъде много добре интегрирано в работния процес, без да нарушава безопасността на служителите.” - Julian Melsbach, Project Lead for Smart Glasses, Siemens

AIRe Lens е уникална разработка на Konica Minolta. Решението е съвместно разработено между дивизията Industrial Optical System Business Headquarters (IOH) на Konica Minolta в Япония, която е проектирала оптичния елемент в основата на това решение и Европейския бизнес иновационен център (BIC). Решението бе пуснато на пазара в Германия, Австрия и Чехия през октомври 2018 г.