ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ

| 7 декември 2021

Комбинирана инсталация на AccurioJet KM-1е и Motioncutter 23

Konica Minolta завърши първата инсталация на своята дигиталната UV мастиленоструйна преса AccurioJet KM-1-е в България, която е най-големият формат дигитална система у нас към момента. Инсталацията е в печатница Арт Етърнал Принт, базирана в София. Заедно с а AccurioJet KM-1-е се инсталира и иновативната преса за лазерно рязане Motioncutter 23.


ЗА АРТ ЕТЪРНАЛ ПРИНТ

Нашият дългогодишен клиент Арт Етърнал Принт е част от групата на компанията Арт Етърнал Синема ООД, която се състои от издателство, собствена дистрибуция и логистика към търговски обекти в цялата страна, собствена складова и производствена база и верига книжарници под името Арт Плюс Букс и онлайн магазин Artplus.bg.

Дружеството започва издателската си дейност през 2015 г., като издава и разпространява книги от всички жанрове. От 2018 г. Арт Етърнал Синема ООД започва изграждането на собствена дигитална печатница Арт Етърнал Принт в партньорство с Коника Минолта България. Благодарение на това, дружеството успява през 2021 г. да произведе и реализира на българския пазар близо 950 000 бр. книги от всички жанрове в търговските вериги Лидл, Т-маркет, ОМВ и Лукойл.

Фирмата успешно си партнира както с други български издателства, така и с множество писатели, които сами издават своите творчески проекти.

Закономерно доброто партньорство с Коника Минолта България довежда до първата инсталация на най-високия клас професионална машина в портфолиото на Konica Minolta – AccurioJet КМ-1е, заедно с инсталацията на Motioncutter 23. Това е първото издателство в Европа, разполагащо с тази комбинация от индустриални машини. С двете допълнителни инсталации, производствените мощности на печатната база се увеличават на 1 500 000 бр. книги, планирани през 2022 г. за българския пазар.

Новите производствени машини ще позволят на печатницата да поеме множество разнообразни поръчки към различни пазари извън фокуса на издателската дейност.

ЗА УСПЕШНОТО ПАРТНЬОРСТВО

Profile photo Elena Drecheva
Елена Дречева - Изпълнителен Директор на Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД

Комбинираната инсталация на AccurioJet KM-1 и Motioncutter 23 в Арт Етърнал Принт се случи в резултат на задълбочен анализ, достатъчно тестове и точен финансов план. Удоволствие е да работим с партньор, който е с ясна цел и достатъчно открит в разговорите ни. Така заедно можем да постигнем много!

Konica Minolta се движи с ускорени темпове към визията си да се превърне в двигател на дигиталната трансформация в световен мащаб. Професионалният печат като индустрия също трябва да се развива и да следва много динамично променящите се пазарни изисквания. В Konica Minolta се ангажираме да предоставим на нашите клиенти решенията, от които се нуждаят, за да се възползват от огромните бизнес възможности, които тази промяна ще даде. Първата инсталация на AccurioJet KM-1е заедно с първата инсталация на Motioncutter 23 в България подчертава този ангажимент.
“ - споделя Елена Дречева, Изпълнителен директор на Коника Минолта България.


Тодор Петков и Ангел Христанов пред AccurioJet KM-1e, инсталирана в Арт Етърнал Принт


Дейността на Арт Етърнал Принт се гради на коректност, професионализъм и добри отношения както вътре в компанията ни, така и с нашите ключови партньори. Именно в резултат на дългосрочните ни взаимоотношения с Коника Минолта България и на доверието, което сме изградили помежду си, се стигна до нов етап от развитието на нашата печатна база. В качеството на наш доставчик на дигитални печатни системи екип от професионалисти от Коника Минолта анализира обемите и разнообразните поръчки за времето, през което си партнираме. На база на тези проучвания дойде и предложението за КМ-1е, което беше добре подплатено с достатъчно аргументи в посока по-голяма ефективност на Арт Етърнал Принт, по-качествен печат, бързина на изпълнение на поръчките, ниски оперативни разходи и т.н.

За нас остана важната задача да синхронизираме и да създадем симбиоза между различните процеси от производствения си цикъл. По този начин, надграждайки производствените си мощности с AccurioJet KМ-1е в допълнение с Motioncutter 23, ние сме в състояние да предложим перфектно качество, бързина и изключително конкурентни цени при производството на книги, фотоалбуми, списания, плакати, опаковки за много и разнообразни продукти за къси тиражи, напр. количества от 1 до 1 000 бр., разчитайки и на дигиталния печат.
“ – коментира Тодор Петков, прокурист в Арт Етърнал.

Уверени сме, че нашите най-нови високотехнологични решения ще помогнат на Арт Етърнал Принт не само ефективно да удовлетвори новите пазарни изисквания, но и да чертае нови тенденции на българския пазар. Предизвикателство е да можем да изпълним задания, които бяха почти невъзможни до този момент в България. Бъдещето на печата е дигитално и с инсталирането на AccurioJet KM-1е, Арт Етърнал Принт направи гигантска крачка към новата дигитална реалност – все по-съществена необходимост от високо качество на печат, неотстъпващо на офсетовото при по-ниски тиражи и на добра цена. Непрекъснатото търсене на нови и по-добри възможности изигра роля и за включването на дигиталната система за лазерно рязане Motioncutter 23 в нашия машинен парк. Ние сме доволни от инсталациите, тъй като те не само ще ни помогнат да оптимизираме нашите текущи печатни операции, но също така ще ни позволи да изследваме различни нови приложения за печат.“ – обяснява решението за инвестицията Ангел Христанов, управител на Арт Етърнал.


ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ ОТ БЪДЕЩЕТО

AccurioJet KM-1е – флагманът на Konica Minolta


AccurioJet KM-1e в печатница Aрт Етърнал Принт


Дигиталната UV мастиленоструйната преса AccurioJet KM-1е на Konica Minolta работи с формат B2+ и е оборудвана с патентованата от компанията UV мастиленоструйна технология Konica Minolta Dot Freeze™, която е преодоляла едно от основните предизвикателства на мастиленоструйния печат - неконтролирано нарастване на мастилената точка (Dot Gain), което намалява качеството на печат и възможностите за работа с различни субстрати. Може да отпечатва 3000 листа на час едностранно и 1500 листа на час в дуплекс режим, като същевременно елиминира необходимостта от използване на специални субстрати или скъпи покрития. При това поддържа не само хартиени носители, но също и различни видове синтетични основи, прозрачно и полупрозрачно фолио, фолирана хартия, метализирани носители, платна и др. - всички с безкомпромисно качество. Специално разработените UV мастила позволяват печат върху непорьозни и синтетични субстрати.

Системата поддържа медии с дебелина от 0.06 мм до 0.6 мм, като това разширява обхвата на потенциални приложения (опаковки, табели и др.). Системата може да работи с големи B2+ листове до 585x750 мм. AccurioJet KM-1е печата с реална резолюция от 1200 x 1200 dpi, която дори може да надмине качеството на офсетовия печат, без печатни форми, без подготовки и отпадъци.

Оптимизацията на ресурси също е едно от основните предимства на системата. Автоматизираните процеси позволяват един оператор да управлява целия производствен процес. Липсата на печатни форми, премахването необходимостта от предварителна подготовка на пресата между заданията освобождават значителни ресурси, които могат да се пренасочат в дейности, носещи нови бизнес възможности. Системата има изключително богат набор от приложения: книги и корици за книги, рекламни и маркетинг материали, търговски маркетинг, приложения в хранителната промишленост, листови етикети, персонализация и мн. др.
 
MOTIONCUTTER® 23


Motioncutter в производствената база на Арт Етърнал Принт


Mашината за лазерно рязане с няколко награди осигурява по-висока стойност на персонализацията и обогатяването на продуктите, като гарантира увеличаване рентабилността на печатницата.

Някои от основните характеристики на MOTIONCUTTER включват:

  • Рязане, частично прорязване на стикерна хартия, (микро) перфориране, биговане, гравиране и персонализиране с всички тези функции с едно преминаване за всеки лист

  • Широк спектър от поддържани дебелини на субстрата - от 80 г/м2 до 500 г/м2 

  • Формат с размер от А4 до максимум 585  х 1 000 мм, работна площ 580 мм х 580 мм

  • Специално разработен интуитивен потребителски интерфейс позволява продуктивна работа дори на неквалифициран персонал

  • Изцяло автоматичен режим на работа чрез баркод,  задвижван чрез свързаност към системите на работния процес за получаване на задания и изпращане на отчети в реално време

  • Автоматизирана смяна на задания и вид  субстрат за всеки лист без спиране на машината

  • Модул, който позволява отделянето на отпадъците,така че готовите продукти могат да бъдат доставяни на изхода

Комбинацията от AccurioJet KM-1e и Motioncutter 23 предоставя възможности за изключително креативни решения, които отворят нови хоризонти пред Арт Етърнал Принт.


СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС