ASK THE EXPERTS:
Методи Тошкин за тенденциите в производството на етикети и ролните решения на Konica Minolta

| 6 декември 2023

Днес повече от всякога пeчaтницитe се нуждаят от идeи и бизнес инcтpyмeнти, за дa пoвишат рентабилността cи и дa завладеят нови пазари. Konica Minolta е ангажирана дa пoдкpeпя тeзи кpитични изиcквaния, кaтo идeнтифициpa нуждите на cвoитe клиeнти и ги превръща в нoвaтopcки решения чрез съвместен пapтньopcки пoдxoд, пpeдocтaвяйки идeaлнaтa cтpaтeгичecкa и технологична основа за успех. В изпълнение на тaзи мисия Konica Minolta разработи ролните си решения Accuriolabel, носещи допълнителни ползи по oтнoшение на пpoизвoдитeлнocттa, гъвкавоcттa и cтaбилнocттa на пpoцecитe в печатното производство. Разговаряме с Методи Тошкин, Консултант продажби "Производствен печат" в Коника Минолта България, като обсъждаме ролните технологии от семейството на AccurioLabel, които пpeдocтaвят на клиeнтитe възможността дa отговорят на нapacтвaщитe нyжди на пазара oт пo-къcи тиpaжи, по-висока степен на автоматизация и повече персонализирана пpoдyкция.



1. Представи се накратко.

Казвам се Методи Тошкин. По образование съм инженер-химик (магистърска степен) със специалност Полиграфия от ХТМУ София. Целият ми трудов стаж е свързан с печата, като последователно съм бил технолог, началник производство и производствен директор в различни компании. Сега съм част от екипа на Коника Минолта България и съм консултант по PP/IP портфолиото. Пътят ми от конвенционалните методи за печат към цифровите такива съответства на тренда за цифровизиране на всички индустрии и в частност на нашата.


2. Представителите на полиграфическия бранш в последните години трябваше бързо да реагират на изключителната динамика на пазара и да покажат гъвкавост при развитие на портфолиото на продуктите и услугите, които  предлагат. Кои според теб се оказаха печелившите ходове, които осигуриха не просто задържане на пазарни позиции, но и завземане на нови пазари?

В началото на прехода, когато прохождаше интернет, цялата реклама беше изключително телевизионна и печатна. Това беше и времето на вестниците и списанията като информационен канал. Наличните тогава печатници буквално не смогваха да отговорят на търсенето на печат и в бранша започнаха да се появяват много нови играчи, привлечени от високата рентабилност. Ако мога да го сравня с наши дни, печатниците тогава бяха това, което днес е IT индустрията. Някъде към 2008 г. дойде отрезвяването, поради два основни фактора - икономическата криза и преместването на рекламата в интернет.

Всички предприятия, специализирани в производството на етикети и опаковки обаче, не само не отбелязаха спад в работата си, но дори увеличиха своите производствени обеми.

Днес тенденциите в производството на етикети са следните – огромно разнообразие на медии и съответно технологии за печат, желание за изключително визуално въздействие чрез обогатяване на етикетите с лак, фолио, релеф и т.н. Наред с това се наблюдават и къси серии с променлива информация и персонализиране на всеки етикет. На последното могат да отговорят само цифровите системи за печат на етикети.


3. През последните години Konica Minolta печели пазарен дял на пазара за етикетни решения. Какви фактори са допринесли за този ръст и как системите AccurioLabel играят роля за този успех?

Коника Минолта се включи малко по-късно исторически в решенията за производство на етикети, но за това пък предлага стабилни и уникални по своята същност такива. Пазарният ръст, който бележи компанията, се корени първо в достъпността на решенията и второ в изграждането на взаимно доверие и ползотворни партньорски отношения с нашите клиенти.


4. Моля, представи накратко серията AccurioLabel на Konica Minolta за цифрови етикети? Каква е основната разлика между тях и какво ги отличава от останалите печатни решения на пазара?

Машините от портфолиото на Коника Минолта за печат на етикети са две – AccurioLabel 230 и AccurioLabel 400. И двете машини ползват тонер базирани лазерни печатни тела (електрофотография).  Първата е позиционирана в сегмента за по-къси тиражи до 1000 метра, докато втората, която скоро направи своя дебют, е в сегмента на по-дългите тиражи до и над 3000 м. Максималният размер на медията по ширина е 330 мм и при двете, но се различават съществено по максимална скорост 23,4 и 39,9 м/мин. съответно, както и по функционалност, начини за калибриране  и контрол на цвета. Изискването за бял цвят при двата модела е решено различно. При AccurioLabel 230 се използва хибриден модел с интегриране на флексопечатна секция преди машината, докaто при новия модел AccurioLabel 400, вече имаме бял тонер, с което технологията си остава чисто дигитална.
 
AccurioLabel 400
AccurioLabel 230

5. Какви са основните предимства от използването на AccurioLabel 230 и AccurioLabel 400 и как отговарят на нуждите на клиентите в този сектор?

AccurioLabel 230 на практика е бестселър в Европа. В своя клас и като цена, тази машина няма пряка конкуренция. Имаме над 1500 инсталации в световен мащаб. Основните му предимства са изключителното качество на печат, при достъпна цена, както и лесната работа с машината от операторска гледна точка. Това позволява на много малки печатници и печатни студия, които притежават тази машина да „отхапят“ от пазарния дял в етикетния сектор.

AccurioLabel 400 от своя страна е позиционирана повече като допълваща машина, при големите производители на етикети и опаковки, за които до някакъв обем е нерентабилно или невъзможно да произвеждат етикети по конвенционалната, аналогова технология


6. Кои са спецификите в технологията и функциите, които правят AccurioLabel удачно решение за различни приложения, подходящи за хранително-вкусова промишленост до такива за здравеопазване и индустриални етикети?

И двата модела машини са подходящи за печат на етикети за различни приложения. Тонерът, с който работят, има сертификати за индиректен досег с хранителни и други продукти, което прави отпечатаните етикети подходящи за всякакви опаковки. Възможно е да се печата на медии, различни от хартия като: полипропилен PP, полиетилен-терафталат PET, YUPO и др. Основната сила си остава печатането на самозалепващи етикети.


7. Освен печатни решения AccurioLabel какви технологии за довършителни операции предлага Konica Minolta, съвместими с AccurioLabel, за да се получи цялостно завършено решение за производство на етикети?

Konica Minolta може да предложи завършен цикъл на производство на етикети. Основно работим с довършителните модули на датската компания GM, които са изключително стабилни и предлагат възможности за студен ламинат, полагане на фолио и  UV лак, полуротационно щанцоване, разрязване по дължина, премахване на отпадъците и навиване на готви ролки от етикети. Разбира се, установили сме добри контакти и с други производители и доставчици на довършителни машини, с които съвместно можем да доставим по-бюджетни решения, както и изцяло дигитални такива (например плотерно рязане с до 8 режещи глави и лазерно рол-то-рол щанцоване).


8. Едно от предимствата на дигиталния печат на етикети е възможността за производство на средни и малки тиражи и етикети с променливи данни. Как технологията на Konica Minolta позволява на бизнеса да отговори ефективно на тези изисквания?

Като споменахме завършени решения, Коника Минолта освен довършителни машини, предлага и значителна автоматизация в предхождащите печата процеси. Такова решение е AccurioPro Flux & Label Impose. С този софтуер подреждането на етикети, вкарването на променливи данни (текст, номерация, различни видове баркод, QR-код и картинки), поставянето на марки за довършителните модули, изтеглянето на контури за щанца и обогатяване е изключително лесно и спестява огромно време на компаниите. Наред с това лесно се менажират задачите и се печата директно от работния компютър.


9. Konica Minolta е компания, която е силно ангажирана с опазване на околната среда. Какви са ползите в този аспект от използването на решения за цифрови етикети като AccurioLabel?

Да, Коника Минолта се стреми да бъде от лидерите, които максимално да намалят въздействието си върху околната среда, не само за да отговорят на  законодателния натиск. Опазването на околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък са възприети и като корпоративни ценности, за едно по-добро и устойчиво бъдеще. Стъпките в тази насока са използване на рециклируеми материали при производството на машини, по нискотемпературни тонери, мастила, изработени от нетоксични съставки, енергоефективни решения. Конкретно при етикетните решения, дигиталните машини използват до три пъти по-малко електроенергия за производството на един етикет в сравнение с конвенционалните офсетови и флексопечатни машини.


10. С нарастването на електронната търговия и търсенето на персонализирани етикети и опаковки, как системите AccurioLabel помагат на производителите да се адаптират към тези пазарни тенденции?

В най високата версия на вече споменатия софтуер  AccurioPro Flux & Label Impose съществува и предварително дефиниран Web портал(и) за Web-to-print процес на приемане, изработка, доставка и електронно плащане на поръчките.


11. Какъв вид поддръжка и ресурси предлага Konica Minolta на своите клиенти, използващи решенията AccurioLabel, включително обучение, техническа помощ и текуща поддръжка?

С риск да прозвучи нескромно, но Коника Минолта България има най-добрата мрежа от инженери за обслужване на машините ни във всички региони на България. Имаме и физически офиси в София, Варна и Пловдив.

Монтираме машините с изключителна прецизност, провеждаме обучения на място и в допълнително организирани академии. Следим машините дистанционно, за да можем адекватно да заменяме части и консумативи, достигнали пределен живот. Реагираме бързо на електронно вдигнати заявки за технически проблеми и се стремим да помагаме на нашите клиенти, да спазват техните графици на производство с минимални прекъсвания.


12. С кои от другите решения на Konica Minolta може да се комбинира пресата, така че да се получи забележителен печатен продукт, отличаващ притежателите на технологията от конкурентите?

Едно от най-интересните решения на Коника Минолта при производството на етикети е машината за дигитално обогатяване MGI 3D Web. С тази машина поставянето на  UV лак и фолио върху етикетите на ролка става без използване на клишета, сита и температура. Освен това могат да се постигнат релефен лак и фолио до 232 микрона с едно минаване, за невероятни дизайнерски ефекти, без използването на повдигащо сухо преге. Опционално, машината може да се оборудва с ротационна щанца флексопечатен модул за поставяне на праймер и ножове за разделяне на ролки, както и корона модул за подобряване на повърхностната адхезия. Така с комбинацията Accuriolabel 400 и MGI 3D Web всеки може да произведе и най-взискателните съвременни етикети, единственият лимитиращ фактор е въображението.


13. С поглед към бъдещето, какви тенденции предвиждате в сектора на етикетите и как Konica Minolta се подготвя да се справи с тези промени и да продължи да предоставя авангардни решения за етикети?

Една отчетлива тенденция се наблюдава при производството на етикети и това е навлизането на мастиленоструйните преси. Те елиминират температурния фактор и разширяват набора от материали за производство. С тях напълно могат да се заменят конвенционалните технологии, които доминират днес. Като производител на прецизни мастиленоструйни глави, Konica Minolta вече има решение в листовия сегмент – AccurioJet КМ1e, B2 формат машина. Надявам се, скоро да сме готови и с такова етикетно решение.