Ask the experts:
Артин Микаелян за MGI революцията и бъдещето на дигиталното обогатяване на печата

| 30 ноември 2023

През 2014 г. Konica Minolta смело назвлиза в сегмента за дигитално обогатяване на печата, чрез което се добавя стойност към всеки един краен печатен продукт. Компанията се опитва да следва новите тенденции, очертаващи ключовите фактори за завладяване на нови пазари от страна на клиентите, а именно добавена стойност, интелигентна автоматизация, подобрени модули за довършителни операции, увеличен набор от приложения, безупречно качество на печат и изключителна надеждност. Разговаряме с Артин Микаелян, Консултант продажби "Индустриален печат" в Коника Минолта България, като обсъждаме както техническите спецификации на различните машини от серията, така и това, което е отвъд чисто техническите характеристики - какво точно стои зад понятието "обогатяване на печата" и има ли граници пред въображението, което, съчетано с технологиите на Konica Minolta и MGI, предоставя възможности за печатни материали, които се превръщат в произведения на изкуството.



1. Представи се с няколко изречения
 
Казвам се Артин Микаелян. Това, което съм учил, няма нищо общо (почти) с полиграфията – ДВГ (Двигатели Вътрешно Горене, ТУ) и Рекламна и Художествена фотография (НБУ). Целият ми трудов опит, по пряк и косвен път, е бил и е свързан с полиграфията. Това е нещото, което ме е обогатило през годините, защото имам привилегията да имам разностранен поглед върху произволен казус. Сега съм част от екипа на Коника Минолта България и съм консултант "Индустриални решения".

Ако имам възможността да върна времето назад … бих направил същото.

Извън професионалното ми амплоа мога да кажа, че обичам колоезденето сред природата, освен това съм любител на хубавата музика, стойностните филми и изкуството, което те кара да се замислиш, без значение от формата му (изобразително, музикално и прочее).

 
2. Когато става дума за изкуство, може ли да споделиш как го свързваш с технологиите на Konica Minolta?

Всяко едно печатно изделие - кутийка, картичка, опаковка, визитка дори, е само по себе си проявление на нечия креативност. Зад всеки един артикул стои работа на много звена: от дизайнер, предпечатар, после се включва производството - печатни машини, довършителни, логистични звена, докато се достигне крайния потребител. Всяка една брънка от веригата добавя стойност, докато не се достигне крайната цел - удовлетворен краен потребител. Тук между печата и спедицията обаче стоят довършителните операции, които наистина дават съвсем завършен вид и добавят уникалност - именно тук може да позиционираме и технологиите за полагане на лак и фолио, дигиталните остриета на Konica Minolta - машините от семейството на MGI.


3. Каква е историята на партньорството на Konica Minolta и MGI и до какво води то?

Konica Minolta и MGI са партньори от 2014 г. насам. Това партньорство е резултат от споделената визия на двете компании да предоставят на печатниците най-добрите възможни решения за дигитален печат и последващите операции. Девет години, в днешното дигитално време, са равнозначни на много еволюционни и революционни процеси, много ъпдейти (обновления) софтуерни и хардуерни, така, че една много добра концепция да стане производствено съвършена.


4. Какво отличава решенията за цифрово обогатяване на печата с лак и фолио на Konica Minolta и MGI от традиционните методи за облагородяване и как те отговарят на развиващите се нужди на печатарската индустрия?

Традиционните методи за облагородяване на печата са често скъпи, времеемки и изискват специализирано оборудване и умения. Решенията за цифрово обогатяване на печата на Konica Minolta и MGI са достъпни, по-бързи и по-лесни за използване. Те също така предлагат по-широк спектър от възможности за персонализиране, което отговаря на бързината на промените, наблюдавани в сектора. Съвсем отделна тема може да засегне изцяло новите и невъзможни за реално производство продукти по класическия начин. Един добър пример може да е прототайпингът например.


5. Динамиката на развитие на семейството на Konica Minolta и MGI е висока. Предлагат се решения в различни формати, различни крайни приложения, различни специфики. Можете ли да обясните как тези системи отговарят на нуждите на различни индустрии и приложения, вкл. най-новия представител на серията AccurioShine 3600?

Нуждата, по принцип, е нещо променливо, непостоянно във времето. Определя се от много фактори, с различна тежест, но в резултат от всички тях, се определя и мотивацията за взимането на решенията.

С всяка изминала година (а вече можем да говорим и в месеци), тенденциите все по-отчетливо отразяват и показват в красиви инфографики, какво наистина се случва в „полето“ - там, където са реалните клиенти и реалните поръчки – общият обем от работа се запазва или увеличава, а в същото време се увеличава и броят на заданията за печат.

Обществена тайна е, че ерата на „големите поръчки“ (поръчки в голям тираж) вече е зад гърба ни. Настоящето е на малките, но за сметка на това многобройни, поръчки, на тези, които все повече искат нещо по-индивидуално, персонализирано, нещо отличаващо се, което да им даде достатъчното предимство на пазара, на който са всички настоящи и бъдещи техни клиенти.
 
Konica Minolta и MGI предлагат широка гама от решения за цифрово обогатяване на печата, които отговарят на нуждите на различни индустрии и приложения. Например, серията AccurioShine 3600 е предназначена за печатници, които търсят решение за висока производителност и качество. Тя предлага широк спектър от възможности за персонализиране, включително частичен лак, фолио, 3D ефекти и др. Освен технологичното предимство, мисля, че е по-важно да се обърне внимание на чисто стратегическото такова – светът се променя постоянно, особено напоследък.

Разликата може да е една малка точка лак или фолио по визитката, но е достатъчна, за да направи продукта различен.

А колко може да струва една точка лак? 😊

Ако трябва да очертая приликите, както и съществените разлики между отделните машини в портфолиото на MGI, най-лесно е да се категоризират според формата на машината:
 
  • AccurioShine 3600 - най-новият представител на серията – „дигитален“ формат, 36.4 x 75 см. Изключително подходящо допълнение към формата на продуктовите машини на Konica Minolta. Разбира се, няма ограничение да бъдат обогатени отпечатъци и от други машини и технологии. AccurioShine 3600 е идеалният избор за лесен старт в направлението „Обогатяване на печата“ – има висока производителност, ниска себестойност на копието, възможност за 2D и 3D лаково покритие между 21 и 116 микрона с едно преминаване на медията през машината, печатащи глави Konica Minolta, интелигентният AIS Scanner, UV LED изпичаща секция.

AccurioShine 3600
 
  • MGI Jetvarnish 3D – тук форматът вече е различен с възможност до 64 x 120 см, като лаковото покритие е в диапазона между 6 и 232 микрона. Отговорността за прецизното лаково покритие пак е поверена на доказалите се печатни глави Konica Minolta, а за безупречния регистър се доверяваме на AIS Scanner. И понеже се намираме в един от най-предпочитаните формати, тук вече можем да окомплектоваме с палетни фийдъри и стакери на медията за още по-удобна и ефективна работа с индустриален клас машина. 
MGI Jetvarnish 3D
 
  • MGI Evo 75, формат с опции от 42 x 29.7 см до 75 x 120 см - семейство от напълно завършен индустриален клас и като производителност, и като диапазон от възможното за полагане лаково покритие и фолио – минималната дебелина започва от 3 микрона. Представете си как в един лист можете да имате въздействащи ефекти от 3 до 232 микрона и това сте го получили само с помощта на един файл и 5 минути време. Приложенията и комбинациите на ефектите могат да са ограничени само от въображението на използващия технологията.

MGI JV3D EVOLUTION 75


6. Може ли да се специфицира коя система за какви печатници или крайни клиенти е най-подходяща?

При избора на система за цифрово обогатяване на печата е важно да се вземат предвид редица фактори, включително типа на печата, който се произвежда, размерът на печатницата и нуждите на клиентите.

MGI технологията за обогатяване използва една формула на лака, което прави нещата доста по-леки за менажиране и за оптимизиране на производствения процес – на практика може да се обогати лист, напечатан на която и да е от познатите ни печатни технологии днес.  
 
Съвсем спокойно мога да го кажа и вярвам в това, че няма значение в кой точно сектор на полиграфията се намираш, а начинът, по който мислиш и градиш стратегията си.

Както вярвам и виждам, че изолирането на конвенционалното от дигиталното не е съвсем практически работеща идея – убеден съм, че настоящето принадлежи на хибридния модел, а близкото бъдеще е все по-дигитално.

За далечното бъдеще не се осмелявам да прогнозирам. 😊

 
7. MGI Alphajet е решение, проектирано да съответства на концепцията Factory 4.0. Как това решение допринася за напредъка на интелигентното производство и автоматизацията?

MGI Alphajet е първата в света напълно автоматизирана и изцяло дигитална B1+ индустриална фабрика за печат, частично или цялостно UV лакиране и топъл печат, която използва изкуствен интелект за оптимизиране на процеса. Това решение помага на печатниците да подобрят производителността и качеството, като същевременно намаляват разходите.

Мисля, че това е първата крачка към едно доста по-оптимизирано печатно производство, което винаги съм искал да видя на живо с очите си, и виждам, че това време съвсем не е далеч.

Разбира се – това са първите крачки в тази посока, но посоката е вярната.
MGI Alphajet


8. Какви са основните предимства от интегрирането на технологията за дигитално обогатяване на печата на MGI в производствения процес от гледна точка на ефективността на разходите и спестяването на време?

Вземайки предвид факта, че МGI пресите са съвместими с цялата гама от Konica Minolta технологии – цялото портфолио от дигитални печатни машини – тонер и мастиленоструйно базирани, интегрирането на технологията за дигитално обогатяване на MGI в производствения процес предлага редица предимства от гледна точка на ефективността на разходите и спестяването на време, включително:
 
  • По-висока производителност
    Дигиталните системи за обогатяване на MGI могат да произвеждат продукти с висока добавена стойност по-бързо и по-ефективно от традиционните методи.

  • По-ниски разходи
    Дигиталните системи за обогатяване на MGI обикновено са по-достъпни от традиционните методи.

  • По-голяма гъвкавост
    Дигиталните системи за обогатяване на MGI предлагат по-голяма гъвкавост от традиционните методи, което позволява на печатниците да отговарят на индивидуалните нужди на клиентите и, на практика, да предлагат продукти, които са невъзможни за изпълнение по конвенционален начин.

  • По-добро качество
    Дигиталните системи за обогатяване на MGI могат да произвеждат продукти с високо качество и точност.



9. Може ли да споделиш примери за индустрии или приложения, които са се облагодетелствали значително от тези технологии за дигитално разкрасяване, и постигнатите резултати по отношение на продуктовата диференциация и подобряването на марката?

Примерите са много и различни, като, ако трябва да ги обобщя, бих използвал следното категоризиране:
  • Етикети - дигиталните системи за обогатяване на MGI се използват широко в производството на етикети. Те могат да се използват за създаване на уникални и отличаващи се етикети, които да помогнат на производителите да се откроят от конкуренцията.

  
  • Опаковки - MGI системите също така се използват широко в производството на опаковки. Те могат да се използват за създаване на висококачествени опаковки, които да подобрят потребителското изживяване.
 
  • Рекламни материали - Konica Minolta технологиите за полагане на лак и фолио могат да се използват за създаване на ефектни рекламни материали, които да привлекат вниманието на потенциалните клиенти.



10. В началото на годината се проведе конкурсът PrintSpiration,  целта на който бе да се информират дизайнерите и предпечатните специалисти за необятните възможности на серията MGI, лимитирани само от въображението. Ако трябва да обясните на хора извън полиграфията какво представлява MGI технологията за обогатяване на печата как накратко бих я описал.

MGI технологията е революция в дигиталното обогатяване на печата, която позволява да се създават по-атрактивни и ефективни продукти с висока добавена стойност.


11. Гледайки напред, какви тенденции предвиждате в сектора на довършителните, свързани с дигиталното обогатяване на печата и какво е мястото на Konica Minolta и MGI през тази призма?

Това партньорство вече е дало реални плодове в печатния бранш. За мен „дигитализацията на печата“ не е някакво послание, което тепърва отправяме. Само на територията на България имаме 15 производствено работещи примера, които недвусмислено ни казват едно и също нещо – дигитализацията е настояще, с много светло бъдеще.

Разбира се – Интернет На Нещата (IoT) все повече ще се инфилтрира в различни сфери от нашия живот и това няма да подмине никой бранш, ще последват Индустрия 5.0, 5.5 и т.н.

Имаме всичко необходимо, за да влезем заедно в следващата фаза, през която ще мине печатът.
 

11. Можем ли да видим на живо решенията, за които говорихме?

Имаме прекрасно оборудван шоурум и там е мястото, където на спокойствие и на чаша кафе, в компанията на нашите консултанти, всеки клиент може в детайли да разгледа възможностите на нашите решения и да получи отговори на конкретни въпроси.

Заповядайте на демонстрация в нашия шоурум в гр. София, ул. Витошки камбани 9 или заявете такава на нашия сайт www.konicaminolta.bg/demo-request. Вие ще дойдете с Вашите файлове, но ще си тръгнете с мостри от нашите нови дигитални системи, обогатени с помощта на MGI JetVarnish .