Как видеонаблюдението променя света: 4 ключови тенденции, които да следите

| 4 октомври 2023

Видеонаблюдението е един от най-динамичните и иновативни сектори, който непрекъснато се развива, за да отговори на променящите се нужди и предизвикателства на клиентите и обществото. През последните години видеонаблюдението е силно повлияно от настъпването следващата фаза в индустриална революция – Индустрия 5.0, която се фокусира върху сътрудничеството “човек-машина” и изпълняване на персонализирани изисквания на бизнеса.


В тази статия ще разгледаме някои от ключовите тенденции и технологии, които оформят бъдещето на видеонаблюдението и как те изместват стандартното, което добре познаваме.


1. Аналитици: Данните се преобразуват в готови решения

 


2. Изкуствен интелект: Човешкият интелект се надгражда

 

 

 
Друга ключова тенденция е нарастващото значение на киберсигурността. Известен факт е, че стандартното видеонаблюдение е смятано за най-уязвимата точка на едно предприятие, защото софтуерът и хардуерът са свързани в интернет мрежата.

Бъдещето на видеонаблюдението ще бъде по-независимо и децентрализирано, както и по-интелигентно и интегрирано с AI. Всяка камера ще обработва, съхранява и предава видеоданни независимо, без да изпраща ненужна или чувствителна информация към мрежата или потребителя. Това ще спести данни и разходи и ще увеличи сигурността и надеждността. Камерите също така ще анализират и откриват събития, като използват алгоритми за задълбочено обучение и ще предоставят информация и сигнали за различни приложения.

 

Интересен факт

Продуктите и системите на MOBOTIX отговарят на 100% с изискванията на Закона за разрешение за национална отбрана на САЩ (NDAA), считан за един от най-високо сигурните сертификати за сигурност в света.

4. IoT: Отвсякъде, по всяко време

 
В ерата на дигитализация, пазарът на камери за видеонаблюдение се трансформира към мрежовата технология. Интернет на нещата (IoT) позволява нови възможности в HD видео стрийминг, дори на мобилни устройства. Тези технологии също ще позволят повече приложения за аудио и видеоанализи и AI в един свързан свят. Освен това има огромно увеличение на дигиталната трансформация, движена от ключови технологии като IoT, мрежи, облачни решения, интелигентни данни и AI.

Мрежовата технология, особено по отношение на честотната лента и латентността, ще има положително въздействие. Чрез добавяне на усъвършенствана мрежова технология към камери, като тази в MOBOTIX, те могат да поддържат видеонаблюдение в реално време от отдалечени местоположения, разширено използване на мобилни приложения и мрежово управление.

 

Несъмнено ще станем свидетели на големи трансформации във видеонаблюдението. За да сте в крак с тези промени и да оптимизирате бизнес процесите си, имате нужда от партньор, който може да ви предложи най-добрите решения на пазара. Ето защо ние от Konica Minolta предоставяме интелигентни видеоаналитични системи, разработени от MOBOTIX и FORXAI. Техните разширени функции включват периметрова охрана, лицево разпознаване, разпознаване на обекти, контрол на качеството, анализ на поведението и други.
 
Ако искате да научите повече за това как можем да трансформираме вашия бизнес, разгледайте нашия уебсайт или се свържете с нас днес.

 

Свържете се с нас