АРТ ЕТЪРНАЛ ПРИНТ И КОНИКА МИНОЛТА БЪЛГАРИЯ - ИСТОРИЯТА НА ЕДНО УСПЕШНО ПАРТНьОРСТВО

АРТ ЕТЪРНАЛ ПРИНТ И КОНИКА МИНОЛТА БЪЛГАРИЯ - ИСТОРИЯТА НА ЕДНО УСПЕШНО ПАРТНьОРСТВО

АРТ ЕТЪРНАЛ ПРИНТ И КОНИКА МИНОЛТА БЪЛГАРИЯ - ИСТОРИЯТА НА ЕДНО УСПЕШНО ПАРТНьОРСТВО

В началото на 2022 г. в Арт Етърнал Принт се извършва първата в Европа комбинирана инсталация на AccurioJet KM-1e - флагманът в индустриалния печат на Konica Minolta и Motioncutter 23 - машина за лазерно рязане. Една година по-късно компанията е начертала своите бъдещи планове, които включват инвестиции в нови технологии и завладяване на нови пазари.


АРТ ЕТЪРНАЛ ПРИНТ
 
Арт Етърнал Принт е дигитална печатница, която започва дейността си през 2018 г. с цел обслужване на вътрешните нужди на своето издателство. С годините компанията се "отваря" към външни клиенти, но остава тясно специализирана в издателския бизнес, като в резултат на това през 2021 г. дружеството успява да произведе и реализира на българския пазар близо 950 000 бр. книги. След инсталацията на AccurioJet KM-1e на Konica Minolta в началото на 2022 г. се разширява и профилът на клиентската база на Арт Етърнал Принт, като печатницата започва да предлага все по-разнообразни услуги в областта на полиграфията.

От създаването си Арт Етърнал Принт залага на коректност, професионализъм, открити и честни отношения, както между хората в организацията, така и с нейните клиенти, доставчици и партньори. Компанията е отворена за промени и е готова да се възползва от всяка новооткрита възможност.  Това го позволяват инвестициите в иновативни технологии, които са приоритет за печатницата - те осигуряват на организацията възможност за проява на гъвкавост, улавяне на пазарните промени, следване на най-високите стандарти и изграждане на дългосрочни партньорства със своите клиенти. 

Собственик и управител на Арт Етърнал Принт е Тодор Петков, който попада в света на полиграфията, когато издателството изпитва необходимост да затвори цикъла и да започне да отпечатва книгите, които разпространява. Поради факта, че той и неговият екип нямат богат опит в полиграфията, дигиталните технологии се оказват най-подходящите решения, защото предлагат висока степен на автоматизация, кратък период на обучение на операторите и лесна работа с машините. В този момент започва и тясното сътрудничество с Коника Минолта България, което продължава и до днес.
 

АРТ ЕТЪРНАЛ ПРИНТ И КОНИКА МИНОЛТА БЪЛГАРИЯ - ИСТОРИЯТА НА ЕДНО УСПЕШНО ПАРТНЬОРСТВО

При изграждане на машинния парк Тодор Петков залага на избора на един основен доставчик на оборудване, което за него е печелившият вариант. Миксът от различни машини на различни доставчици за собственика на Арт Етърнал Принт крие риск по отношение на непрекъсваемостта на работния процес, качествената поддръжка на оборудването и бързината на реакция при евентуален проблем - фактори, които са от решаващо значение за изпълнение на планираните задания.

По естествен начин ролята на основен доставчик на Арт Етърнал Принт печели Коника Минолта България. Отношенията между двете компании преминават през няколко етапа. Първоначално предмет на договореност представляват многофункционалните устройства Konica Minolta. По-късно се появява нуждата от печатни системи от по-висок клас за удовлетворяване на вътрешните потребности на издателството. Предложението на Коника Минолта България за черно-бели професионални преси е точно това, от което печатницата има нужда. Дигиталните технологии, които осигуряват високо ниво на автоматизация, по-бързо обучение на персонала и по-олекотена работа с машините, позволяват на малкия екип да започне работа бързо, въпреки липсата на специално подготвени кадри. Впоследствие тясната връзка между Арт Етърнал Принт и Коника Минолта България позволява в най-точния момент да се идентифицира необходимостта и от цветен печат с оглед по-нататъшно развитие на печатницата и навлизане на нови пазари. 

Партньорският подход при работата между двете дружества далеч надскачат чистите търговски отношения и очертават цялостен процес по консултиране, постоянна подкрепа и взаимопомощ. След черно-белите и цветните производствени машини идва времето за по-сериозно разгръщане на потенциала на печатницата. Комбинацията от грижата за клиента от страна на Коника Минолта България и далновидността на управленския екип на Арт Етърнал Принт закономерно водят до първата инсталация в България на най-високия клас професионална машина в портфолиото на Konica Minolta – AccurioJet КМ-1е в комбинация с машината за лазерно рязане Motioncutter 23

Тодор Петков, собственик и управител на  Арт Етърнал Принт, пред AccurioJet KM-1e в производствената база на печатницата

ДИГИТАЛНИ ТЕХНОЛОГИИ ОТ БЪДЕЩЕТО ЗА ДИГИТАЛНА ПЕЧАТНИЦА НА БЪДЕЩЕТО

По повод разговори за дългосрочните цели на компанията, извършени задълбочени анализи на изпълнени поръчки идва добре обоснованото предложение за AccurioJet KM-1e. Доброто планиране на обемите печат в средносрочен план дават достатъчно голяма увереност, че идеалното оборудване за целите на компанията е именно най-сериозният представител на индустриалното портфолио на Konica Minolta – AccurioJet KM-1e.

На посещението за демонстрация със специално подбрани файлове от страна на Арт Етърнал, което се състои в демонстрационния център в Братислава, Тодор Петков вижда Motioncutter в действие. Само няколко часа след това взима решението за комбинирана инсталация, т.к. AccurioJet KM-1e ще предостави изключително качество на печат, съчетано със скорост и възможност за производство на много по-различни продукти като опаковки, рекламни и търговски материали, фотокниги, докато Motioncutter 23 ще позволи добавяне на стойност за клиента чрез биговане, рязане, „гравиране“. Това решение не е трудно, т.к. за Арт Етърнал Принт най-важна част от подобна договореност е гарантираното добро сервизно обслужване на машините, а историята на това партньорство дава достатъчна увереност в посока предприемане на тази крачка.

Принципно при подобен род сделки е необходим по-голям отрязък от време от провеждане на преговорите, подписване на договора до фактическата инсталация на машините, обучение на персонала, но реално на двете страни са нужни само 3 месеца да пуснат в действие AccurioJet КМ-1еи Motioncutter 23, за което изиграват роля взаимно изграденото доверие и общата история.

С двете допълнителни инсталации, производствените мощности на печатната база се увеличават двойно. Тясната специализация в книгоиздаването е в миналото, т.к. иновативните технологии отварят съвсем нови хоризонти пред Арт Етърнал Принт. За Тодор Петков и екипа му това се оказва изключително печеливш ход. Към момента Коника Минолта България поддържа целия машинен парк и по този начин е гарантирано изпълнението на 80% от заданията.

„Надграждайки производствените си мощности с AccurioJet KМ-1е в допълнение с Motioncutter 23, ние сме в състояние да предложим перфектно качество, бързина и изключително конкурентни цени при производството на книги, фотоалбуми, списания, плакати, опаковки за много и разнообразни продукти за къси тиражи, напр. количества от 1 до 1 000 бр., разчитайки и на дигиталния печат.“ – коментира Тодор Петков.

Една година след инсталацията на AccurioJet KM-1e и Motioncutter 23 допълнително е инсталирана и листовата печатна машина за среден обем AccurioPress C7100, която ще позволи допълнително увеличаване на производителността на Арт Етърнал Принт.  Цялата история на това партньорство дава поводи на Тодор Петков, собственик и управител на печатницата, да чертае нови планове, които са свързани с най-новите попълнения в портфолиото на Konica Minolta. 

 
АРТ ЕТЪРНАЛ ПРИНТ СЛЕД КОМБИНИРАНАТА ИНСТАЛАЦИЯ

Арт Етърнал Принт е печатница, която благодарение на обогатената си печатна инфраструктура предлага широка гама от продукти. Производствените мощности са натоварени на 100% в 5 работни дни от седмицата, което осигурява висока ефективност и добра конкурентоспособност. Издателската дейност все още е основно перо с 80% запълняемост на производствените мощности, като освен собственото издателство Арт Етърнал Принт обслужва 5 други издателски къщи. Месечно се произвеждат около 70 хил. романа и 100 хил. детски книжки. Сериозният брой детски издания се отпечатват на AccurioJet KM-1e и в по-голямата си част съдържат стикери, частично прорязани (kiss-cut) на Motioncutter 23. При подобен тип продукция оборудването на Konica Minolta позволява изключителна гъвкавост по отношение на форми и формати на крайните изделия, все по-къси срокове за доставка и ниска себестойност. ​ След инсталацията на AccurioJet КМ-1е със сигурност се прави обрат и в обема на цветния печат. Голяма част от външните клиенти, които до този момент печатят в черно-бяло, се възползват от възможността за пълноцветен печат на ниска цена.

След инсталацията на AccurioJet KM-1e и на Motioncutter 23 Арт Етърнал Принт започва сериозно да произвежда списания в тиражи до 1000/1500 броя, плакати, календари, листовки, опаковки, фирмени и продуктови каталози, пъзели, футляри за книги, карти за игра и разбира се кутии и опаковки. Тази комбинация от технологии крие голям потенциал в областта на опаковките.  AccurioJet КМ-1е удовлетворява изискването за изключително качествен печат (системата с реална резолюция от 1200 x 1200 dpi, която дори може да надмине качеството на офсетовия печат) върху по-сериозен грамаж медия (обемни хартии до 55 г/м2 и опаковъчен картон до 450 г/м2) в размер B2+ (листове до 585×750 мм) на конкурентна цена.  Motioncutter 23 от своя страна осигурява довършителни като изрязване, биговане и оформяне на завършващи елементи със силно въздействащи ефекти.

Едни от най-отличителните продукти на печатницата, които могат да се превърнат в нейна запазена марка, са интересните 3D модели сглобяеми картонени фигури, които се произвеждат за българско издателство.

Тодор Петков пред Motioncutter 23 в производствената база на Арт Етърнал Принт

Идеите за технологично обновление на Арт Етърнал Принт не спират дотук. Пренасочването на търсене на печатни услуги от Азия към източноевропейския регион е знак, че възможностите в този бизнес оттук нататък ще се разширяват. Това дава основание за планиране още по-сериозни инвестиции и увеличаване на производствените мощности през 2024 г. на най-новия предствител в семeйството на AccurioJet - AccurioJet KM-1e HD. Тодор Петков и екипът на Арт Етърнал Принт гледат бъдещето с увереност, защото имат важната подкрепа на техния основен доставчик на оборудване – Коника Минолта България.
 

quotation marks

Факт е, че новите технологии отговарят на тенденциите на пазара за по-къси серии при по-голяма гъвкавост и бързина. Това е и причината да гледам оптимистично по отношение на бъдещето на бизнеса. Самият аз нямаше да съм толкова убеден в това, ако през изминалите пет и повече години компанията ни не беше подкрепяна в своето развитие от нашия доставчик – Коника Минолта България.

Тодор Петков

Управител на Арт Етърнал Принт

Изпратете запитване