ДАРС ОСЪЩЕСТВИ ЕДНА ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ИНВЕСТИЦИИ В ИНДУСТРИАЛНО ДИГИТАЛНО ОБОРУДВАНЕ

| 1 ноември 2023

Завърши първата в Европа комбинирана инсталация на AccurioJetKM-1e, MGI JETvarnish 3D Web, MGI JETvarnish 3D Evolution в Дарс - една от най-успешните компании в сектора на етикетите и опаковките в България


ПЕЧАТНИЦА ДАРС


ПЕЧАТНИЦА ДАРС, с производствени мощности и седалище в Бургас, е един от най-големите производители на етикети и опаковки в България. Още от своето основаване Дарс фокусира производството си върху сектора на виното и напитките. Оттам нататък следват години на развитие, в които компанията се стреми постоянно да въвежда най-иновативните технологии и процеси в етикетния и опаковъчния сектори. Това е причината именно Дарс да е първата печатница, която успява да предложи на българския пазар редица иновативни крайни продукти. Част от постиженията на компанията в тази насока са:
 
  • Печатницата е една от първите в страната, които използват топъл печат, полагане на златна пудра, UV-лакиране за добавяне на стойност към крайните продукти, които предлага на своите клиенти, още от 1996 г.

  • Дарс въвежда на българския пазар многолистовите етикети – booklet labels (от 2005 г. насам)

  • Инвестициите в иновативни довършителни технологии през 2018 г. водят и до въвеждане на пазара на картонена опаковка с натурално корково покритие.

Преследването на високи цели е високо оценено от различни институции. В годините са спечелени много награди в различни категории от FINAT – Европейската асоциация на произведителите на самозалепващи етикети, чийто член е компанията от 2011 г. Признанието на клиенти, партньори, служители и индустрията като цяло е най-съществената движеща сила за собствениците. Мисията им е да предлагат все по-иновативни и отличаващи се продукти, като в центъра на всичко остават клиентите – тяхното ниво на удовлетвореност и лоялност са от най-съществено значение за екипа от професионалисти в Дарс.
 

ДАРС И КОНИКА МИНОЛТА БЪЛГАРИЯ


Следвайки пазарните тенденции, управленското звено на Дарс решава да инвестира в дигитални машини за печат и довършителни операции. След дълго проучване на съществуващите алтернативи на пазара, Коника Минолта България, лидер в решенията за производствен и индустриален печат, е финалният избор за доставчик на цифрово оборудване, което ще допълни производствените мощности на печатницата.

Коника Минолта България и Дарс успяват да инсталират и пуснат в действие 3 от най-сериозните като формат и възможности дигитални машини в портфолиото на Konica Minolta: AccurioJet KM-1e  LED UV мастиленоструйна печатна система, MGI Jetvarnish 3D Evolution - перфектното допълнение за обогатяване с лак и фолио на излизащите от KM-1e листови медии и съответно MGI JETvarnish 3D Web – ролното решение на Konica Minolta, което с подсилване на елементите може да направи всеки етикет подарък на преживяване.

 

ТЕХНОЛОГИИТЕ


Комбинираната инсталация предлага на Дарс нови възможности за производство на изделия, които с времето стават все по-неподходящи за конвенционалните технологии – с дигиталните технологии отпада нуждата от предварителни подготовки, от съобразяване с размера на тиража и от наличие на добре обучени оператори, запазва и често подобрява крайния резултат на завършеност на тиража. 


Дарс разполага с изключително богат и разнороден машинен парк, който успява да осигури на клиентите завиден избор от продукти и услуги. След разглеждане на всички алтернативи, Дарс избира AccurioJet KM-1e поради множество причини и предимства на технологията. В стремежа към по-голямо разнообразие от различни приложения, нови възможности, персонализирани задания при поискване и добавяне на стойност за клиента с качество, съизмеримо с офсетовото, AccurioJet KM-1e се явява логично ново попълнение в печатната инфраструктура на бургаското дружество. Времето за изпълнение е от съществено значение за него. Изключително чувствителните към сроковете задания се вписват в скоростта на работа на AccurioJet KM-1e, което представлява един от ключовите фактори при избора на технология. Освен това главна роля изиграват превъзходното качество на печат и UV мастилото, което не изисква предварително обработена хартия за изпълнение на по-комплексни задания. Възможността за работа с голямо разнообразие от медии е голямо предимство за печатницата поради специализираното ѝ производство. Системата поддържа медии с дебелини от 0,06 до 0,6 мм, като работи с прозрачен филм, метализирани медии, платно и релефна хартия включително. По-големият формат на медията, позволяващ размер за печат 585 мм х 750 мм, е от решаващо значение за сектора на опаковките. Това позволява и редуциране на отпадъците при заданията. Всичко изброено, комбинирано с високата производителност, резолюцията на печат от 1200 х 1200 dpi и широката цветова гама, ще доведе до увеличаване на производствената ефективност на компанията, което е основна цел на всяко дружество в сектора. 

AccurioJet KM-1e е сред производствените мощности на Дарс


MGI Jetvarnish 3D Evolution от своя страна представлява идеалното допълнение към мастиленоструйната система. Тук форматът е 52 x 105 см, като лаковото покритие е в диапазона между 7 и 232 микрона. Прецизността на полагането е подсигурена от доказалите се печатни глави Konica Minolta, а за безупречния регистър се разчита на скенер с изкуствен интелект (AIS Scanner), който сканира в реално време всеки постъпил лист в машината, анализира го и автоматично прилага необходимите корекции за постигане на перфектна регистрация. По този начин е гарантирано, че слоят с лак е на точното място, както е предвидено във файла, подаден на машината. Работи с ключови точки, които се определят по алгоритъм от софтуера. Обогатените крайни продукти, отпечатани на AccurioJet KM-1e и обогатени благодарение на MGI JETvarnish, привличат бързо и лесно вниманието на аудиторията с релефни изображения и подсилени елементи. 

MGI Jetvarnish 3D Evolution в Дарс

Освен дигитално производство на етикети и опаковки, печатницата вижда смисъл и в придобиване на ролна технология за дигитално обогатяване на изделия на ролка. Хранително-вкусовата, химическата и козметичната промишлености, които обслужва Дарс, са във възход, съответно и етикетите и опаковките, които я захранват. Това са индустрии, където конкуренцията е свръхвисока и единствено външният вид може да даде добавена стойност на клиента и конкурентно предимство на производителя. Дарс винаги предлага безкомпромисни продукти при всякакви запитвания. Това е причината, поради която печатница от този ранг се обръща и към дигиталното облагородяване на печата, което пести време и ресурси в сравнение с конвенционалните методи.  MGI JETvarnish 3D Web допълва гамата от цифрови технологии в Дарс, като  има за цел да подпомогне процеса на оптимизация на вътрешните процеси.

 
                
     
Новоинсталираната MGI JETvarnish 3D Web в производственото помещение на първата българска печатница, която ще работи с ролната технология на MGI

Дигиталното решение на Konica Minolta и MGI е ролно решение за производители на етикети или на гъвкави опаковки и предлага, както и другите представители на семейството, 2D и 3D полагане на UV частичен лак, релефно фолиране (топъл печат), щанцоване. Предлага перфектна регистрация чрез AIS скенер, със скорост до 42 м./мин. и възможност за създаване на различни дебелини от 7 до 232 микрона на лака. Гарантира по-висока гъвкавост на производствения процес без сита, клишета и подготовка на машините, по-бързи срокове за доставка и персонализация. Могат да се използват самозалепващи етикети с покритие, без покритие и текстурна хартия, филм или етикет.

С новите цифрови машини на Konica Minolta в производствените си цехове Дарс спестява времето за подготовка, елиминира отпадъците (макулатури), има възможност за работа с променливи данни и осигурява напълно завършен краен продукт с отлично качество и вид, които не оставят равнодушен нито един краен потребител.
 

Драгомир Милушев,  ръководител "Директни продажби", Коника Минолта България

„Konica Minolta е горда да си партнира с Дарс, един от водещите производители на етикети и опаковки в България. AccurioJet KM-1e ще предостави най-високото качество на дигитален печат на пазара, докато MGI технологията ще им помогне да се задържат в съзнанието на клиентите им като един от най-креативните представители в сектора” - заключва Драгомир Милушев, ръководител "Директни продажби" в Коника Минолта България. „Най-силните представители на индустриалното портфолио на Konica Minolta със сигурност ще спомогнат за отстояване на завоюваните от Дарс пазарни позиции, както и завладяването на нови пазари, и ние ще направим всичко възможно за това.“

 

Печатница Дарс - първата в България индустриална система MGI JETvarnish 3D Web в действие


 


 

AccurioJet KM-1e, MGI Video JETvarnish 3D Evo,  MGI Video JETvarnish 3D Web - продуктови видеа