Бъдещето на логистиката е тук. Свързаност и автоматизация чрез интелигентно видеонаблюдение

| 13 февруари 2024

Логистиката е сложна и динамична индустрия, която е изправена пред много предизвикателства по отношение на сигурността, ефективността и удовлетвореността на клиентите.


С възхода на електронната търговия, глобалната търговия и Индустрия 5.0, логистичните предприятия трябва да се адаптират и да правят иновации, за да останат пред конкуренцията. Една от ключовите технологии, които могат да им помогнат да постигнат това, е интелигентното видеонаблюдение.

Интелигентното видеонаблюдение не е само записване и съхраняване на видеозаписи. Става дума за използване на интелигентни камери, изкуствен интелект и облачни изчисления за анализиране на видео данни в реално време и предоставяне на практични прозрения за логистични операции. Интелигентното видеонаблюдение може да помогне на логистичния бизнес по много начини, като например:
 

Резервиране на часови интервал

Интелигентното наблюдение ви позволява да управлявате и оптимизирате пристигането и заминаването на камиони на вашите докове за товарене и разтоварване. Можете да създадете и зададете времеви интервали за вашите доставчици, клиенти и превозвачи въз основа на вашия капацитет и наличност. Можете също така да наблюдавате и коригирате времевите интервали в реално време, въз основа на действителния трафик и търсене. По този начин можете да избегнете задръствания, закъснения и глоби и да осигурите гладка и ефективна работа.
 

Автоматично допускане

Интелигентното видеонаблюдение ви позволява да автоматизирате и осигурите допускането на камиони и шофьори във вашите помещения. Можете да използвате интелигентни камери, за да сканирате и проверявате регистрационните номера, баркодовете или RFID етикетите на камионите и личните карти или биометричните данни на водачите. Можете също така да използвате интелигентни врати или бариери, за да контролирате достъпа и посоката на камионите. По този начин можете да намалите ръчните грешки, измамите и времето за изчакване и да подобрите безопасността и съответствието.


Оптимизиране на товарния процес

Интелигентно видеонаблюдение ви помага да оптимизирате товаренето и разтоварването на стоки на вашите докове. Можете да използвате интелигентни камери, за да заснемете и анализирате теглото, обема и състоянието на стоките. Можете също да използвате интелигентни везни за измерване и записване на теглото на камионите преди и след товарене или разтоварване. По този начин можете да гарантирате точността и качеството на стоките и да избегнете претоварване, недостатъчно натоварване или повреда.


Статистически данни

Интелигентно видеонаблюдение ви предоставя ценни статистически данни и прозрения за вашите логистични операции. Можете да използвате интелигентни камери, за да събирате и съхранявате видео данни за броя, вида и продължителността на камионите и стоките, които влизат и напускат вашите помещения. Можете също така да използвате видео анализи, за да генерирате отчети и табла за управление на производителността, ефективността и използването на вашите ресурси и процеси. По този начин можете да идентифицирате и премахнете тесните места, отпадъците и неефективността и да подобрите вземането на решения и планирането.


Интеграция с везни

Интелигентното видеонаблюдение се интегрира с вашите съществуващи везни и системи за претегляне, за да предостави точни и надеждни данни за теглото на камионите и стоките. Можете да използвате интелигентни камери, за да заснемате и предавате данните за теглото от везните към вашия WMS или друг софтуер. Можете също така да използвате интелигентни камери, за да проверите и валидирате данните за теглото с визуалните данни на камионите и стоките. По този начин можете да избегнете грешки, несъответствия и спорове и да осигурите прозрачност и отчетност на вашите операции.


Навигация

Интелигентното видеонаблюдение ви помага да навигирате и насочвате камионите и шофьорите във вашите помещения. Можете да използвате интелигентни камери, за да наблюдавате и проследявате позицията и движението на камионите и стоките. Можете също така да използвате интелигентни знаци или екрани, за да показвате и съобщавате указанията, инструкциите и информацията на водачите. По този начин можете да намалите объркването, грешките и инцидентите и да осигурите безопасността и ефективността на вашите операции.

 


 

Интелигентното видеонаблюдение не е футуристична концепция. Това е реалност, която вече трансформира логистичната индустрия.

Логистичният сектор е един от основните двигатели на този растеж, тъй като се стреми да използва предимствата на интелигентното видеонаблюдение. Ако сте собственик или мениджър на логистичен бизнес, може би се чудите как да внедрите интелигентно видеонаблюдение във вашите операции. Добрата новина е, че не е нужно да го правите сами. Можете да си партнирате с доверен и опитен доставчик на интелигентни решения за видеонаблюдение, като Konica Minolta.
 
Konica Minolta е световен лидер в дигиталната трансформация и иновациите, предлагайки широка гама от решения за логистичната индустрия. Едно от техните водещи решения е интелигентно видеонаблюдение, което съчетава камери MOBOTIX, AI и облачни изчисления, за да може ефективно да:
 

  • Наблюдавате и обезопасявате вашите съоръжения, превозни средства и стоки 24/7

  • Оптимизирате вашите процеси и работни процеси с данни и анализи в реално време

  • Подобрите обслужването на клиентите и удовлетвореността с видео на живо и известия

  • Интегрирате се с вашите съществуващи системи и софтуер безпроблемно и лесно

  • Увеличите или намалите мащаба на вашата система за видеонаблюдение според вашите нужди и бюджет

 
С интелигентно видеонаблюдение можете да изведете своя логистичен бизнес на следващото ниво на производителност, рентабилност и удовлетвореност на клиентите. За да научите повече за интелигентното видеонаблюдение и как то може да бъде от полза за вашия логистичен бизнес, запазете демонстрация в нашия демо център още днес.

 

Заявете демо