Основни тенденции в професионалния печат

| 16 август 2022

Предходните години се оказаха години на големи предизвикателства за печатната индустрия. Блокирането на икономически дейности и ограниченията доведоха до намаляване на пазарното търсене на традиционни приложения за печат. От друга страна някои направления се развиват с впечатляващи темпове. Типичен пример са етикетният и опаковъчният сектор. Печатниците, които са достатъчно бързи, проявяват гъвкавост и успяват да се насочат към нови области, отчитат голям ръст.


Добрата новина е, че индустрията показва силни признаци на икономическо възстановяване. Следващите години се предвижда да бъдат много по-добри за полиграфическия бранш в световен мащаб. Очаква се разкриване на значителни възможности за печатния бизнес в посока разнообразяване и разширяване на дейности, продукти и услуги, които могат да предложат. Представителите на бранша, които успеят да се възползват от нововъзникващите тенденции, ще допринесат за успеха на своите партньори и съответно ще постигнат разрастване на бизнеса.  

Могат да се идентифицират пет основни тенденции, с които печатниците трябва да се съобразят, за да могат успешно да запазят, а защо не и да увеличат пазарния си дял. 

 

1. Промяната във веригите за доставки е предпоставка за значителен ръст на дигиталния печат 

 

Какво стимулира увеличението на дяла на дигиталния печат?  

През последните години определено се наблюдава съществен ръст на електронната търговия. В тези нови времена потребителите очакват да получат стоки за рекордно кратко време. Това, съчетано с дългите международни срокове за доставка, води до бум на местното производство и в резултат се поражда нуждата от печат при поискване. Производството на етикети също процъфтява. Освен това започват все по-активно да се търсят екологично устойчиви опции от страна на потребителите. Дигиталният печат е много подходящ за справяне с този проблем, произвеждайки по-малко емисии и по-малко отпадъци. Освен това при цифровите технологии се използват по-устойчиви материали, което може да бъде по-рентабилно за крайния потребител.  


Какви предимства предоставя дигиталния печат за електронната търговия?  

Дигиталният печат предлага много по-голяма гъвкавост от конвенционалните методи. Това означава, че организациите дигитално могат да създават персонализирани преживявания или да използват интелигентни опаковки с QR кодове за сканиране. Освен това, някои дигитални етикетни преси вече могат да произвеждат етикети, които по стандарт могат да се използват в хранителната промишленост (вж. AccurioLabel 230 с безопасни за хранителната промишленост тонери Simitri за индиректно приложение).

AccurioLabel 230 от Konica Minolta
 

2. Автоматизацията осигурява повишаване на ефективността на бизнеса 

 

Какви ползи предоставя автоматизацията на печатниците?  

Автоматизацията на работните потоци в печата и използването на вградени системи за довършителни операции спестяват значителни човешки и финансови ресурси на печатниците. Наличието на автоматизирани процеси означава, че са необходими по-малко на брой оператори за управление на процеса до финализиране на заданието. Задачите могат да бъдат завършени по-бързо и е по-малко вероятно да възникнат грешки в процеса. Това означава, че печатниците имат възможност да поемат повече работа, да осигурят по-добър резултат за своите партньори и да спестят разходи.  

Автоматизираните работни процеси осигуряват възможност за получаване и управление на поръчки 24/7, като по този начин се оптимизира използването на оборудването. По този начин печатниците могат да рационализират предпечатната подготовка, да ускорят печата и довършителните операции, да предлагат печат при поискване, да увеличат рентабилността и да предложат нови услуги, привличайки нови клиенти.  
 

Какво крие бъдещето за автоматизацията?  

Ползите от автоматизацията ще ускорят навлизането ѝ в бранша. Възприемането на автоматизирани работни потоци предоставя на печатниците възможност да предлагат по-многокомпонентни услуги, създавайки повече търсене от страна на клиентите, без нови разходи. Това може да увеличи маржовете на печалба и да изгради репутацията на всяка компания от бранша като надеждна и успешна. 

Някои от ключовите области, които печатниците трябва да търсят начин да автоматизират, включват:  

  • Web to print 
  • Подаване на поръчки /  предпечатни дейности  
  • Управление на цветовете   
  • Печат на променливи данни  
  • Довършителни операции 
  • Управление на устройството

Konica Minolta предлага много решения за автоматизация на работните процеси в различни направления като напр. ACCURIOPRO FLUX  със своята нова версия 9.0 , системата за управление на печата IQ 501 и мн. др.
 

3. Подобряване на рентабилността с добавяне на стойност чрез обогатяване на печата с лак и фолио 
 

Какво правят производителите, за да диференцират своите продукти?  

Красивият дизайн и атрактивността на елементите с лак и фолио категорично отличават продуктите от конкурентните. Това е все по-истинно твърдение особено след COVID-19. Компаниите, които предлагат обогатени продукти и опаковки, могат да изискват по-висока цена: Изследванията показват, че когато крайният клиент може да докосне даден артикул, вероятността да го закупи се увеличава с 22 процента, а да го оцени по-високо - с цели 24 процента.  
 

Как печатниците могат да добавят стойност към печата чрез дигитално обогатяване?  

Дигиталното обогатяване може да създаде силно въздействащо клиентско преживяване особено в сферата на опаковките. Освен това една от ползите, които може да предложат лакът и фолиото, е високата рентабилност. С тази технология печатниците могат да добавят частичен UV лак, 3D релефни и текстуриранини елементи и полагане на фолио, които може да придадат желан акцент на определени елементи от дизайна. Очаква се все повече печатници да се възползват от тази възможност в близко бъдеще, тъй като борбата на собствениците на марки се води в посока осигуряване на първокласно клиентско преживяване. 

Серията MGI на Konica Minolta предоставя различни опции от възможности за обогатяване на печата на своите партньори, за да може да се разгърнат нови бизнес възможности пред тях.

Обогатяването на печата е ключов фактор за потребителското изживяване

 

4. Възходът на цифровите мастиленоструйни печатни системи

 

Какво движи ръста на дигиталния мастиленоструен печат?  

Очаква се пазарът на дигитални мастила да генерира 4,3 милиарда щатски долара до 2026 г., което представлява общ годишен темп на растеж (CAGR) от 6,1 процента. Голямото търсене от страна на индустрията до голяма степен ще стимулира този растеж и се дължи на увеличената нужда от лека, лесна за работа, рентабилна опаковка. Това означава, че е от съществено значение да се избере мастило, което може да печата върху голямо разнообразие от субстрати, без да се прави компромис с качеството или скоростта. 

LED UV мастиленоструйната технология е водеща. Използване на ултравиолетова (UV) светлина чрез светодиоди (LED), заменящи традиционното втвърдяване с живачна лампа. Това осигурява ключови предимства, включително незабавно изсъхване; възможност за печат върху непорьозни и синтетични материали; висока разделителна способност; широка цветова гама; двустранен печат; прецизна точност на регистрация; висока стабилност; устойчивост на светлина; и различни варианти на довършителни работи.  
 

Как печатниците могат да се възползват от тази тенденция?  

Невероятният ръст на електронната търговия ще продължи и през следващите години, което ще доведе до продължаващо високо търсене на различни опции за опаковане. Вторичната опаковка се очертава като начин за марките да се свържат силно с клиентите, осигурявайки по-стабилно клиентско преживяване. Възможността за производство на леки опаковки като опаковки от велпапе, на по-ниска цена и с по-висока скорост ще бъде от решаващо значение. Отпечатването директно върху опаковката, като по този начин се заобикаля нуждата от етикети понякога, позволява на производителите да експериментират относно начина, по който е изобразена тяхната марка върху нея. Това е област, която се очаква да претърпи значително развитие през следващите няколко години. 

Флагманът на Konica Minolta AccurioJet KM-1e, "швейцарският" нож в печатната индустрия предлага най-доброто от UV мастиленоструйната технология. 
 

5. Мегатрендове при опаковките 

 

Как дигиталният печат ще повлияе на опаковъчната индустрия?  

Дигиталният печат ще засегне дълбоко светът на опаковките през следващите няколко години. Има три мегатенденции, на които трябва да се обърне внимание: 

  1. Повишен фокус върху устойчивостта: намаляването на отпадъците и създаването на кръгова икономика ще бъде от съществено значение, тъй като потребителите изискват използването на по-устойчиви материали.  
  2. Интерактивни опаковки: физическото опаковане ще включва повече интерактивни елементи като QR кодове с интернет връзки към продуктова информация или игри, създавайки по-силна връзка с марките.  
  3. Instagramable дизайни: изключителният дизайн ще бъде от съществено значение за продуктите, за да привлекат вниманието както на влиятелни хора, така и на клиенти.  
 

Защо опаковката е важна?  

Опаковката се превърна в неразделна част от клиентското преживяване. Не е достатъчно продуктът да е полезен и добре проектиран. Сега опаковката трябва да е тактилна и въздействаща, като разопаковането на продуктите е също толкова важно за потребителското изживяване, колкото и използването на самия продукт. Това ще накара повече печатници да използват дигитални печатни машини за етикети с възможности за обогатяване, за да бъдат в крак с тези мегатенденции. 

В тази връзка и Konica Minolta работи за осигуряване на възможности за своите клиенти. От отпечатването и обогатяването на етикета до производството на кутията - иновативните дигитални решения осигуряват всичко необходимо за целия работен процес на етикетиране и опаковане. Konica Minolta предлага пълната гама от решения и продукти в тази посока.
 

Каква е общата перспектива за печатната индустрия?  

Като цяло дигиталните технологии вероятно ще заемат централно място през следващите няколко години, тъй като изискванията към опаковките продължават да се променят динамично. Дигиталната технология позволява голяма гъвкавост, необходима за предоставяне на висококачествена продукция, която може да бъде персонализирана или доставена в кратък отрязък от време, без да се добавят непосилни разходи.  

Обогатяването и автоматизацията също ще помогнат на печатниците да се отличат от конкуренцията, тъй като предоставят по-интересни и визуално привлекателни опции с по-рационализирани процеси. Компаниите от бранша, които приемат и се насочат към автоматизираните работни потоци и вграденото довършване заедно с дигиталните печатни машини, ще бъдат в добра позиция да завземат нови пазари и да привлекат нови клиенти.