Ask the experts:
Хората зад технологиите

| 12 август 2022

За да спечелиш доверието на потребителите, на първо място трябва да спечелиш доверието на своите служители. А за да „гориш“ в работата си, трябва да обичаш това, което правиш и да вярваш истински в мисията и ценностите на компанията, за която работиш.


Днес гордо можем да заявим, че нашите служители са нашите най-големи почитатели, които вярват безрезервно в технологиите, които предлагаме на пазара. Именно затова миналата седмица стартирахме рубриката ни „Ask the experts: Хората зад технологиите“, в която ви запознаваме отблизо със служителите на Коника Минолта България, отговорни за иновативните технологии и решенията, които ви помагат по пътя към изграждането на интелигентно свързано работно място.

Днес ви срещаме със Стоян Папасчиков – нашият млад и амбициозен колега, завършил образованието си в чужбина, но избрал да се завърне и да работи в родината си. Стоян се присъединява към Коника Минолта България като VSS Architect Team Lead и неговата роля е да осъществява и най-налудничавите решения в сферата на интелигентното видеонаблюдение с помощта на IoT и AI технологиите. А неговият предишен опит в ръководенето на екипи и проекти в сферата на телекомуникациите в световен мащаб за компании като Telus Canada и Vodafone UK е перфектното допълнение към нашия висококомпетентен екип от VSS експерти.

Стоян, разкажи ни на кратко как минава един твой работен ден. 

Не бих могъл да кажа, че досега съм имал два еднакви работни дни. Моята работа е свързана с много и разнообразни дейности – от това да ръководя екипа и да следя за изпълнението на задачите, до това лично да водя комуникация с различни наши партньори и клиенти. Денят ми обикновено започва с преглед на настоящите задачи и вътрешна синхронизация, за да съм сигурен, че сроковете се спазват, а нивото е винаги върхово. Разбира се, освен когато не се налага ранна среща при клиент или демонстрация в нашия най-нов демо център. Много често се случва и да пътувам в страната, за да окажа съдействие на някого от партньорите ни или да се включа в оглед за изграждане на поредния интересен и иновативен проект. Впоследствие отделям и малко време да документирам информацията и да информирам колегите, за да може всеки да започне работа по неговата част от решението.

Завършил си „Телекомуникации“ в България, а впоследствие съдбата те отвежда в Канада, където завършваш „Бизнес мениджмънт“. Какво те мотивира да се върнеш и да се развиваш в родината си?

Пътят ми към родината беше поетапен и бавен. Обикновено такова решение не се взима лесно, особено след като си стигнал до едно утопично място като Канада, но не и за мен. Още преди да замина за мен беше ясно, че България крие огромен потенциал и е въпрос на време той да бъде развит по правилния начин – с правилните компании и в правилните отрасли. България разполага с изключителни кадри, които са не само интелигентни и образовани, но и с правилната работна етика, работливост и мотивация. Извън родината е трудно да намериш хора, които истински да са отдадени на професията си и да „горят“ в това, което ги влече, а за мен да работя в такава среда просто не е допустимо. Тук аз открих невероятен колектив, който ме зарежда все повече и повече с всеки изминал ден и ми доказва, че няма невъзможни задачи.

Имаш дългогодишен опит като Технически проджект мениджър в телеком индустрията. Защо реши да смениш сферата и да се насочиш към интелигентното видеонаблюдение?  

Телеком индустрията се и ще се развива винаги. Хората ще продължават да искат повече данни, повече свързаност, повече технологии. Начинът, по който се развива обаче е нещото, което ме накара да направя следващата стъпка. Пътят за технологиите в телеком индустрията е начертан с нейното създаване и технологично разликите във всяко следващо поколение не ми носят предизвикателството, от което имам нужда, за да чувствам, че се развивам. Ситуацията не е същата обаче в сферата с интелигентното видеонаблюдение. Тук аз имам възможност да се срещам с десетки различни запитвания всеки месец, като най-налудничавите са всъщност тези, които разширяват кръгозора ми и ме развиват. Да създаваш дизайн за решение, което ясно е било отказвано от всички останали конкуренти, използвайки целия потенциал на модерните IoT и AI технологии, те държи постоянно на пика на знанията ти и носи безкрайно удовлетворение.

Какви са бъдещите тенденции във видеонаблюдението?

Вече споменах няколко нашумели през последните години абревиатури като IoT и AI, но това, което стои зад тях всъщност оформя бъдещите тенденции. Възможността да обучиш машина да взима самостоятелно решения на база на видеопоток, а впоследствие да реагира и управлява други машини, датчици и устройства отваря пред нас един нов свят от решения, а всъщност решенията са нещото, от което бизнесът има нужда. За последните няколко години в Konica Minolta имахме възможността да предоставим на бизнеса именно решения на проблеми, които до сега никой изобщо не е успявал да адресира. Решения, които на ежедневна база оптимизират производството, намалят брака, предпазват ценни ресурси, защитават интересите и активите на нашите клиенти. А тенденциите вървят ръка за ръка с възможностите – тенденциите са все повече да се доверяваме на видеоанализа като инструмент за качествен контрол, осигуряване на безопасност и предсказуема поддръжка.

Защо Mobotix?  

А какво, ако не Mobotix? Когато погледнем към пазара на потребителска електроника днешно време, колко често можем да открием устройство с повече от 24 месеца гаранция? Когато погледнем към сферата на видеонаблюдението, колко често можем да открием устройства с вграден интелект, изключително качество на видеоизображението, най-високо ниво на надеждност при алармирането и върхова криптировка на информацията? Колко компании, защитаващи критичната инфраструктура на клиентите си, могат да се похвалят с актуални сертификати за криптосигурност на цялото си портфолио, обновявани ежегодно? Отговорът на всички въпроси е – не много. А всъщност въпросите отговарят на „Защо Mobotix?”!
За един инженер е изключително важно да разчита на апаратурата, която използва в решенията си, за да е сигурен, че може да акцентира върху приложението ѝ. За Konica Minolta е важно да осигурява на клиентите си решения, базирани на немски устройства с върхово качество, без никакви компромиси.