Ask the experts: Хората зад технологиите

| 27 юли 2022

В икономиката, задвижвана от знанието и технологиите, достъпът до правилните хора с правилния опит е от съществено значение. Задоволяването на потребностите на нашите клиенти, свързани с изграждането на интелигентно свързано работно място, което включва подходяща ИТ инфраструктура, дигитализация и автоматизация на процеси, интелигентното видеонаблюдение и офисен печат, не би било възможно без експертизата и опита на нашите служители.


В Konica Minolta имаме високообразовани и обучени експерти във всичките ни подразделения, а тяхната мисия е да работят в тясно сътрудничество с нашите клиенти, за да разберат техните нужди и предизвикателства в работната среда и да им предоставят стратегически съвети и персонализирани решения. 
В новата ни рубрика Ask the experts: Хората зад технологиите“, ще ви запознаем отблизо с хората, отговорни за иновативните технологии и решенията, които ви помагат по пътя към изграждането на интелигентно свързано работно място.

Първият гост в рубриката ни е Антон Крантев, Ръководител екип интелигентно видеонаблюдение. Антон е част от екипа на Коника Минолта България от 2019 г. и отговаря за бизнеса в частта с интелигентни видео решения на компанията. Притежава 7 години опит с решения за смарт видеонаблюдение, IoT и управление на проекти, и 11 години опит в телекомуникационните технологии и услуги.


Тони, камерите за видеонаблюдение се асоциират основно с повишаване на сигурността, но благодарение на новите технологии, днес те намират приложение във все повече индустрии. Разкажи ни повече по тази тема.

Да, така е. Приложението на камерите за видеонаблюдение може да бъде много повече от система за запис на видео. Една такава камера може да служи и като сензор, който събира статистически данни за движение на обекти, хора, превозни средства и други. След това тези данни да бъдат използвани по най-добрия начин, за да бъдат взети правилните решения от ръководителите на търговски обект, логистична база или производство. Камера, снабдена с аналитик, базиран на изкуствен интелект, може например да прави визуална инспекция на произведен артикул и да отчита на базата на зададени точни критерии дали продуктът покрива всички изисквани качествени стандарти. Друга може да сигнализира при определени нередности, свързани с  безопасността на хората на работното им място. И всичко това 24/7/365 дни -  без да има нужда от сън, храна или вода и изключваща вероятността за човешка грешки.
 
Все повече се говори за ползите от камерите за видеонаблюдение за намаляване на риска в работната среда. Как се случва това?

Камери, подсилени с аналитици например, могат да засекат дали служител носи задължителните (ЛПС) лични предпазни средства като каска, маска, ръкавици, жилетка, очила. Други могат да алармират при различни ситуации на човек, изпаднал в беда - засичат, когато му прилошее, получи болки в гърдите, падне на земята или има тежка кашлица. Има и интересни приложения на термални камери, които могат да засичат температурни изменения от разстояние и така да осигуряват превенция от пожари или сериозни повреди на различни типове оборудване.
 
В своята работа всеки ден общуваш с клиенти от различни браншове – какви са общите предизвикателства пред тях и как успяваш да откриеш правилното решение за всеки? Можеш ли да ни споделиш някои добри практики? 

С всеки бизнес партньор обсъждаме теми, свързани с оптимизиране на разходи, дигитализиране и оптимизация на различни процеси, които са аналогови или до този момент са проследявани от специализиран персонал – хора. Но както знаем, човешко е да се греши, а понякога грешките струват скъпо. Едно от най - големите предизвикателства пред клиентите е да имат точната информация, в точното време и да достигат до нея бързо и лесно. Въпросът за сигурността в днешно време също стои на преден план. Това, което ни отличава от всички други е строго индивидуалният подход към всеки един клиент и вникването в детайли при анализа на текущата ситуация при тях. Високата експертиза, с която разполагаме ни дава възможност в първоначалните срещи и разговори с партньорите ни да идентифицираме точния проблем и най-добрите средства, с които можем да го решим, за да му спестим време и пари, съответно да увеличим неговата производителност и печалба. На тази база проектираме изцяло индивидуални решения спрямо потребностите на клиента и спецификата на неговия работен процес.
 
Съчетаваш успешно различни роли в ежедневието си - освен като тийм лидер на екипа за интелигентно видеонаблюдение в Коника Минолта България, ти развиваш бранда на българския пазар, откриваш нови пазарни възможности и участваш в редица конференции като лектор на тема видеонаблюдение. Каква е формулата за успех за теб?

За мен формулата за успеха е в Постоянството, Дисциплината и Поддържането на огъня в това, което правя ежедневно или както се казва „да гориш в това, което правиш, но без да изгаряш“. За това е много важен балансът между професионалните задължения и личния живот. Човек трябва добре да знае с какво и кога трябва да зареди вътрешните си батерии, за да „свети“ ярко. Има още една почти банална фраза, но също подходяща – Work hard, play hard.
 
Какъв е твоят съвет към компаниите, които желаят да надградят съществуващата си система за видеонаблюдение с допълнителни функционалности?

Да ни потърсят 🙂!

Шегата настрана, но всяка компания, която желае да развие системата си за видеонаблюдение и да получи повече от нея, може да го направи лесно с надграждане, като не винаги това означава нови камери и инфраструктура. Понякога един софтуер с надграждащи аналитични функционалности може да е достатъчен. Намесата на професионалисти винаги помага и може да спести доста главоболия в последствие.