ИНТЕЛИГЕНТНО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В RESONATOR CO-INNOVATION HUB

ИНТЕЛИГЕНТНО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В RESONATOR CO-INNOVATION HUB

ИНТЕЛИГЕНТНО ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В RESONATOR CO-INNOVATION HUB

КОГАТО ОБРАЗОВАНИЕТО И БИЗНЕСА СЕ СРЕЩАТ С ИНОВАТИВНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ

 

Resonator е хъб за споделени иновации, който цели да засили духа на сътрудничество между различни сфери - както от тех сектора, така и тези извън него. Центърът среща малкия и големия бизнес с тесните специалисти, експериментаторите и артистите, за да могат заедно да създадат нов продукт, услуга или иновация.

Resonator насърчава образователната и практическата работа в редица сфери. Пространството дава достъп на абонаментен принцип до различни лаборатории, оборудвани с висок клас технологии, електроника и др., както и до обучения, свързани с тях. Освен възможности за създаване на бързи прототипи с цел разработка на нови продукти (fast prototyping), посетителите на Resonator могат свободно да експериментират с технологии/устройства и да общуват с ентусиасти от други дисциплини. Resonator е разположен на площ от близо 800 кв.м. в бившата тютюнева фабрика до Руски паметник в столицата и разполага със зали за срещи и обучения за възрастни и за деца и юноши.

В Resonator се помещава и образователния център “Технократи”, който вече няколко години развива програми, насочени към деца и юноши. Те обхващат наука, технологии и изкуства и прилагат метода STEM*.

*STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) - образователен метод, който използва Наука,Технологии, Инженерство и Математика.

 

Идеята - обучение, изследователска работа, иновации и търговска реализация, съсредоточени на едно място​

 

Resonator цели да събере хора с различни професии и с разнородни възможности и знания, като им предостави пространство, съдействие и използване на технологични нововъведения, за да си сътрудничат с цел създаване на нови проекти ибизнес възможности. Идеята на хъба е да подкрепя всички заинтересовани в процеса участници като например големи предприятия, малкия и средния бизнес, стартъпи, технологични експерти, университети и R&D центрове, ентусиасти от не-технологични сектори (здравеопазване, селско стопанство, изкуства/творчество, образование, производство, хранителна индустрия, енергийна индустрия, строителство и др.), ментори/утвърденипрофесионалисти, инвеститори, фондове и др. Дейностите на Resonator се фокусират върху 4 основополагащи теми: обучение, изследователска работа, иновации и търговска реализация. Така, в краткосрочен план хъбът цели да обогати кръга от хора тип “мейкъри”, експериментатори, които са готови да работят заедно и да споделят идеи и да ги подкрепи с адекватен принос от страна на средния и голям бизнес. Въпреки противоепидемичния протокол, който спазват, в Resonator се надяват да развият сравнително лесно това Резонаторско общество.

Сред задачите им са стимулиране на т.н. инкубация и ускоряване (incubation & acceleration) на продукти / услуги, подкрепа на местната / регионалнатапредприемаческа общност с нов бизнес, възможности и пазари, осигуряване т.н. място за игра за експерименти и нововъведения между различни индустрии. В дългосрочен план целят да реализират проекти, свързани с живота на всеки един от нас, дали ще са имплементирани в градската среда като IoT / Smart cities продукти и услуги или ще са решения, свързани с по-тесен бизнес ресор, като селското стопанство.

Организацията цели да бъде мост, който да срещне хора с различен опит, чиито идеи резонират една с друга и да допринесе съществено към дейността на различни организации със социална и екологична насоченост. За тази цел работи и през Фондация Resonator, която в момента е ангажирана със създаването на предпазни маски за медицински персонал, базирани на маски за шнорхелинг.

Историята на едно успешно партньорство

Отговаряйки на визията за иновативен хъб, предоставящ пространство, съдействие и използване на технологични нововъведения, Resonator търси умни решения, които екипът да може да развива във времето спрямо нововъведенията в собствения им набор от решения, свързани с контрола на достъп и видеонаблюдението.

Заедно с Resonator по проекта работи голяма част от екипа на Konica Minolta, за да бъде предадена основната цел за автоматизация и умни решения и да бъдат подбрани най-подходящите продукти, които да бъдат внедрени правилно. Коника Минолта България подкрепя Resonator чрез партньорство, но от хъба решават да добавят и допълнителни решения на Mobotix, тъй като вече са убедени в качествата на умните камери. Освен това, оборудват и офиса на компанията-майка, която е основния инвеститор в хъба за споделени иновации Resonator.

За хъба предимствата на продуктите Mobotix са много - опцията за гласово включване през тях, опцията за избиране на мобилен номер при регистриране на дадено събитие, опцията за надграждане на софтуера и много други. От организацията препоръчват както продукта, така и работата с екипа на Konica Minolta - ”През целия процес на работа специалистите на компанията се постараха да разберат из основи нашата работа и нагласа към автоматизираните процеси, подкрепиха ни с адекватни предложения и гъвкавост".

 

РЕШЕНИЕТО

РЕШЕНИЕТО
Камера Mobotix i26 и Mobotix c26, осигуряващи:
  • Интелигентно наблюдение на входа чрез мобилно приложение
  • Автоматично задействане на светлината
  • Откриване на присъствие близо до входа
  • Дистанционно отваряне чрез приложение
  • Ранни предупреждения при опит за нарушение
  • Анализ на поведението и броене на хора
  • 360° изглед
  • Задаване на часови събития за напомняне
  • Аудио предупреждения и записи
  • И двете камери изпълняват и функции за сигурност, като наблюдават и защитават двата входа.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС