Konica Minolta коментира тенденциите и прогнозите в печатната индустрия за 2021г.

| 17 декември 2020

Все още е трудно да се повярва, че преди по-малко от 12 месеца малко хора в Европа някога бяха чували за коронавирус, камо ли да си представят разрушението в живота и работните места, които би причинил. Каквото и да се случва в цялостната икономика, печатната индустрия и в частност дигиталната, ще остане устойчива и ще продължи да заема важна роля в нашето ежедневие.

Коментар от Едоардо Котичини, Старши мениджър професионален печат и Хидетоши Омо, Ръководител на компетентностен център за KM-1 в Коника Минолта Бизнес Солюшънс Европа


Всяка криза ускорява тенденциите, които вече са в ход. Това включва стремежа към автоматизация, онлайн поръчки за печат и онлайн магазини, и разбира се, неудържим аналогов към дигитален преход. Ускорената автоматизация също ще доведе до цялостен производствен процес от начало до край, както и до търсене на производствени устройства, които се нуждаят от по-малко на брой квалифицирани оператори.

Победа за дигиталните технологии
 

Без съмнение дигиталните технологии ще продължат да се налагат на традиционната лито територия. Печатниците ще бъдат принудени да разширят предлаганите от тях услуги за дигитален печат, тъй като традиционните офсетови / флексо обеми ерозират с течение на времето.

В блога, озаглавен „Може ли COVID да ускори края на офсетовия печат?“, Герман Сакристан посочва някои позитиви за печатната индустрия, включително увеличаване на приложенията за опаковки, което дава смисъл да бъдете по-целенасочени, когато общувате с настоящи и потенциални клиенти. „Има много голяма вероятност тази криза да благоприятства дигиталните технологии в някои области“, твърди той. „Бюджетите за печат не са изчезнали и дигиталният печат взема превес поради по-кратките тиражи (по-целенасочени) и печата на променливи данни.“

Като цяло, глобалният пазар на печата намалява като обем, но едва уловимо. Според изследване на Smithers, „Бъдещето на дигиталния срещу офсетов печат до 2024 г.“, продукцията, измерена в милиарди отпечатъци А4, е била 49 973 през 2014 г. и се очаква да бъде 49 654 до 2024 г. Дигиталният е най-бързо растящият сегмент за печат с 20% от общата пазарна стойност на глобалния пазар.

Очаква се пазарът да нарасне

Според докладът на IDC „Извън рамките: Индустриален и производствен печат след COVID-19“, вирусът е създал много възможности пред бизнеса с етикети и опаковки, декори, надписи и текстил в индустриалното и производственото печатно пространство. Докато цифрите както за тонер, така и за мастиленоструйните машини драстично спаднаха в средата на първия локдаун за цяла Европа, все още се очаква пазарът да нарасне през следващата година. Общият годишен темп на нарастване обаче се очаква да намалее с 5,2%.

В Konica Minolta сме основателно горди, че продължаваме да заемаме лидерската позиция за производствен листов печат в Западна Европа с 26,1% дял от пазара. Нашата високо отличена преса AccurioPress C14000 отпечатва 140 страници в минута и е с 40% по-бърза от всяко тонер базирано устройство на Konica Minolta.

В доклада се посочва още, че „Пресите са насочени към клиенти, които искат да разширят и рационализират бизнеса си чрез усъвършенствана автоматизация, по-малко човешка интеракция и по-висока производителност с осезаем ефект, водещ до увеличена, висококачествена продукция с по-малко отпадъци“. Други разработки в тонер сегмента на Konica Minolta включват лансирането на пресата AccurioPrint C750i, която осигурява пълна интеграция с облачните услуги и е фокусирана върху сектора на графичните изкуства, както и представянето на серията AccurioPress C4080.

Мастиленоструйният печат е реалният фактор за растеж на дигиталния печат

През 2021 г. пазарът предвижда Konica Minolta да продължи да заема челна позиция при листовия печат. Няма съмнение обаче че мастиленоструйният печат е реалният фактор за растеж на дигиталния печат, който със сигурност ще продължи да заема класациите за изгодно решение с много приложения от висок клас.

Значителният пазарен потенциал стои зад решението за лансирането на дигиталната цветна UV мастиленоструйна B2+ производствена преса AccurioJet. Още от официалното ѝ представяне по време на drupa през 2016 г. тя се превърна в естествен мост между офсетовия и дигиталния печат. Днес, Konica Minolta AccurioJet KM-1e, която бе представена през лятото на 2020 г., продължава тази тенденция.
Подобренията на AccurioJet KM-1e включват възможността за печат върху прозрачни, метални и цветни носители и повишена стабилност при хартията с тънко покритие, без нужда от дигитални записи или скъпи покрития. AccurioJet KM-1e също се възползва от патентованата технология Dot Freeze™ на Konica Minolta, която осигурява още по-добра стабилност и консистенция на цветовете. Крайният резултат е незабавно сухи, усъвършенствани отпечатъци.

Дигиталното обогатяване е основен двигател на растежа

Дигиталното обогатяване ще продължи да бъде основен двигател на растежа на пазара за производствен печат, както и печеливш начин печатниците и доставчиците на печатни услуги да се отличат от конкуренцията. Точковото UV покритие в определени зони може да се използва за подобряване на четирицветните цифрови и офсетови отпечатъци с изключителни 3D хаптики. А за да помогнем на клиентите ни да се възползват от партньорството само с един доставчик, ние укрепихме нашето партньорство с MGI Digital Technology (MGI), разширявайки сътрудничеството между нашите две компании.

Надежда за завръщане към „новото нормално“
 
Продължаващата ситуация с Covid-19 създаде безпрецедентни предизвикателства, но все пак има надежда за връщане към „новото нормално“ с ваксините, които вече са на хоризонта. Нашият най-висок приоритет е винаги да гарантираме, че нашите колеги, клиенти и техните семейства остават в безопасност и здраве, и докато пандемията от коронавирус продължава да се разраства на глобално ниво, ние взехме решение да откажем участията си в изложения в обозримото бъдеще. Както винаги, ние продължаваме да гарантираме, че нашите доставки и услуги за нашите клиенти ще останат постоянни и сигурни и през следващата година.

Ще продължим да изграждаме онлайн присъствие

Ние ще продължим да даваме форма на идеите на нашите клиенти, без значение от „комуникационния канал“.  Въпреки че признаваме предимствата на срещите лице в лице, в настоящите условия ще продължим да изграждаме онлайн присъствието си и това вероятно ще включва повече виртуални шоуруми, които съдържат още повече функционалности.

Каквото и да е бъдещето, нашият ангажимент остава да предоставяме възможно най-доброто обслужване на всички наши клиенти, като здравето и безопасността винаги ще бъдат наш основен приоритет.



Източници:

[1] Keypoint Intelligence website blog

[2] Smithers Pira, Executive summary – The Future of Digital vs Offset Printing to 2024

[3] IDC Out-of-the-Box Thinking: Industrial and Production Printing in the Aftermath of Covid-19, Doc #EUR146199620, July 2020

[4] IDC Western Europe Production Cutsheet Printer / MFP Forecast 2020-2024, Doc #EUR145503620, April 2020

[5] IDC Western Europe Production Cutsheet Printer/MFP Market Share, 2019: Growth Opportunities in Inkjet Production devices, Doc #EUR146876020, October 2020

[6] Product details of the C14000, Konica Minolta website.

[7] Website story - Konica Minolta officially launched KM-1 at drupa 2016

[8] Konica Minolta website - Rethink the Way of having a Demonstration

[9] Background on Professional Printing – Konica Minolta Europe website