ASK THE EXPERTS:
ХОРАТА ЗАД ТЕХНОЛОГИИТЕ
ДАРИНА ТОДОРОВА

| 12 юни 2023

Дигиталните процеси са с нарастващо значение в нашето работно ежедневие, включително и в сферата на човешките ресурси. Чрез дигитализацията не само ускоряваме процесите и повишаваме ефективността на бизнеса, но и успяваме да отговорим на очакванията на новите поколения за дигитално преживяване на работното място. Автоматизирането на административни и повтарящи се задачи е първата стъпка към спестяване на време и насочване на вниманието върху ефективното управление на служителите и развиването на техните компетенции.


С рубриката ни „Ask the experts: Хората зад технологиите“ целим  да ви запознаваме отблизо с хората, отговорни за иновативните технологии и решенията, които ви помагат по пътя към изграждането на интелигентно свързано работно място. Затова днес ви срещаме с Дарина Тодорова, HR Business Partner в Коника Минолта България. Дари е част от екипа ни повече от 3 години, като за това време тя успя да имплементира много успешни HR практики и да въведе иновативни проекти и инициативи. В това интервю споделя ползите от имплементацията на електронно трудово досие и как дигитализацията помага на HR отдела в Коника Минолта България. 


Дари, кои са най-големите предизвикателства пред HR в момента?

Предизвикателствата пред HR специалистите повече от всякога са в много силна свързаност с предизвикателствата на бизнеса. Както бизнеса, така и HR-ите се нуждаят от скорост. Бизнесът има нужда от стабилност в динамиката, HR-ите търсят начини да я осигурят.

Ако изключим класическите предизвикателства като липсата на кадри, нуждата от все по-различни компетенции на служителите или необходимостта от преосмисляне на работната среда и отговаряне на очакванията на много цветна палитра от поколения и нагласи, нашето най-голямо предизвикателство си остава да направим пътя към трансформация по-лек и приятен, като не забравяме наличието на безброй перспективи.Кои HR дейности бяха оптимизирани след  въвеждането на M-Files?

През последните години дигитализираме много вътрешни процеси с изключително бърза скорост. Много голяма част от тях са в направление„Човешки ресурси“. Въведохме дигитални процеси за управление на отпуски, за назначаване на нови служители, за подбор. Ключовият процес, който донесе ускорение и ефективност в работата ни, е дигитализацията на нашите трудови досиета. Всеки нов колега подписва и подава необходимите за назначаването си документи дигитално и всяка промяна в трудовите взаимоотношения се прави през M-Files. Когато цялата информация за всеки един служител в компанията е на едно място, това освобождава много ценно време за един HR специалист и му дава възможност да се фокусира върху важните неща, като например работата с талантите или усъвършенстване на процесите за управление на представянето.

Когато и държавата се включи с приемането на електронната трудова книжка, процесите свързани с трудовото досие на служителите на една компания започват все повече да се доближават до представата им за съвършенство – семпли, разбираеми за всеки участник и осигуряващи бързина.Kои са ползите от внедряване на електронно досие в KM?

Най- голямата полза е спечеленото време. След това идва скоростта. Понякога имаме нужда да намерим нещо много бързо и отнема точно два клика, за да го открием в M-Files. Една огромна полза за един HR човек е и нещо, което бих нарекла "peace of mind". Вече можем да сме спокойни, че всичко е подредено, нищо не се е загубило по трасето.


Колко ресурси и време бяха нужни за имплементацията на решението?

Нашият вътрешен екип от разработчици са основният ресурс, който постоянно се опитва да направи "State of the Art" процеси – както за нашите клиенти, така и за служителите на компанията. От страна на HR специалистите, единственият ресурс е нашата обратна връзка за това кое ще работи най-добре за служителите и мениджмънта. Самата имплементация е много бърза и най-важна в нея е правилната и много ясна комуникация към потребителя. Следващият важен елемент е обучението на ключовите потребители, които имат разширени администраторски права. 

Как се прие имплементирането на електронно трудово досие от вашите служители?

Днешната работна среда се характеризира с многообразие на поколенитая. В Коника Минолта България имаме постоянно променящо се съотношение на 4 основни поколения. Всяко от тях има своето мислене и съответно устройство, на което предпочита да работи. Хубавото при M-Files процесите е, че те са достъпни и през десктоп и през мобилни устройства, с което отговаряме на различните очаквания на служителите си.

Това, което обединява хората в Коника Минолта България, е постоянната жажда за нещо ново и за подобрение на статуквото.  В този смисъл ние имахме много лек път на имплементация. Всички наши служители бързо дадоха съгласието си за преминаване към електронно трудово досие. Затова, ако трябва да отговоря с една дума на въпроса - дигитализацията на трудовите досиета се прие с радост.

 

Тенденции пред HR лидерите през 2023

Тенденции пред HR лидерите през 2023

Тенденциите за дигитализация за HR започват да оказват силен натиск върху HR отделите. Последните няколко години изправиха бизнеса пред сериозни предизвикателства, които ще продължат да влияят и през 2023г. За да се справят с промените HR лидерите трябва да адаптират своите стратегии за растеж в бизнес среда на висока скорост.
 

Изтеглете нашата електронна книжка, за да получите отговори на 3-те въпроса, които са ключови за вашия успех през 2023г.:
 

  • Кои са топ 5 приоритетите пред HR лидерите?
 
  • Кои HR процеси можете да дигитализирате веднага, за да постигнете растеж?
 
  • Защо дигитализацията е ключова през 2023г. за HR отделите?


 

Изпратете запитване