Ask the experts: Пилотът Марио Бакалов със съвети как да управляваме екипите си във времена на "турбуленция"

| 5 юни 2020

Марио Бакалов е български пилот, мотивационен лектор и инициатор на проекти. През 2016 година той приземява за първи път най-големия пътнически самолет в света Airbus A-380 на летище София и така влиза в авиационната история на България. През последните години Марио Бакалов се ангажира в различни проекти, участва в интересни събития от социалния и бизнес живот на България. Способен е да грабне аудиторията с позитивизъм, вдъхновение и личен пример и участва в презентации, лекции и семинари, свързани с човешкия фактор. Свързахме се с Марио, за да му зададем няколко въпроса, свързани с успешното управление на екипи и колко е важно да използваш адаптивност и колаборация както по време на полет, така и в наземния бизнес.



Марио, много често в своите лекции ти споменаваш, че мениджърите са успешни пилоти, но на земята. На всички мениджъри през последните месеци им се наложи да преведат компаниите и екипите си през времена на „турбуленция“. Какви са твоите съвети за умело управление по време на турбуленция, които могат да се приложат и в бизнеса?  


- Смятам, че има три основни качества, които са сходни. Както на земята, така и във въздуха в трудни ситуации е много важно да запазим самообладание. На земята предимството е, че има повече време за размисъл и за вземане на едно добро решение. Ето тук процесът на вземане на решение е от голямо значение, защото всъщност решенията отличават успешните от не толкова успешните. Този процес трябва да бъде аналитичен и базиран на факти. Ние пилотите сме усвоили специална структура, която ни помага в критични моменти въпреки високият стрес да направим вярното. Най-важното е обаче да сме добри лидери и да запалим вдъхновение в хората около нас, защото сами не можем да постигнем много. Добрите пилоти (лидери) мотивират, делегират и кооперират. Те овластяват екипа си към собствени отговорности, помагат за развитието му и комуникират добре.  


Адаптивност и колаборация са едни от основните компетенции, които се оказаха особено важни за екипа на Коника Минолта България в новата реалност. Можеш ли да ни разкажеш своя история, в която си използвал адаптивност и колаборация, докато пилотираш най-големия пътнически самолет в света? 


-Всъщност това са най-важните качества за един ефективен екип и аз ги използвам на всеки полет. В авиацията успехът на един полет зависи изцяло от екипа. Аз знам, че мога да си свърша работата само с помощта на колегите ми, ние сме зависими един от друг и може да постигнем целта само заедно. В 9 от 10 авиокатастрофи причината не е техническа или индивидуална грешка, а винаги дефицити в екипната работа и комуникацията. И в сегашната криза виждаме, че само задружно може да се справим с такива сложни и тежки предизвикателства. Но и най-добрият екип няма шанс, ако не съумее да бъде гъвкав и адаптивен. От един спокоен полет винаги може да се развие тежка ситуация, например заради технически отказ, пожар на борда, лошо време, болен пътник и прочие. Пилотите винаги трябва да бъдат готови за план Б и да реагират адекватно. Пилотирането на самолет се състои от 10% какво се случва по време на полет и 90% как ще реагираме. В по-голям мащаб същото важи и за авиокомпаниите; ако те не успеят да се адаптират към новите условия, които ни донесе например корона кризата, няма да оцелеят. Много предприятия проспаха тази промяна. Някой път даже сами трябва да инициираме промяната, за да не бъдем изненадани от нея и за да си построим бъдещето както ние си го представяме.  


Ти си вдъхновител и ролеви модел за много деца. На какво според теб е важно да научим децата си?


-За мен са важни две неща да научим децата:

 1. Да ги направим добри хора, защото само това е от значение.

 2. Да им покажем света и да ги насърчим да си постигнат техните мечти.