ВИДЕО АНАЛИЗИ В ЛОГИСТИКАТА

Интелигентен склад, управление и транспорт

Как съвременните видеорешения оптимизират работата на склада и транспорта


Въпреки пандемията, логистичната индустрия продължава да расте: хората свикват с виртуалното пазаруване, броят на онлайн поръчките непрекъснато расте. В същото време всеки от нас иска да получава услуги със скоростта на интернет, но в условията на постоянно претоварване на персонала грешките с неправилни пратки се увеличават.

Интелигентните видеорешения могат да ви помогнат бързо да предотвратите инциденти и да ускорите процесите. Но анализирайки българския пазар, виждаме че ритейл и логистичните компании инсталират огромен брой видеокамери, произведени в Китай, в складове и места за доставка, които просто улавят изображения. Най-често камерите следят паричните транзакции, осигуряват периметрова охрана и разпознават номера на автомобили, по-рядко - лица. Но всички тези системи работят независимо една от друга: видеонаблюдението в склада не е интегрирано с аларми за взлом, а камерите, които наблюдават сканирането на стоки не са интегрирани със софтуерните системи за управление на склад. Компаниите записват невероятен брой неструктурирани събития, но не използват тези данни за подобряване на собствената си ефективност.


Как видеоанализът може да подобри логистичните процеси и защо трябва да спрете само да поправяте нарушения

Системите за видеонаблюдение стават активни участници в дигитализацията на процесите. Бъдещето на безпроблемна интеграция на всички съществуващи бизнес системи и приложения в компаниите. Съвременните системи за видеонаблюдение трябва да бъдат интегрирани с CRM, ERP, като SAP, WMS, системи за контрол на достъпа и аларми за взлом, както и кантари.
 
Ние комуникираме ежедневно с нашите съществуващи и потенциални клиенти, обсъждаме техните нужди и планове, така че можем да обобщим, че най -голямото търсене сред компаниите за логистика са решения със следната функционалност:

 • автоматична проверка на номера на автомобила и ремаркето, пристигащи на територията
 • организиране на електронна опашка от превозвачи за влизане на територията;
 • контрол на продължителността на всеки етап от бизнес процеса;
 • интегриране на камери за видеонаблюдение със системи за сканиране на стоки;
 • автоматично формиране на рейтинга на превозвача въз основа на историята на транспорта и съгласуване с отворени бази данни;
 • контрол на ефективността на работата на служителите на склад
 • защита за работниците, дори когато са сами, посредством аларми при нетипичен шум или падане. 
 • инструменти за идентифициране на емоциите на клиентите
 • интегриране на системата за разпознаване на лица с базите данни на клиента, което позволява откриване и предотвратяване на измами и подобряване на качеството на първокласното обслужване на клиентите.

Внедряването на такива решения ви позволява да спестите пари, време и усилия. А автоматизацията и контролът на работния процес от край до край правят управлението на логистиката по-ефективно и прозрачно.


 

quotation marks

Със съвременните ни видеорешения и интелигентна архитектура само двама оператора могат да контролират съоръжение с над 300 камери за видеонаблюдение, а една MOBOTIX камера може да замени до 6 конвенционални.

Антон Крантев

Aнтон Крантев e ръководител екип „Интелигентни видео решения“ в Коника Минолта България. Има натрупани добри практики в последните 13+ години в сферата на телекомуникациите, специализирал се е в комплексни IoT решения за умни и сигурни градове, системна интеграция, системи за сигурност и превенция.

Какво е бъдещето на логистиката?

Щастливи сме да споделим с вас тази малка и полезна книжка, в която разказваме как ние виждаме:

 • Бъдещето пред логистиката - някои ключови тенденции
 • Предизвикателствата и възможностите пред индустрията
 • Възможните решения и добри практики

Изтеглете сега

Изтеглете уебинар на тема:

Дигитални процеси в логистични и транспортни компании - инструменти и добри практики
 

Свали сега
Webinar Logistic

Свържете се с нас да научите повече