Информация от Konica Minolta

Често задавани въпроси, свързани с COVID-19


 

20 март 2020 г.

1. Съществуват ли други възможни методи за предаване? / Може ли вирусът да бъде предаден чрез МФУ? / Ще дезинфекцирате ли всички МФУ преди доставката?


Според СЗО [1] коронавирусите могат да оцелеят върху повърхности само за няколко часа или няколко дни, въпреки че това твърдение зависи от много фактори, в т.ч. повърхностния материал и времето. Изследване, публикувано наскоро в Journal of Hospital Infection [2], разгледа продължителността на живота на други коронавируси, открити при хората на различни повърхности. Напр. коронавирусът SARS, при температура 20 градуса по Целзий, издържа до два дни на стомана, четири дни на дърво и стъкло и пет дни за метал, пластмаса и керамика. Също така Германският федерален институт за оценка на риска потвърждава, че „няма известни съобщения за други коронавируси относно инфекции, дължащи се на храна или контакт със сухи повърхности. Поради регистрираните досега методи на предаване и сравнително ниската екологична стабилност на коронавирусите е малко вероятно внесените стоки като храни или потребителски стоки и играчки, инструменти, компютри, дрехи или обувки да бъдат източници на зараза с новия вид коронавирус. Това твърдение е все още валидно според най-скорошно публикуваната информация от учени от университетите в Грайфсвалд и Бохум [3] за устойчивостта на досега известните коронавируси.”
 
Нашите продукти (повечето от които се произвеждат в Китай) пътуват на кораб най-малко 4 седмици преди да стигнат до Европа, а транспортирането на продукти, които се внасят чрез въздушен транспорт отнема поне 3 дни. Предвид горепосоченото време на живот на тези вируси, ние не считаме за необходима дезинфекцията на нашите продукти при доставка.

 

2. Как трябва да дезинфекцирам панела на МФУ (мултифункционално устройство)? 


Тъй като нашите уреди имат сензорен екран и клавиатури, естествено те представляват потенциален източник на микроби, защото се използват от няколко души във вашата компания. Съветваме ви да дезинфекцирате дисплея и клавиатурата на МФУ с всякакъв вид търговски етанол за дезинфекция по няколко пъти на ден. Освен това е добра мярка да се въведе повишен хигиенен стандарт за вашите служители, включващ често миене на ръцете със сапун и вода или дезинфекциращ препарат на базата на алкохол (препоръчваме 70% или 50% изопропанол, а също и смес етанол-вода) или смес от изопропанол с водороден пероксид и глицерол.

 

3. Какви предпазни мерки предприемате специално за сервизните инженери, които редовно посещават клиенти?


Тъй като нашите инженери пътуват от клиент на клиент, настоящият ни модел на обслужване представлява потенциален риск както за нашите клиенти, така и за нашите служители. В тази връзка ще внесем промени в модела на нашата работа, като приложим максимално отдалечени услуги: Повечето от нашите продукти са проектирани като IоT устройства, платформи или приложения, които позволяват отдалечена връзка. Можем да свържем нашите продукти с backend системата на Konica Minolta, което ще Ви позволи да получавате отдалечени услуги и ще опитаме да разрешим всички инциденти дистанционно, без намеса на място. Ще бъдете посетени физически само ако e необходимо да осигурим свързаност или да заменим хардуера.
Насърчаваме всички служители да следят внимателно тяхното благосъстояние и социалната им среда и да предприемат предпазни мерки, за да сведат до минимум рисковете от зараза, в това число засилени хигиенни мерки, отмяна на участия в по-големи събития, преминаване към виртуални срещи, и където е възможно работа от вкъщи. Пътуването до или от региони с риск е забранено. В случай на заразяване на служител, ние работим в съответствие със всички издадени заповеди и приложимата нормативна уредба и сме въвели мерки, за да сведем до минимум риска от заразяване на другите (карантина). В този случай, както действаме и при други заболявания или по време на годишен отпуск, можете да разчитате на другите инженери от нашия сервиз, за да намалим въздействието върху вашия бизнес.

 

4. Съществува ли начин да управлявате МФУ дистанционно / без изобщо да го докосвате?


За да управлявате МФУ дистанционно, трябва да направите следните настройки:

Административен режим:

  • Активиране на SSL връзка
  • Разрешаване на отдалечен панел, паролата за използване е възможна
  • Всички други методи за автентикация няма да бъдат деактивирани 


Потребител:

  • Използвайте компютър, лаптоп, таблет или дори смартфон 
  • Използвайте браузър: https://deviceIP:50443/panel/remote_panel.cgi
  • Въведете парола, когато е нужно
  • Стартирайте вашето МФУ от разстояние


Ако се нуждаете от по-подробни инструкции, моля, свържете се с обслужващия ви сервизен техник от Konica Minolta.

 

5. Полезни връзки или документи


СЗО: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses 
Ситуационни доклади на СЗО: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus- 2019/situation-reports 
Министерство на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/
 

6. С кого мога да се свържа при допълнителни въпроси?


Konica Minolta внимателно следи бързо развиващата се ситуация с коронавирус (COVID-19) и съответно актуализира плановете за непрекъснатост на бизнеса. Тези планове очертават специфични начини да адаптираме нашите операции, според променящата се среда във всички области, в които работим. Нашият екип се ангажира да обслужва нашите клиенти и партньори и да защитава здравето и безопасността на нашите служители, клиенти и посетители. 
За допълнителна информация или въпроси, моля свържете се с нас на тел: 0700 42 022 или ни пишете на marketing@konicaminolta.bg


 

Бъдете здрави!

Екипът на Коника Минолта България