Konica Minolta представя система за визуална проверка на качеството

| 1 ноември 2021

Базирана AI и IoT, системата автоматично открива дефекти и аномалии, за да подобри контрола на качеството


Качественият контрол е скъпа и отнемаща време задача, която изисква поне няколко часа непрекъснати проверки от хора, особено в производството, логистиката и складовете. Освен това нарастващата сложност на производството понякога прави невъзможно ръчните проверки да осигурят необходимото ниво на точност. Именно поради тези причини Konica Minolta представа визуална проверка на качеството, която съчетава технологията на Konica Minolta, базирана на AI с интелигентни решения за камери. Системата е проектирана да подобри значително производствения процес както по отношение на безопасността, така и на ефективността и може да се прилага в широк спектър от различни индустрии.

Откриването на дефекти в производството, логистиката и складовете може да бъде дълъг процес, а ръчната проверка обикновено се основава на човешка преценка, която може да доведе до неточни резултати поради различни фактори като зрение, опит, умора и др. Затова Konica Minolta комбинира дългогодишния си опит в технологиите за изображения с технологиите за изкуствен интелект (AI) и Интернет на нещата (IoT), за да разработи своята уникална система за визуална проверка на качеството. Системата за мониторинг на качеството е предназначена за откриване на дефекти и аномалии в конкретни обекти по отношение на техния размер и тежест, драскотини, течове, включително пукнатини и чужди предмети, както и неправилното им положение. По този начин човешките ресурси могат да се използват много по-ефективно.

Визуалната проверка на качеството е първата услуга за видеонаблюдение с вградени аналитики, базирана на собствената IoT платформа за изображения на Konica Minolta - FORXAI. Платформата позволява незабавна, базирана на AI обработка на изображения и видеоклипове на място или директно облака. Самите данни за изображенията се предоставят от високочувствителни, интелигентни решения за видеонаблюдение, които откриват дефекти по-прецизно от човешкото око, а платформата предоставя цялата информация на клиента в реално време. Въз основа на „deep learning”, FORXAI Imaging AI анализира тези изображения, разпознава специфични модели и идентифицира дефекти. Те биват оценявани по отношение на тяхната сериозност по скала от 0 до 100% и мениджърът на процеса се уведомява незабавно чрез таблото за управление. След това те могат да извлекат изображенията от съответните камери, за да идентифицират вида на предупреждението. Това позволява решение на проблема в реално време и свежда до минимум броя на необходимия персонал, тъй като няма необходимост всяка камера да се наблюдава постоянно. Изключително лесният за използване потребителски интерфейс позволява работа дори без познания по програмиране или машинно обучение. Освен това платформата предоставя и дългосрочен анализ и статистика за броя на артикули и вида на октритите дефекти.

До момента компанията е внедрила системата за визуална проверка на качеството при няколко пилотни клиенти:

До момента компанията е внедрила системата за визуална проверка на качеството при няколко пилотни клиенти:

 
  • Клиентът на Konica Minolta Phoenix, базиран в Чехия, и клиентите на фармацевтичната логистика в Полша и Испания използват пластмасови кутии, за да доставят продуктите си до аптечната мрежа. Тези кутии се използват многократно и поради тази причина е възможно да се повредят или замърсят. Ако клиент върне продуктите заради транспортни кутии с подобен дефект, би било скъпо за логистичната компания. Системата за визуална проверка на качеството проверява кутиите и командва сепаратора в производствената линия да премахне дефектните или да изпрати мръсните кутии за незабавно измиване.
 
  • Ronal, производител на джанти за автомобили, базиран в Чехия, също се нуждаеше от решение за извършване на визуален контрол на качеството на джантите. Решението на Konica Minolta вече открива драскотини, мръсотия, оксиди, пори, вдлъбнатини, неравности и деформации върху полуготовите продукти, а също така служи като предварителен филтър, като сортира продукти със сериозни дефекти с размер над един милиметър.
 
  • Със Severotisk от Чешката република, Konica Minolta успя да спечели компания за индустриален печат като клиент на решението: Компанията многократно е имала проблеми с качеството на хартията на своите ротационни термични машини, което често води до тяхното спиране . Благодарение на визуална проверка на качеството се откриват различни дефекти в хартията и незабавно се уведомява персонала, като по този начин се предотвратява спирането, още преди да се случи.
 
  • Друг чешки клиент, NC Line, който предлага цялостни услуги за обработка на ламарина, използва решението за откриване на дефекти при метални и пластмасови части като част от иновационен проект в сътрудничество с технологичния университет в Бърно.
 
  • Системата за визуална проверка на качеството намери своето приложение и в хранително-вкусовата промишленост. Системата е внедрена при клиент на Konica Minolta в Холандия, чиято дейност е производството на сирене на слайсове. Слайсовете могат да излязат от машината счупени или мокри, което може да повлияе на качеството на продукта. С решението могат да открият аномалии в производството на слайсове сирене и незабавно да информира оператора.
 
  • В Полша клиент на Konica Minolta произвежда тежки рамки за полуремаркета. Този производствен процес може да бъде опасен, особено ако рамките трябва да бъдат преместени с помощта на кран. В завода са възникнали няколко наранявания и опасни ситуации при повдигане на рамката, обикновено поради неправилно закрепване на главата на крана към рамката - ситуация, причинена от човешка грешка. Визуална проверка на качеството проверява дали главата на крана е правилно и безопасно закрепена към рамата на ремаркето, като по този начин повишава безопасността на работното място.
 
  • Друг клиент на Konica Minolta, доверил се на решението е датски производител на изолационни стени. На практика лепилото често се просмуква през последния слой на стените: това обаче не винаги може да се види веднага с човешко око, тъй като лепилото е прозрачно. Този дефект е важно да бъде открит преди процеса на рязане, а с помощта на визуалната проверка на качеството автоматично се откриват подобни пропуски.
 
  • Глобален производител на уреди търсеше решение за извършване на визуални проверки на качеството на производствения процес на перални машини в Полша. Визуална проверка на качеството проверява дали всички болтове, използвани в пералните машини, са налице, преди да бъде монтиран горният капак. Освен това се извършва проверка на качеството по отношение на качеството на печата и четливостта на баркода.

 
quotation marks

Изключително развълнувани сме да подкрепим нашите клиенти от различни сектори в тяхната дигитална трансформация с нашата технология за визуална проверка на качеството. Първите пилотни клиенти бяха от широк спектър от индустрии, което показва голямо търсене на автоматизация в осигуряването на качеството. Ние разглеждаме отблизо всеки отделен клиент и неговите процеси и разработваме персонализирани решения за тях, които са изцяло и точно съобразени със съответните изисквания.

Шинтаро Иноуe

Ръководител услуги за видеонаблюдение, Konica Minolta Business Solutions Europe

Тъй като алгоритмите на платформата FORXAI могат да бъдат специално адаптирани към нуждите на клиента, гореспоменатите примери за приложения могат да бъдат разширени и да включват неограничен брой други случаи на употреба.